Technológie

Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte

"Na medzinárodnom kongrese elektroniky v Barcelone sa odprezentovalo to najlepšie, čo súčasný trh s mobilmi ponúka. Ohybných displejov a inovatívneho nabíjania sme sa však stále nedočkali. "

Erik Stríž, 24. februára 2016 14:00
Sony Xperia X Foto: Sony
V noci z nedele na pondelok sa vo svete elektroniky diali veľké veci. V Barcelone technologickí giganti predstavili svoje najnovšie a najlepšie mobilné zariadenia. Kľúčovým slovom bola modernizácia a evolúcia, nie revolúcia, čo považujeme za správne. Vylepšovali sa materiály krytov, fotoaparáty, displeje a batérie.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge so zaobleným displejom Foto: Samsung

Samsung Galaxy S7 a S7 edge

Kľúčové vlastnosti:
Displej S7: 5,1”, 1440×2560 pixelov, technológia SuperAMOLED
Displej S7 edge: 5,5”, 1440×2560 pixelov, technológia SuperAMOLED, zakrivenie na bokoch
Fotoaparát: 12 megapixelov, 4K videozáznam, optická stabilizácia, 5 Mpx webkamera
Pamäte: 32/64 GB, 4 GB RAM + karta micrSD, max. 200 GB
Funkcie: Android, dual SIM, senzor odtlačkov prstov, vysoký výkon, vodotesnosť, batéria Li-Ion 3000 mAh, rýchle nabíjanie


Nová generácia najpopulárnejších a najlepších telefónov od značky Samsung sa dočkala niekoľkých inovácií, ktoré majú za úlohu napraviť niektoré menšie nedostatky predchádzajúcej verzie. Nové telefóny radu S7 sú vodotesné, odolné a v dlani pôsobia priam luxusne vďaka krytom zo skla a kovu.

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou má tá nová opäť slot pre pamäťovú kartu typu microSD, ktorej kapacita môže byť až 200 gigabajtov. Celková pamäť telefónu teda môže byť takmer neuveriteľná - až 264 gigabajtov. Tento slot na pamäťovú kartu môže majiteľ použiť aj ako na druhú SIM kartu, vtedy si bude musieť vystačiť so vstavanou pamäťou 32 alebo 64 gigabajtov.

Sony Xperia X Foto: Sony

Sony Xperia X

Kľúčové vlastnosti:
Displej: 5,5”, Full HD 1920×1080 pixelov, technológia IPS LCD
Fotoaparát: 23 megapixelov, Full HD videozáznam, optická stabilizácia, 13 Mpx webkamera
Pamäte: 32/64 GB, 3 GB RAM + karta microSD
Funkcie: Android, dual SIM, senzor odtlačkov prstov, vysoký výkon, vodotesnosť, batéria Li-Ion 2620 mAh


Najlepší fotomobil, aký si dnes môžete kúpiť. Aj takéto stručné charakteristiky budete čítať v súvislosti s najnovšími telefónmi Xperia X, ktoré počnúc kongresom v Barcelone zavádza do svojho portfólia japonská značka Sony. Modelový rad X sa bude zameriavať na konkrétne funkcie, avšak po technickej stránke pôjde vždy o mimoriadne vyspelé zariadenia. Základný model X ponúkne skvelý fotoaparát s rozlíšením 23 megapixelov, ktorý dokáže stabilizovať obraz miniatúrnou optikou a nahráva video vo vysokom rozlíšení. Webkamera tohto fotomobilu má rozlíšenie až 13 megapixelov, čím predčí aj hlavné fotoaparáty väčšiny moderných smartfónov.

Súčasťou výbavy nového telefónu je displej s jemne zaoblenými okrajmi, senzor odtlačkov prstov, Full HD displej, výkonný procesor a batéria s veľkou kapacitou 2620 mAh, ktorá udrží mobil v pohotovosti aj tri dni.

LG G5, prvý modulárny smartfón na svete Foto: LG

LG G5

Kľúčové vlastnosti:
Displej: 5,3”, 1440×2560 pixelov, technológia IPS LCD
Fotoaparát: 16 megapixelov, 4K videozáznam, optická stabilizácia, 8 Mpx webkamera
Pamäte: 32, 4 GB RAM + karta microSD
Funkcie: Android, dual SIM, senzor odtlačkov prstov, vysoký výkon, batéria Li-Ion 2620 mAh, nový obojstranný USB konektor Type-C, modulárna platforma, rýchle nabíjanie


Zrejme najväčšiu technologickú inováciu na kongrese v Barcelone predstavila značka LG. Jej najnovší telefón s jednoduchým názvom G5 je modulárny, čo znamená, že sa doň dá vložiť ďalší hardvér. Je ako počítač, ku ktorému môžete pripojiť príslušenstvo. Firma LG na demonštračnom videu ukazuje, ako jednoducho sa na spodnú časť telefónu dá pripojiť digitálny fotoaparát alebo reproduktor prémiovej audioznačky.

Zdroj: LG G5 : Official Product Video (youtube.com)

Okrem tejto funkcie je telefón vybavený technikou, ktorú mu môžu závidieť aj najlepšie telefóny od Samsungu. Na čele technickej výbavy stojí 5,3-palcový displej s vysokým rozlíšením až 1440×2560 pixelov, vynikajúca kamera, vymeniteľná batéria a najnovší typ USB konektorov, obojstranný Type-C. LG G5 je navyše z kovu a na zadnej strane ponúka duálny fotoaparát.


ODPORÚČAME AJ:
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň

Komentáre