Technológie

Robot napodobňuje jazyk chameleóna, dokáže uchopiť prakticky všetko

"Robot FlexShapeGripper dokáže uchopiť širokú paletu predmetov za pomoci rovnakého mechanizmu, ktorým chameleón chytá svoju korisť. "

Erik Stríž, 11. augusta 2015 10:00
Festo FlexShapeGripper Foto: Festo

Jazykom sa len inšpiroval, lepkavý nie je

Tento robot nemá žiadne mechanické prsty, ruky alebo magnety. Napriek tomu dokáže uchopiť, preniesť a umiestniť akýkoľvek predmet, od mobilného telefónu, plastovej hračky či keramickej šálky, až po kovové guličky.

Ako je to možné? Tvorcovia robota využili na úchop rovnaký mechanizmus, ktorý sa v prírode používa už milióny rokov - lepkavý jazyk chameleóna. Na konci robotického ramena akýsi modrý silikónový návlek, ktorý síce nie je lepkavý, ale s použitím vhodného pomeru plynu a kvapaliny umožňuje úchop.

Robot s názvom FlexShapeGripper vytvorila spoločnosť Festo v spolupráci s univerzitou nórskeho mesta Oslo. Výsledky tejto spolupráce sú až ohromujúce.

Festo FlexShapeGripper Foto: Festo

Uchopí všetko od guličiek až po keramickú šálku

Samotný úchopný systém robotického ramena pozostáva zo silikónového balónika naplneného vzduchom a kvapalinou. Ich reguláciou je možné dosiahnuť také vlastnosti, ktoré sú príznačné práve pre jazyk chameleóna a niekoľkých ďalších plazov. To je veľmi stručná teória o princípe funkčnosti a demonštrácia skutočných schopností tohto mechanizmu je priam úžasná.
Myslíte si, že takýto syntetický jazyk má veľké obmedzenia? Sledujte nižšie priložené video a možno ostanete v nemom úžase.


Zdroj: youtube.com

Na celom tomto mechanizme je nesmierne zaujímavý predovšetkým fakt, že k udržaniu objektov nie je potrebné dodávať žiadnu energiu. Napríklad robotické ramená s veľkými elektromagnetmi, ktoré premiestňujú hromady kovového šrotu, spotrebujú ohromné množstvo elektriny. Bez nej by bol elektromagnet iba veľkým kusom železa s navinutou cievkou.

Robot FlexShapeGripper žiadnu energiu na udržanie predmetov nepotrebuje, potrebuje iba podnet pri uchopení a potom pri pustení predmetov.

Podľa slov spoločnosti Festo je nový úchopný systém uplatniteľný vo veľkom množstve aplikácií, uvádza najmä súvislosť so sériovou výrobou, v ktorej existuje potreba prenosu viacerých predmetov súčasne, pričom ich tvary a veľkosti nemusia byť vždy rovnaké. Vzhľadom k tomu, že k držaniu predmetov nie je potrebné mechanizmu dodávať elektrinu alebo hydraulickú silu, ide o o energeticky úspornú alternatívu k väčším i menším robotom používaným dnes. Robot FlexShapeGripper sa tak môže v budúcnosti podieľať na radikálnom znížení výrobných nákladov.

Festo FlexShapeGripper Foto: Festo

Inšpirácia v prírode sa ukazuje ako správna cesta

Snaha prispôsobovať moderné mechanizmy a dokonca aj dizajny prírode, nie je nič nové. Práve príroda dáva vedcom vzory, ktoré môžu využívať v širokom spektre odvetví, od drobnej mechaniky až po aerodynamiku automobilov a lietadiel. Je to celkom správne a logické - veď príroda mala milióny rokov na evolúciu organizmov na to, aby ich prispôsobila prostrediam, v ktorých žijú. Evolúcia prebieha aj dnes a stále prebiehať bude, avšak jej výsledkami sa ľudia môžu inšpirovať už dnes.

Spoločnosť Festo už v minulosti viackrát predviedla produkty inšpirované svetom zvierat. Napríklad robot, ktorý skáče ako klokan, je krásnou ukážkou efektívnosti, jednoduchého účelného dizajnu a prirodzenosti. Lietajúce roboty eMotionButterflies zasa imitujú let motýľov a navyše do určitej miery kopírujú aj ich kolektívne správanie. Robotické mravce BionicANTs sa snažia o využívanie svojej konštrukcie na dosahovanie čo najlepších silových výkonov, pričom sa vedci snažia aj o dosiahnutie ich prirodzenej spolupráce v záujme naplnenia jedného spoločného cieľa, napríklad prenosu väčšieho ťažkého predmetu.


Zdroje: Notimpossiblenow.com, Festo.com (FlexShapeGripper, eMotionButterflies, BionicANTs)


ODPORÚČAME AJ:
Nová kategória tabletov: Ultra-tablety budú na prácu
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk

Komentáre