Technológie

Nový iPhone je najmä o vyspelom softvéri, v technike zaostáva

"Apple iPhone 6s Plus možno považovať za jeden z najvyspelejších smartfónov súčasnosti. Pohľad na jeho technické parametre však môže mnohých sklamať. "

Erik Stríž, 11. septembra 2015 12:00
Apple iPhone 6s Plus Foto: Apple
Nový iPhone je stále ten istý, ktorého dizajn rozpoznávame už roky, zároveň sa stal demonštráciou sily amerického výrobcu elektroniky a stavia sa na líderskú pozíciu vo svete smartfónov. Je to o každom detaile a predovšetkým skutočnosti, že Apple si všetko vyvíja sám a k vylepšovaniu softvéru pristupuje v priamej nadväznosti na vývoj hardvéru. Je to dôvod, prečo sú zariadenia tejto značky tak výborne optimalizované po softvérovo-hardvérovej stránke a prečo ho ostatní výrobcovia vedia iba ťažko dobehnúť. Zdá sa, že sa to zatiaľ darí iba Samsungu.

Apple iPhone 6s Plus Foto: Apple

Displeje nemôžu konkurovať kórejským a japonským telefónom

iPhone 6s prichádza do predaja opäť v dvoch variantoch, pričom ten väčší s prívlastkom Plus bude niesť nielen väčší, ale aj kvalitnejší displej. Menší model ponúkne 4,7-palcový obraz s rozlíšením 750×1334 pixelov, väčší Plus zasa 5,5-palcový displej s Full HD rozlíšením (1080×1920).

Nie je to celkom skvelý údaj, pretože napríklad taký Samsung Galaxy S6 má displej s rozlíšením 1440×2560 pixelov a Sony Xperia Z5 dokonca neuveriteľných až 2160×3840 pixelov (Ultra HD, 4K). Je však pravda, že aj to Full HD je už tak detailný obraz, že na ňom nerozpoznáte žiadne nedokonalosti. V porovnaní s ostatnými má iPhone funkciu 3D Touch, ktorej význam pramení v úzkej spolupráci so systémom iOS 9.

Keby sme sa pozeral iba na techniku nových telefónov iPhone, možno by až tak veľmi neohromili. Pracujú s 2-jadrovým procesorom Apple A9, ponúknu vnútornú pamäť s veľkosťami 16, 32 alebo 128 GB, nemajú slot na pamäťovú kartu, dá sa do nich vložiť iba jedna nano-SIM karta, hlavná kamera nahráva 4K video a fotí s rozlíšením 12 megapixelov. Batéria má kapacitu iba 1810 (6s) a 2915 (6s Plus) mAh a telefóny podporujú pripojenia 2G/3G/4G, Bluetooth, NFC a Wi-Fi.

Apple iPhone 6s Plus Foto: Apple
Apple iPhone 6s v číslach:
Displej: 4,7 palca, 750×1334 px (~326 ppi), 3D Touch
Pamäte: 16/64/128 GB
Kamera: 12 Mpx, dual-LED osvetlenie, HDR, funkcia panorámy, video 720p až 4K
Webkamera: 5 Mpx, Full HD video, HDR
Výkon: 2-jadrový procesor 2 GHz, čipset Apple A9
Mobilné pripojenia: 2G, 3G, 4G LTE
Ostatné pripojenia: USB, 3,5 mm audio, A-GPS, GLONASS, NFC Apple Pay, Wi-Fi
Funkcie: systém iOS 9, hlasový asistent Siri, iMessage, iCloud

Apple iPhone 6s Plus v číslach:
Displej: 5,5 palca, 1080×1920 px (~401 ppi), 3D Touch
Pamäte: 16/64/128 GB
Kamera: 12 Mpx, dual-LED osvetlenie, HDR, funkcia panorámy, video 720p až 4K
Webkamera: 5 Mpx, Full HD video, HDR
Výkon: 2-jadrový procesor 2 GHz, čipset Apple A9
Mobilné pripojenia: 2G, 3G, 4G LTE
Ostatné pripojenia: USB, 3,5 mm audio, A-GPS, GLONASS, NFC Apple Pay, Wi-Fi
Funkcie: systém iOS 9, hlasový asistent Siri, iMessage, iCloud

Apple iPhone 6s Plus Foto: Apple

Jeho sila tkvie v softvéri

Je to predovšetkým operačný systém iOS 9, ktorý tlačí nové telefóny iPhone na pozíciu najlepších smartfónov sveta. Veľkou inováciou je technológia 3D Touch, ktorá dokáže rozpoznať, ako intenzívny je váš dotyk. Jemnými dotykmi po novom zobrazíte kontextové menu s vybranými funkciami alebo zobrazíte náhľad multimediálneho obsahu alebo komunikácie. “Skutočným” stlačením displeja docielite potvrdenie alebo otvorenie zvolenej možnosti.

Už v minulosti veľmi podobnú funkciu predviedol Samsung a implementoval ju do svojich najlepších telefónov. Smartfón dokázal rozpoznať, kedy máte prst nad displejom a dokonca presne určil jeho polohu. Vďaka tomu ste mohli zobrazovať náhľady správ alebo vybraných aplikácií aj bez toho, aby ste sa vôbec dotkli telefónu. Očividne však záujem o túto funkciu nebol tak veľký, pretože novinka 3D Touch od Apple ju prakticky celkom zatienila.

Funkcia 3D Touch v telefónoch Apple je hlboko integrovaná do systému iOS 9 a preto očakávame, že by nemalo dochádzať k chybám a nekompatibilite. Je potrebné dodať, že funkcia pracuje prioritne so základnými aplikáciami smartfónu, teda s tými, ktoré budete mať v mobile hneď pri jeho zakúpení.

Apple iPhone 6s Plus Foto: Apple

Apple robí všetko inak

Americké Apple robí veľa vecí inak. Ostatní výrobcovia platia obrovské peniaze za to, aby mohli byť účastní na medzinárodných kongresoch modernej techniky, platia si všade veľa reklamy a v snahe zakoreniť sa na trhu predávajú zariadenia spadajúce do rôznych cenových kategórií, od tých najlacnejších po najdrahšie možné.

Zdroj: Apple


ODPORÚČAME AJ:
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču

Komentáre