Technológie

Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu

"Meizu Pro 5 nie je iba dizajnovou kópiou populárneho Apple iPhone 6s, ale aj jeho skvelou alternatívou. Má lepšie technické vlastnosti a stojí o stovky eur menej. "

Erik Stríž, 5. marca 2016 11:00
Meizu Pro 5 s 5,7-palcovým Full HD displejom používa technológiu AMOLED od Samsungu. Foto: Meizu

Krásny dizajn a skvelé materiály

Tento dizajn sme už videli, to je pravda. Novému čínskemu smartfónu sa však nedá uprieť elegancia a dojem prémiovosti. Pohľad na prednú stenu telefónu s displejom zreteľne dáva tušiť, že Meizu našlo inšpiráciu v kalifornskom Palo Alto, kde svoje zariadenia dizajnuje Apple, ale zadná stena predsa nejaké tie odlišnosti obsiahla. Fotoaparát a jeho prisvetľovacia LED dióda sú na inom mieste, čo výrazne mení celkový vzhľad. Naopak, keď sa pozriete na bočné strany telefónu, opäť nachádzate podozrivo presné podobnosti.

Nie je to však iba dizajn, čo sa kopírovalo. V prospech zákazníkov sa kopírovali aj materiály, vďaka ktorým telefón pôsobí priam luxusne. Zaoblené sklo, brúsený hliník s príjemnou povrchovou úpravou, to je stále v móde a trendy. Zadná stena je síce z plastu, ale opäť veľmi kvalitného a odolného.

Meizu Pro 5 sa nechal výrazne inšpirovať populárnym Apple iPhone 6s. Foto: Meizu

Displej bez chybičky

Displej, to je alfa a omega každého moderného telefónu. Zbytočne by dal výrobca do mobilu skvelý procesor, keby bol displej malý, tmavý a nezobrazoval sýte farby. Ten v Meizu Pro 5 sa zaradí medzi tie najlepšie displeje sveta. Využíva technológiu AMOLED od značky Samsung a jeho obrazovka má rozlíšenie Full HD. To znamená 1920×1080 pixelov zobrazených na uhlopriečke 5,7 palcov. To je o kúsok viac, ako je potrebné, ale displeje v mobiloch sa zväčšujú stále a nevyzerá to, že by mal tento trend utíchnuť.

Meizu Pro 5 s 2,5D displejom. 2,5D znamená, že má zaoblené okraje pre lepšiu ergonómiu. Foto: Meizu

Výkon a technika

Meizu je v mnohých ohľadoch iba prezlečený Samsung. Používa totiž veľa techniky od tohto kórejského výrobcu, okrem displeja aj procesor. Procesory Samsung Exynos 7 Octa patria k tomu najlepšiemu, čo dnes môžete v takto malých rozmeroch za svoje peniaze dostať.

Meizu Pro 5 sa bude predávať v dvoch technických konfiguráciách, od seba sa budú líšiť veľkosťou vstavanej pamäte. Vo verzii 32 GB budete mať k dispozícii aj microSD kartu a operačnú pamäť s veľkosťou skvelých 3 GB. Drahší variant 64 GB bude mať tiež slot na pamäťovú kartu a veľkosť operačnej pamäte RAM sa zväčší na 4 GB.

Vylepšený senzor odtlačkov prstov je integrovaný do hlavného tlačidla pod displejom. Foto: Meizu

Vylepšený senzor odtlačkov

Na prednej strane pod displejom sa nachádza jedno hlavné tlačidlo, ktoré má rovno štyri funkcie. Keď ho stlačíte, vráti vás na hlavnú obrazovku. Po jemnom položení prsta vráti o krok späť, dvojitým stlačením spustí správcu spustených aplikácií a je v ňom navyše zabudovaný senzor odtlačkov prstov.

Tento senzor je generačne významne vylepšený, spolupracuje so softvérom mTouch 2.1. Prináša aj do sveta Androidov veľmi vysokú bezpečnosť a najmä spoľahlivosť, ktorú dôverne poznajú všetci majitelia nových iPhonov. Odtlačky vie rozpoznať nielen po priložení prsta, ale aj vtedy, keď po ňom bruškom prsta potiahnete v ľubovoľnom smere.

21-megapixelový hlavný fotoaparát s funkciou laserového zaostrovania, stabilizácie a HDR. Foto: Meizu

Kamery so stabilizáciou a kvalitnou optikou

Odborné testy z celého sveta poukazujú na veľmi dobré fotoaparáty v novom čínskom smartfóne. Zvyčajne je porovnávaný priamo s najnovším telefónom iPhone a výsledky testov sú veľmi uspokojivé. Kvalita fotiek z hlavného fotoaparátu je veľmi vysoká a za drahším smartfónom v ničom nezaostáva. Veľmi podobne je na tom aj webkamera.

Zadná kamera zhotovuje fotografie v rozlíšení 21 megapixelov, má laserové zaostrovanie a optiku značky Largan 6P. Kamera poteší každého, kto si mobilné video prehráva na veľkej obrazovke televízora, Meizu podporuje vysokú kvalitu 2160p.

Webkamera (alebo selfie kamera) má rozlíšenie 5 megapixelov a nahráva Full HD video.

Meizu Pro 5 je vybavený najmodernejším USB konektorom Type-C. Je obojstranný a rovnakú veľkosť má aj na počítači a tablete. Foto: Meizu

Rýchly internet a rýchle nabíjanie

Meizu Pro 5 je rýchly v každom ohľade. Má rýchly nielen procesor, ale aj prenos dát cez USB kábel, rýchly internet a nabíja batériu za nevídane krátky čas.

Najnovší USB Type-C je rýchly, praktický a z kvalitnejších materiálov. Je stavaný tak, aby vydržal prinajmenšom 10-tisíc použití, čo je dvojnásobok v porovnaní s jeho predchodcom microUSB. Tento malý obojstranný konektor je veľká vec, pretože zjednotil veľkosti USB konektorov na počítačoch, telefónoch a tabletoch.

Rýchly internet je podmienený prítomnými technológiami mobilných sietí 4G LTE a rýchle nabíjanie vstavanej batérie s kapacitou 3050 mAh je možné vďaka technológii mCharge 2.0. 65 percent kapacity batérie sa nabije už za 30 minút.

Meizu Pro 5 je vo svete mobilnej techniky niekde na úrovni vyššej strednej triedy. Má skvelé technické parametre a cenu mierne presahujúcu 500 eur, vďaka čomu útočí na už spomínaný Apple iPhone.


Zdroj: Meizu Pro 5

ODPORÚČAME AJ:
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte
Najlacnejší telefón sveta stojí menej ako štyri eurá
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Krásny telefón, ktorý si zamilujete
Ideálny telefón pre nemehlá od výrobcu stavebných strojov

Komentáre