Život

Kúpili ste originál alebo fejk? Zistíte to pomocou aplikácie

"Podľa údajov z portálu Finančnej správy SR len v posledných dvoch rokoch colníci zadržali tovarové falzifikáty v hodnote takmer 34 miliónov eur."

TASR, 15. septembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Napodobeniny výrobkov, falzifikáty alebo "fejky" sa valia aj na Slovensko a zaplavujú ho ako lavína. Zákazníci už nemajú istotu, že aj v značkovom obchode skutočne zaplatia za originál výrobku. Miroslav Follner a Michal Štefanovie z Banskej Bystrice sa to rozhodli zmeniť a vytvorili komplexný patentovaný systém ochrany originálnych produktov Confirme.

Pomocou ich aplikácie, ktorú si zákazník od 14. septembra môže bezplatne stiahnuť do svojho mobilu, priamo v obchode za pár sekúnd zistí originalitu a pôvod produktu. Stačí oskenovať EAN kód a výrobné číslo, ktoré je takpovediac rodným číslom výrobku.

"Fejk je ako vírus, ktorého sa je ťažko zbaviť. Náš systém je zameraný na ochranu výrobcov a výhradných distribútorov výrobkov, ktorí sa v praxi stretávajú s napodobeninami svojich produktov a prienikom tovaru zo sivého trhu. Škála fakzifikátov je obrovská a problém ochrany nulový. Prestali sme sa len slepo prizerať na to, čo konzumujeme, čo si obliekame, čo používame, ale najmä na to, za čo platíme. A pritom nemáme istotu o pravosti, kvalite či zdravotnej bezchybnosti. Originál je iba jeden a náš systém ho dokáže kvalitne ochrániť," uviedol dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici jeden z autorov systému Follner.

Pripomenul, že podľa údajov z portálu Finančnej správy SR len v posledných dvoch rokoch colníci zadržali tovarové falzifikáty v hodnote takmer 34 miliónov eur.

"Prehľadne spracovaná aplikácia Confirme zaručuje zákazníkom jednoduché používanie. Pre overenie produktu stačí dátová mobilná sieť alebo Wi-Fi pripojenie. Oskenovanie EAN kódu a výrobného čísla poskytne prístup k databáze produktov v priebehu niekoľkých sekúnd. Ihneď získame podrobné informácie o výrobcovi, distribútorovi a predajcovi, ako aj informácie o produkte. Predídeme tak i problémom, ktoré sa spájajú s následnou reklamáciou, servisnou podporou či kvalitou," vysvetlil Follner.

Ako dodal, systém ešte len rozbiehajú a databáza sa plní prvými údajmi výrobcov a výhradných distribútorov značkových produktov. V rokovaní sú aj s odevnými a drogériovými značkami.

ODPORÚČAME AJ:
Má najlepší displej na svete a zakrýva ho krytom s vystrihnutým oknom
Nový iPhone je najmä o vyspelom softvéri, v technike zaostáva
Šetriť vodu počas sprchovania môžete aj štýlovo
Instagram sa vyvíja, chce byť návykový ako Facebook

Komentáre