Technológie

Senzory odtlačkov prstov mieria aj do lacnejších mobilov

"Lacnejšie senzory a univerzálny softvér spraví biometrickú autentifikáciu ešte dostupnejšou, ako kedykoľvek doteraz. Stojíme na prahu novej éry? "

Erik Stríž, 31. augusta 2015 12:00
Samsung Galaxy S6 Foto: Samsung

Nová doba, nové možnosti autentifikácie

Éru, v ktorej sú odtlačky prstov vstupenkou k obsahu mobilného telefónu, žijeme práve teraz. Sú to predovšetkým firmy Apple, Samsung, Huawei a HTC, ktoré vo významnej miere prispievajú k rozširovaniu technológie do komerčného sveta, avšak o jej masívnom rozšírení stále nie je reč. Očakávame však, že so znižujúcou sa cenou senzorov bude rásť ich využitie v smartfónoch a tabletoch. To otvára nové možnosti pre vývojárov, ale aj nabáda na zodpovednosť - nielen vývojárskych firiem, ale aj samotných používateľov.

V posledných dňoch sa nám dostali do rúk dva veľmi zaujímavé telefóny so snímačom odtlačkov prstov. Prvým z nich je Samsung Galaxy S6 Edge+, ktorý túto funkciu preberá zo základového modelu S6. Využitie tejto technológie je inteligentné a výrobca to s jej využívaním nepreháňa - závisí skôr na konkrétnom používateľovi, či bude chcieť blokovať obsah svojho mobilu pomocou vlastného odtlačku palca. Smartfón Galaxy S6 Edge+ predstavuje vrchol celej doterajšej evolúcie mobilných telefónov a bez diskusie ho označujeme za najlepší mobilný telefón na svete. Nie je nič, čo by ste v zozname jeho funkcií nenašli alebo čo by pôsobilo negatívnym dojmom.

Druhým zaujímavým smartfónom je Honor 7, ktorý je síce tiež v hierarchii výrobcu na vrchole, ale s Galaxy S6 Edge+ sa nemôže porovnávať. Telefón ponúka veľmi dobrý pomer ceny a výkonu, pričom v tomto finančne dostupnom mobile nachádzame aj senzor odtlačkov prstov. Ten sa nachádza na zadnej strane hneď pod fotoaparátom, čím sa do určitej miery stáva menej prístupným pre pravidelné použitie. Odblokovať telefón vlastným odtlačkom prsta v tomto mobile veľmi neprichádza do úvahy, pretože by si to vyžadovalo zbytočne veľa pozornosti. Aj napriek tomu tu má senzor opodstatnenie, pretože napovedá o trende začleňovania tejto funkcie aj do lacnejších mobilných telefónov.

Len za posledný rok klesla cena senzorov odtlačkov prstov až o 25 percent a Anthony Gioeli, viceprezident marketingu spoločnosti Synaptics, tvrdí, že už čoskoro bude možné predávať 150-eurové smartfóny s touto technológiou. Práve spoločnosť Synaptics je jednou z mála, ktoré mimoriadne ťažia z integrácie týchto senzorov do telefónov. Napríklad líder na tomto trhu, spoločnosť Fingerprint Cards, za minulý rok vykázala zisk vyše 160 miliónov eur. Podľa slov jej riaditeľa, Jörgena Lanttoa, sa celý tento biznis ešte len rozbieha.

Smartfón Honor 7 so senzorom odtlačkov na zadnej strane Foto: Honor

Najväčší boom ešte len príde

Významným krokom vpred bude podpora tejto technológie priamo od Google. Jeho operačný systém Android využívajú milióny a milióny zariadení po celom svete a všetci vývojári netrpezlivo očakávajú, kedy sa podpora pre senzory odtlačkov prstov stane natívnou súčasťou tohto systému.

Zmenilo by sa tým veľa. Vznikol by tlak na výrobcov mobilných telefónov, aby nachádzali spôsoby, ako dostať senzory aj do najlacnejších mobilných telefónov. Len pred niekoľkými rokmi sme boli svedkami veľmi podobnej situácie, ktorá sa navyše opakovala. Vtedy však nešlo o senzory odtlačkov prstov, ale spočiatku farebné displeje, potom dotykové, neskôr o podporu 3G a 4G sietí, o kompaktné rozmery a len nedávno o potrebu vodeodolnosti. Dnes je snáď väčšina nových mobilov odolná pred vodou, majú v sebe modernú techniku pre pripojenie sa k internetu a farebný dotykový displej je samozrejmosťou.

Apple Pay v použití s technológiou TouchID Foto: Apple

Vo všetkom hľadajte peniaze

Vývoj technológie snímania odtlačkov prstov nám napovedá, že jeho význam výrobcovia nájdu predovšetkým tam, kde je potrebné jednoznačne určiť identitu majiteľa. Pri kódovaní samotného obsahu to možno až tak naliehavé nie je, ale pri platbách určite áno. Služby ako Apple Pay alebo Android Pay dnes už takúto autentifikáciu umožňujú natívne, stačí mať kompatibilný smartfón.

Apple sa stará o softvér aj hardvér sám, ale vo svete Android mobilov softvér takmer výlučne rieši Google. Očakávania ohľadne hardvéru sú kladené predovšetkým na kórejský Samsung a čínsky Huawei, pričom práve tieto dve spoločnosti majú najväčší vplyv na popularizáciu nových technológií.

Máme teda celkom reálne šance, že už koncom budúceho roka budeme mať v mobiloch senzor odtlačkov prstov ako štandard. Viete, ako intenzívne ho chcete používať?

Zdroje: Fingerprints.com, PCworld.com


ODPORÚČAME AJ:
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon

Komentáre