Technológie

Hodiny ako z iného sveta zobrazujú čísla tekutinou od NASA

"Vyzerajú ako od mimozemšťanov. Alebo ako keby v ich vnútri bola akási iná neznáma forma života. Hodiny Ferrolic stoja vyše 8-tisíc dolárov a sú skutočne pôsobivé. "

Erik Stríž, 20. augusta 2015 11:00
Hodiny Ferrolic s tekutinou reagujúcou na magnety Foto: Ferrolic.com
Zaplatili by ste za hodinky viac ako 8-tisíc amerických dolárov? Asi nie. Avšak v ponuke švajčiarskych hodinárskych spoločností nachádzame množstvo modelov, ktorých cena presahuje aj desiatky tisíc dolárov a aj tak si nachádzajú svojich majiteľov. Tí zvyčajne svoje peniaze vyplácajú za dômyselný mechanizmus, extrémnu precíznosť poctivých strojčekov bez quartz minerálov a jedinečný dizajn.

V prípade hodín Ferrolic však nenachádzame žiadne poctivé ozubené kolieska a mechanizmy, ale prvom rade elektroniku. A to čosi, čo je zodpovedné za nezvyčajný vizuálny zážitok zo sledovania transformácie zobrazeného času.

Hodiny Ferrolic boli navrhnuté ako snaha o kreatívne využitie fascinujúceho materiálu Ferro Fluid. Dynamika tohto roztoku je celkom prirodzená a zaujímavosťou je, že tento “displej” vypĺňa pomyslenú medzeru medzi bežnými plochými digitálnymi obrazovkami a hmatateľnou realitou.

Hodiny Ferrolic s tekutinou reagujúcou na magnety Foto: Ferrolic.com

Organizovaný chaos v magnetickom akváriu

To, kam sa tekutina bude posúvať, sa dá nastaviť s pomocou magnetov na zadnej strane hodín. Jej samotný pohyb je však prakticky nepredvídateľný. Až kým sa dostanú do požadovaného tvaru, menia svoju povahu, hustotu a dokonca aj smer pohybu.

Tento zdanlivo chaotický pohyb sa môže javiť aj ako organický, čo môže spôsobiť dojem, že je tekutina živá. Okrem pôsobivého vizuálneho efektu je to aj výborný marketingový nástroj, ako na hodiny upútať pozornosť širokej verejnosti.


Ako to funguje?

Ferro Fluid je tekutina, ktorej obsah železa jej dodáva schopnosť interagovať s magnetickým poľom. Vedomosť o existencii takéhoto materiálu stačila tvorcom, aby pripravili projekt Ferrolic a pohyb tekutiny prispôsobili vlastným potrebám. Nemôžeme nespomenúť, že tvorcom tejto tekutiny je americká agentúra NASA, ktorá ešte v 60. rokoch minulého storočia experimentovala s rôznymi možnosťami presúvania paliva v nádržiach v beztiažovom stave.

Samotné hodiny pozostávajú z displeja, ktorý je v podstate akvárium. Vysoké, dlhé, ale veľmi úzke. Vojde sa doň akurát tak niekoľko mililitrov magnetickej tekutiny. Za nepriehľadnou stenou sa nachádza plocha s elektromagnetmi, ktorých aktivitu je možné ovládať prostredníctvom elektroniky napojenej na špeciálny softvér.

Tento softvér v podstate určuje to, čo sa má na displeji zobraziť a všetky čierne body aktivuje tak, že namiesto svietenia vyžarujú elektromagnetické pole. Takéto malé elektromagnetické polia priťahujú tekutinu Ferro Fluid a vzniká ten úžasný efekt, ktorý máte možnosť vidieť na videu. Kĺbi sa v ňom elektromagnetická sila, gravitácia a takzvané “van de Waalsove sily”.

Zaujímavosťou je, že hodiny sú celkom tiché a neprodukujú žiadne svetlo. Okrem čísic dokáže tento živý displej zobraziť aj písmená, špeciálne znaky, obrazy a dokonca aj jednoduché animácie.

Hodiny Ferrolic sa vyrobia v počte iba 24 kusov a cena každého z nich je stanovená na mimoriadnych 8,3-tisíc amerických dolárov. Je to suma, za ktorú si tu na Slovensku kupujeme lacnejšie autá.

Zdroj: Ferrolic.com

ODPORÚČAME AJ:
Vyskúšali sme najlepší konvertibilný ultrabook na svete
Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu
Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami
Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión
Revolúcia v dizajne smartfónov prišla práve teraz

Komentáre