Technológie

Osem tipov, ako skrotiť smartfón

"Namiesto pohľadníc dnes posielame z dovolenky emaily alebo MMS-ky a s fotografiami si nelámeme hlavu. Do kvalitného smartfónu sa ich zmestí neúrekom. Problém nastane, keď sa telefón-fotoaparát vybije."

Peter Nedavaška, 15. augusta 2015 8:00
Foto: ASUS
Spomeniete si, čo nás trápilo počas letných dovoleniek kedysi? Okrem večných problémov, aké plavky si obliecť, a ako sa nespáliť, sme sa obávali aj toho, aby pohľadnica z dovolenky prišla domov skôr ako my, a aby sme mali aspoň pár pekných fotiek na pamiatku, pretože film obsahoval iba 36 snímok. Dnes namiesto pohľadníc posielame emaily alebo MMS-ky a s fotografiami si nelámeme hlavu. Do kvalitného smartfónu sa ich zmestí neúrekom. Problém nastane, keď sa telefón-fotoaparát vybije.

Experi spoločnosti ASUS ponúkajú osem tipov, ako skrotiť smartfón a získať dlhšiu výdrž batérie,aby k takýmto situáciám už viac nedochádzalo.

1. Znížte si jas displeja


Jeden z hlavných žrútov batérie je displej. Čím viac svieti, tým viac energie spotrebuje. Nehovoriac o tom, že prehnane jasný displej môže negatívne vplývať na oči. Hoci väčšina používateľov využíva automatické nastavenie displeja, môžete ho jednoducho upraviť. Využite na to ovládací prvok, ktorý je umiestnený v paneli s rýchlymi nastaveniami, alebo položku Nastavenia – Zobrazenie – Úroveň jasu.

2. Minimalizujte časový limit obrazovky


Spotrebu displeja môžete výrazne znížiť aj tak, že minimalizujete čas, po ktorom sa nepoužívaná obrazovka vypne. Tento čas zmeníte v Nastaveniach – Zobrazenie – Režim spánku. Skúste vybrať najkratšiu možnosť, 15 sekúnd.

3. Využite Wi-Fi pripojenie do internetu namiesto toho mobilného


Smartfón sa viac zapotí, ak prenáša dáta z internetu pomocou mobilného pripojenia. V prípade 4G sietí to platí dvojnásobne. Ak máte možnosť pripojiť sa do Wi-Fi siete, určite ju využite. Aj keď telefón aktívne nepoužívate. Funkciu Wi-Fi môžete aktivovať v paneli s rýchlymi nastaveniami, prípadne v Nastaveniach – Wi-Fi. Ak Wi-Fi nemáte k dispozícii a nepotrebujete byť pripojení do internetu, vypnite mobilné dáta. Pomocou rýchleho panelu alebo v Nastaveniach – Využitie dát.

4. Vypnite lokalizáciu, Bluetooth, NFC a automatickú synchronizáciu


Nebuďte leniví. Funkcie telefónu, ktoré nepotrebujete aktívne používať, vypnite. Napríklad lokalizačné služby, Bluetooth, NFC alebo automatickú synchronizáciu. Aj oni spotrebovávajú drahocennú kapacitu batérie. Všetky tieto funkcie môžete deaktivovať v Nastaveniach a v prípade telefónu ASUS ZenFone 2 aj priamo v rýchlom paneli.

5. Obmedzte nepotrebné aplikácie


Nielen funkcie telefónu, ale aj nainštalované aplikácie spôsobujú rýchlejšie vybíjanie batérie. Preto má ASUS ZenFone 2 vo výbave funkciu Auto-Start Manager – Správca automatického spustenia, ktorá zamedzí aplikáciám, aby sa spúšťali na pozadí. Ich výber je na vás.

6. Využite šetriaci režim


ASUS ZenFone 2 ponúka viacero užitočných nastavení batérie. Jedným z nich je režim inteligentného šetrenia, ktorý predĺži výdrž smartfónu dočasným vypnutím internetu a notifikácií v čase, keď zariadenie nepoužívate. Ak používate ZenFone 2, tento režim nájdete v Nastaveniach – Správa napájania – Šetrič energie – Ultra-úsporný režim.

7. Aktivujte šetriaci režim pri vybíjajúcej sa batérii. Automaticky


Ďalšia výborná funkcia, ktorá efektívne predĺži výdrž smartfónu ASUS ZenFone 2, je funkcia Prispôsobený režim. Vďaka nej si môžete nastaviť, aby sa telefón automaticky prepol do šetriaceho režimu. Funkciu môžete aktivovať v Nastaveniach – Správa napájania – Šetrič energie – Prispôsobený režim. Následne si vyberiete, pri akom percente zostávajúcej batérie má byť zvolené nastavenie aktívne.

8. Nezabudnite na externú batériu


Hoci vám uvedené rady pomôžu predĺžiť výdrž smartfónu, batéria má obmedzenú kapacitu. A tú neoklamete. Preto je vhodné so sebou nosiť externý akumulátor, ktorý chýbajúcu „šťavu“ doplní na počkanie. Odporúčame novú power banku ASUS ZenPower. Má rozmery ako kreditná karta, váži iba 215 gramov a s kapacitou 9600 mAh nabije váš telefón niekoľkokrát za sebou.

ODPORÚČAME AJ:
Robot napodobňuje jazyk chameleóna, dokáže uchopiť prakticky všetko
Najodolnejší tablet na svete, ktorý používa aj americká armáda
Monitory novej generácie sú zakrivené a nabíjajú mobily aj bez káblov
Francúzi vyrobili smartfón pre nevidiacich, má displej aj klávesnicu
Supertelefón od HTC má telo z kovu a zaujme každým detailom

Komentáre