Technológie

Najlacnejší telefón sveta stojí menej ako štyri eurá

"Keď sa niečo vyrába vo veľkom, môže cena klesnúť až k neuveriteľnej cenovej hranici. Napríklad štyri eurá za mobil, ktorý je v podstate vynikajúci smartfón. "

Erik Stríž, 21. februára 2016 14:00
Najlacnejší smartfón na svete Freedom 251 ako ho propaguje predajca na svojej webstránke Foto: Ringing Bells
Najlacnejší telefón sveta stojí 251 indických rupií (INR), čo je v prepočte na našu menu menej ako štyri eurá. Telefón sa začína na tamojšom trhu predávať práve dnes, pričom jeho cena by mala byť oficiálna a konečná. Cieľom jej predajcu, spoločnosti Ringing Bells, je ponúkať na domácom trhu čo najlacnejšie technológie, aby sa tým pozdvihla úroveň celej krajiny.

Podozrivo dobré technické parametre

Smartfón Freedom 251 je síce najlacnejší, rozhodne však nie je najhorší, čo sa týka technických parametrov - skôr naopak, aj na našom trhu by sme ho zaradili k priemeru. Smartfón je vybavený farebným dotykovým displejom s uhlopriečkou štyri palce a rozlíšením 960×540 pixelov. To nie je vôbec zlé. V tele zariadenia pracuje štvorjadrový procesor s taktom 1,3 GHz, podporuje mobilné siete 2G a 3G a dokonca obsahuje dvojicu fotoaparátov.

Hlavná zadná kamera má rozlíšenie tri megapixely a dokáže nahrávať video vo vysokom rozlíšení. Na prednej strane nad displejom je umiestnená webkamera nižšej kvality, má rozlíšenie 640×480 pixelov a tiež dokáže zaznamenávať videá.

Najlacnejší smartfón na svete Freedom 251 ako ho propaguje predajca na svojej webstránke Foto: Ringing Bells
Nemenej zaujímavý je údaj o pamäti telefónu, popri 1 GB operačnej pamäti RAM a 8 GB vnútornej pamäti sa do telefónu dá vložiť pamäťová karta s maximálnou kapacitou 32 gigabajtov. Smartfón má v sebe nainštalovaný operačný systém Android Lollipop, vďaka čomu sa dá ľubovoľne dopĺňať o ďalšie funkcie.

Zariadenie je k tomu všetkému vybavené podporou súčasného používania dvoch SIM kariet a jeho batéria má kapacitu veľmi prijateľných 1490 mAh, ktoré ho udržia v pohotovosti približne dva dni bez nabíjania.
Ľudia si všimli, že najlacnejší telefón Freedom 251 vyzerá v reklame v novinách celkom inak, ako ten propagovaný na oficiálnej webstránke. Nevedno teda, ako bude vyzerať skutočný telefón. Foto: Ringing Bells

Cena nie je trhová

India je iný svet, v ktorom majú produkty a služby celkom odlišné hodnoty a ceny, ako tu u nás. Napriek tomu je zrejmé, že smartfón so 4-palcovým displejom, podporou 3G sietí a dvojicou kamier nemôže stáť menej ako štyri eurá. Je zrejmé, že spoločnosť Ringing Bells určitým spôsobom tieto zariadenia dotuje, buď z vlastných zdrojov alebo s podporou vlády.

Nemenej podozrivá je samotná komunikácia firmy. Na svojich oficiálnych webstránkach, ktoré sú mimochodom kompletne po anglicky a neumožňujú prepnutie do hindčiny, propaguje celkom dobre vyzerajúci telefón podobajúci sa modely od výrobcu Meizu. V reklame v miestnych novinách však smartfón Freedom 251 už nevyzerá tak pôsobivo, je skôr dizajnovou kópiou staršieho Apple iPhone.

Nech je však dizajn telefónu akýkoľvek, ak sa podarí udržať jeho skutočnú cenu na úrovni 251 indických rupií, bude to pre indický trh skoro revolúcia v komunikácii.


Zdroj: freedom251.com

ODPORÚČAME AJ:
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň

Komentáre