Technológie

Extrémne presná 3D tlač nájde uplatnenie aj v medicíne

"Cenovo dostupná komerčná 3D tlačiareň ponúka vysokú rýchlosť, vysokú presnosť a je špeciálne navrhnutá pre najmodernejšie kompozitné náplne. "

Erik Stríž, 17. marca 2015 10:00
3D tlačiareň Stacker Foto: Stacker
Komerčne dostupné 3D tlačiarne sú zvyčajne pomalé a drahé. Táto skutočnosť a záujem o vylepšenie ich vlastností stáli pri zrode myšlienky o výrobe novej generácie 3D tlačiarní, ktoré teraz hľadajú peniaze na sériovú výrobu prostredníctvom internetového crowdfundingu. Tlačiarne Stacker by mohli vo svete 3D tlače znamenať malú revolúciu alebo aspoň poriadne veľký skok vpred.

Vo svete existuje početná skupina ľudí, ktorí potrebujú a chcú využívať moderné výdobytky techniky - 3D tlačiarne. Častokrát to vyžaduje priamo ich zamestnanie, napríklad z oblasti vedy, vývoja, vzdelávania či výroby spotrebnej elektroniky. V posledných mesiacoch máme príležitosť sledovať správy o tom, že sa technológia 3D tlače aktívne využíva aj v medicíne, predovšetkým pri výrobe funkčných protéz končatín.

Tlačiareň Stacker dokáže súčasne vyrábať až štyri predmety Foto: Stacker
Platí, že naozaj dobré a presné tlačiarne sú drahé a ich rýchlosť nie je práve najlepšia - a práve rýchlosť tlače sa snaží vylepšiť tím stojaci za projektom Stacker. Tlačiarne tejto značky síce hľadajú svojich budúcich majiteľov medzi profesionálmi a teda aj jej cena nebude práve ľudová, aj napriek tomu by však mala byť nižšia v porovnaní s priamou konkurenciou.

3D tlačiareň Stacker je zaujímavá predovšetkým vysokou presnosťou a schopnosťou súčasne tlačiť až štyri rovnaké predmety. To znamená, že sa nielen šetrí čas, ale zvyšuje sa aj kvalita výstupného produktu. Ten nie je potrebné dôsledne dokončovať manuálnym obrusovaním ostrých hrán a rôznych nedokonalostí.

Zameranie tlačiarne pre profesionálne použitie je zodpovedné za to, že disponuje viacerými nadštandardnými funkciami. Napríklad je možné vyrábať predmety vysoké až 61 centimetrov (24 palcov) vďaka špeciálnej konštrukcii s meniteľnou výškou umiestnenia trysiek.



Tieto trysky sú určené na dávkovanie kompozitného materiálu, ktorý sa zohrievaním stáva takmer tekutým, avšak stále veľmi stabilným a predvídateľným. Vďaka tomu je 3D tlač mimoriadne precízna - presnosť tlače je až 100 mikrónov, teda 0,1 milimetra. To znamená, že bez problémov je na nej možné tlačiť aj predmety, ktoré budú použité ako malé súčasti zložitejších mechanizmov.

Mimoriadna precíznosť až 100 mikrónov je dôležitá najmä pri drobných mechanických súčiastkach. Foto: Stacker
Nielen strojári a elektrotechnici, ale aj pracovníci z medicínskej oblasti nepochybne uvažujú nad výhodami 3D tlače. Tá môže do ich každodennej praxe priniesť vyššiu produktivitu a radikálne skrátenie času medzi návrhom a prototypom. Otázne je už len to, kedy bude táto tlačiareň a jej lacnejšie varianty dostupná pre kúpu.

Prvé dodávky sa očakávajú už toto leto, pretože aj napriek tomu, že do konca crowdfundingovej kampane ostáva desať dní, tvorcovia projektu vyzbierali už vyše 260-tisíc amerických dolárov na jeho realizáciu. Pôvodne pritom chceli získať “iba” 100-tisíc dolárov.

ODPORÚČAME AJ:
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Budúcnosť v cestovaní: Levitácia sa blíži
Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?
Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

Komentáre