Technológie

Tento vynález môže ochrániť cukrovkárov pred najhorším

"Elektronická vložka do topánok chce patriť medzi tie smart-zariadenia, ktoré pomáhajú. Síce vás nezabavia, ale možno vám zachránia nohu pred amputáciou. "

Erik Stríž, 15. septembra 2015 14:00
FeetMe, elektronická vložka do topánok Foto: Feetme.fr
Cukrovka je choroba, ktorá je stále na vzostupe. Môže za ňu viacero faktorov, jedným z nich je aj nadváha a zlá životospráva, ktoré sú pre dnešnú dobu takmer typické. Obezita zvyšuje riziko rozvinutia cukrovky až 54-krát. Podľa stránky Všeobecný praktický lekár je len na Slovensku registrovaných až 300-tisíc ľudí s cukrovkou, pričom sa odhaduje, že ďalších 300-tisíc o svojej chorobe ani nevie, pretože sa zatiaľ neprejavuje.

Sú to alarmujúce čísla a ani iné európske krajiny na tom nie sú oveľa lepšie. Zrejme aj táto skutočnosť viedla istý tím odborníkov z Francúzska k tomu, aby vyrobili trochu netradičné smart-zariadenie. Je ním vložka do topánok, ktorá dokáže odhaľovať negatívne dôsledky cukrovky na dolné končatiny.

Cukrovka totiž spôsobuje celý rad zdravotných komplikácií a rizík, je medzi nimi aj poškodzovanie ciev. V pokročilých štádiách cukrovky sa teda môže stať, že končatiny nie sú zdravé a je ich potrebné amputovať. Táto krutá pravda je každodennou realitou, avšak so správnou životosprávou a snahou o monitorovanie svojej zdravotnej kondície je možné predísť podobným katastrofickým scenárom. Napríklad aj s pomocou zariadenia FeetMe.

Vnútorná stavba vložiek FeetMe. Môžete vidieť desiatky senzorov tlaku. Foto: Feetme.fr
Vložka je na nerozpoznanie od klasických ortopedických vložiek. V jej vnútri sa však nachádza moderná technika na sledovanie tlaku, pričom senzory sa počítajú v desiatkach. Samotná vložka nemá priamy vplyv na spôsob, akým pacient chodí a tiež priamo nelieči negatívne príznaky cukrovky. Poskytuje presnú informáciu o tom, kde na šľape je aký tlak a porovnáva ho s normálnymi hodnotami. O zistených hodnotách informuje priamo na displeji mobilného telefónu alebo tabletu, na ktorom je nainštalovaná bezplatná aplikácia. Údaje sa prenášajú z vložky do telefónu bezdrôtovo.

Cukrovkár totiž nemusí mať v šľape dostatok citu na to, aby odhadol, ako má správne našľapovať. Dôsledkom toho môžu vznikať na nohách pľuzgiere a iné drobné poškodenia, ktoré sa stanú po niekoľkých dňoch vážnejším problémom. Keď je na určitú časť šľapy vyvíjaný neprimeraný tlak vložka na to upozorní, a umožňuje tak pacientovi, aby chodil zdravšie. Ide o zdanlivo priveľmi jednoduchú a na prvý pohľad zanedbateľnú pomoc, avšak v reálnom svete nadobúda priam mimoriadny význam.

Spoločnosť, ktorá zdravotnú pomôcku vyvinula, uvádza na svojich stránkach, že včasná diagnostika problémov pomáha redukovať počet amputácií až o 85 percent. Len za minulý rok prišlo kvôli cukrovke o končatinu až 600-tisíc ľudí na celom svete, pričom podľa OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) boli náklady na tieto úkony vo výške až 38 miliárd eur.

Reč je teda o priestore, v ktorom sú zúfalo potrebné inovácie a revolúcie.

O budúcnosti elektronickej vložky do topánok však ešte stále nie je rozhodnuté. Projekt hľadá peniaze na realizáciu svojich zámerov prostredníctvom financovania od sponzorov. Zatiaľ to vyzerá tak, že cena zariadenia bude až 300 eur, ale výrobca zvažuje aj možnosť, že by bolo na predpis lekára. V takom prípade, ak by všetko vyšlo podľa plánov, by pacienti už iba doplácali alebo v ideálnom prípade získali zariadenie celkom zadarmo.

Zdroje: feetme.fr, vpl.sk


ODPORÚČAME AJ:
Päť spôsobov, ako kreatívne využiť tablet
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Žiarovka pripojí na internet, zahrá hudbu a nasníma zlodejov

Komentáre