Technológie

Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu

"Inovácie v mobilných operačných systémoch sú postupné a evolučné. Najnovšie zmeny sa týkajú zbraní a aj samotného menu. "

Erik Stríž, 4. augusta 2016 12:00
Android 6.0 Marshmallow v nových mobiloch Nexus Foto: Google
Najpopulárnejšie mobilné operačné systémy Android a iOS neustále prechádzajú zmenami a vylepšovaním. Preto sa každých niekoľko mesiacov hovorí o ich aktualizácii a preto sa nám na displejoch mobilov objavujú ponuky na vylepšenie systému.

Najnovšie verzie operačných systémov od Google (Android) a Apple (iOS) počítajú s početnými inováciami, ktoré sa týkajú nielen samotného komfortu pri používaní, ale najmä bezpečnosti. Zaujímavosťou je, že tieto vývojárske spoločnosti reagujú aj na aktuálne trendy vo svete a snažia sa nich reagovať práve v aktualizáciách svojich systémov. Sú nimi napríklad aj verejná diskusia o streľných zbraniach a o postupne sa meniacom spôsobe používania mobilných telefónov.

Android pravdepodobne zruší tlačidlo menu

Prístupy spoločností Apple a Google k zobrazovaniu zoznamu s aplikáciami sa od seba zásadne odlišujú. Zatiaľ, čo Google v systéme Android vždy vyčleňovalo samostatnú ponuku menu, Apple si už roky udržiava okamžitý prístup k tomuto zoznamu priamo z hlavnej obrazovky.

Najnovšie by mohol od zabehnutého ustúpiť práve Google, avšak nie smerom, ktorý je typický pre Apple. Podľa dostupných informácií priamo od Google vieme, že tradičné virtuálne tlačítko menu vôbec prvýkrát z Androidu zmizne. Ponuka menu sa bude zobrazovať jeho vytiahnutím zo spodnej časti obrazovky, teda posunom prsta smerom z dola nahor. Je to ústretový krok smerom k používateľom, ktorí si stále radšej zvykajú na používanie mobilných telefónov gestami.

Pripravovaná inovácia bude prvýkrát použitá už tento rok v generačne modernizovanom zariadení Nexus. Nexusy sú telefóny, ktoré sú nositeľom toho najnovšieho Androidu a teda aj takým verejným experimentom použiteľnosti nových verzií systému. Tieto smartfóny sú určené pre ľudí, ktorí majú radi vždy ten najnovší telefón s najnovšími funkciami a sú ochotní za to prepáčiť aj prípadné drobné nedostatky. Väčšinou však Nexusy nie sú poruchové a ani nemajú žiadne vážne chyby, pretože Google pred ich uvedením na trh sám testuje novú verziu svojho systému až do hĺbky.

Pôvodné a nové emoji zbrane v systéme Apple iOS Foto: Apple

iOS nahradí zbraň striekacou pištoľkou

Verejná diskusia o dostupnosti streľných zbraní nebola nikdy tak intenzívna a aktuálna, ako práve dnes. Nie je o len o incidentoch, o ktorých poslednú dobu počujeme v televízii, ale o tom, do akej miery by mali byť zbrane dostupné bežným ľuďom. A či ich vôbec takíto bežní ľudia potrebujú.

Nevieme, ako a či sa tento rok podarí túto diskusiu uzatvoriť s racionálnym výsledkom, verejná mienka je totiž veľmi nekonzistentná. Na jednej strane stoja ľudia tvrdiaci, že taký normálny človek nikdy v živote zbraň ani nepotrebuje, na druhej strane je princíp slobody a potreba chrániť svoj život a majetok.

Do tejto diskusie sa teraz nenápadne zapája aj americký technologický gigant Apple, hoci bez oficiálneho vyjadrenia. Známy emotikon (alebo ak chcete, emoji/emodži?) ručnej pištole s krátkou hlavňou sa v plánovanej aktualizácii systému iOS 10 zmení na vodnú striekaciu pištoľ v zeleno-oranžovej farbe.

Nevedno, čo presne Apple donútilo k tomuto počinu, avšak otvorene sa hovorí o iniciatíve #disarmtheiphone od združenia New Yorkers Against Gun Violence. Toto združenie vyzvalo spoločnosť Apple, aby zo svojich zariadení odstránilo všetky obrázky zbraní, ktoré by mohli ľudia používať vo vzájomnej súkromnej i verejnej komunikácii.



Zdroje: Why are we so afraid of a gun emoji?, Google is introducing a totally new launcher for the 2016 Nexus


ODPORÚČAME AJ:
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky
Všetko podstatné o novom iPhone SE
Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte

Komentáre