Technológie

Má najlepší displej na svete a zakrýva ho krytom s vystrihnutým oknom

"Sony Xperia Z5 Premium je smartfón, ktorý je tŕňom v oku všetkých fanúšikov značky Apple. Vyzerá podobne ako slávny iPhone, ale výkonovo sa nemôžu ani len porovnávať. "

Erik Stríž, 14. septembra 2015 12:00
Sony Xperia Z5 Premium s NFC krytom Foto: Sony
Prémiové smartfóny, zdá sa, môže vyrábať hocikto. Ale Sony v tejto snahe nie je nováčikom, telefóny tejto značky nesú prívlastok prémiové už veľmi dlho. Najnovším smartfónom Xperia Z5 Premium dáva jasne najavo, že dokáže vyrobiť taký produkt, ktorý osloví zákazníkov naprieč celým jeho spektrom - od priaznivcov lacných Androidov až po fanatických fanúšikov slávnych iPhonov. Všetkým by sa pozdávalo mať vo vrecku telefón, ktorý sa môže popýšiť hneď niekoľkými prvenstvami.

To najzaujímavejšie na smartfóne nie je ani jeho vzhľad, vodotesné telo alebo famózna kamera s podporou nahrávania Ultra HD videa. Je to predovšetkým displej, ktorý možno označiť za najlepší na svete. Presnejšie, najlepší vtedy, keď ho budeme hodnotiť podľa rozlíšenia. Tento smartfón zobrazuje prostredie systému Android až v 4K rozlíšení, presne 2160×3840 pixelov. Vedeli ste, že zdravé ľudské oko zvyčajne nedokáže rozpoznať jemnosť displeja väčšiu ako 330 ppi? Tento telefón siaha do výšin, v ktorých už nebude jasné, či sa pozeráte na displej alebo realitu, pretože jemnosť jej displeja je až 806 ppi. To je viac dvojnásobne vyššie rozlíšenie, než aké potrebujeme.

Sony Xperia Z5 Premium Foto: Sony

Rozlíšenie nie je nikdy dosť vysoké

Aj keď by sa mohlo zdať, že toto rozlíšenie je už prehnané a snáď aj zbytočné, musíme vás vyviesť z omylu. Svet mobilnej techniky sa vyvíja mimoriadne rýchlym tempom a nie je to tak dávno, čo sa začali výrobcovia elektroniky rozhliadať po novom biznise s virtuálnou realitou.

Pod pojmom virtuálna realita (v skratke VR) rozumieme taký softvér a hardvér, ktorý dokáže používateľovi (respektíve hráčovi) sprostredkovať 3D zážitok s pohybovou interakciou. To znamená, že keď máte na hlave nasadený headset virtuálnej reality a rozhliadate sa po okolí, trojrozmerné pozadie s 3D efektom hĺbky sa pohybuje rovnako, ako by sa pohybovalo v reálnom svete. Toto vytvára celkom nové možnosti predovšetkým v hernom priemysle, ktorý môže takto vtiahnuť hráčov ešte viac do hry.

Na to, aby ste mali z virtuálnej reality zážitok, potrebujete nielen kvalitný headset s dobrou optikou, ale aj smartfón, na ktorom budete spúšťať hry a aplikácie s 3D obsahom. Práve tu sa prejavuje potreba vysokého rozlíšenia malých displejov. Dokonca ani HD (720×1280 pixelov) nie je dostatočné a aj s Full HD (1080×1920) nebudete mať prvotriedny zážitok. Potrebné sú displeje s rozlíšením QHD a vyšším, pričom 4K je priam ideálne. Aj keď ho rozdelíte na dve polovice (jedna pre každé oko), obraz bude stále mimoriadne jemný a verný realite. Skutočnosť, že displej využíva obrazovú technológiu IPS LCD so schopnosťou zobrazenia až 16 miliónov farebných odtieňov, iba pridáva na našom nadšení zo smartfónu Z5 Premium.

Sony Xperia Z5 Premium s NFC krytom Foto: Sony

Obal, ktorý spraví zo supermobilu nenápadný telefón

Spolu s novým telefónov výrobca začína predávať aj obal, ktorý je zároveň funkčným krytom. Netradičné na ňom je, že vyrezané okno umožňujúce vidieť časť displeja je umiestnené uprostred krytu. Je to o niečo lepšie riešenie, ako keď výrobcovia umiestňujú tieto okienka do hornej časti krytov, pretože takto sa s malou časťou displeja pracuje jednoduchšie, pokojne aj jednou rukou.



Základnou vlastnosťou krytu je jeho schopnosť ochrániť telefón pred poškodením v dôsledku pádov a znečistenia. Obsahuje však NFC čip, ktorým informuje telefón, kedy môže zapnúť akýsi núdzový režim, zobrazenie na displeji iba v rámci malého výrezu na kryte. Toto riešenie síce nemá významný vplyv na spotrebu batérie, umožňuje však získať prehľad o stave telefónu v okamihu bez akýchkoľvek rušivých vplyvov. Po otvorení krytu v štýle knihy sa aktivuje celá plocha displeja a používateľ sa môže tešiť zo 4K rozlíšenia, ktoré sa mu zobrazuje na ploche s uhlopriečkou 5,5 palca.

Zdroj: Sony


ODPORÚČAME AJ:
Extrémne presná 3D tlač nájde uplatnenie aj v medicíne
Pero namiesto mobilu? Môžete s ním volať, písať aj kresliť
iPhone zachráni životy: Mikroskop z mobilu odhaľuje parazity v krvi
Najúspornejšia práčka na svete je veľká ako kôš, nepotrebuje elektrinu
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne

Komentáre