Technológie

Všetko podstatné o novom iPhone SE

"Možno ste si aj vy všimli, že spoločnosť Apple tento týždeň predstavila nový telefón iPhone. Vyzerá ako ten spred dvoch rokov, má však modernejšie funkcie a nižšiu cenu. "

Erik Stríž, 25. marca 2016 15:00
Apple iPhone SE (2016) bude dostupný v striebornej, bielej, zlatej a sivej farebnej úprave. Foto: Apple
Nie vždy platí, že väčší je lepší. V oblasti mobilných telefónov sa stalo akousi samozrejmosťou, že väčšie telefóny sú zvyčajne aj tie výkonnejšie, drahšie a funkčne vyspelejšie. Spoločnosť Apple sa však rozhodla, že tento trend naruší a predstaví telefón, ktorý bude síce menší, ale stále výkonný a vyspelý ako jeho väčšie alternatívy. Nový iPhone SE nie je revolučný a ani nebude konkurovať vlajkovej lodi iPhone 6s Plus, má však ambície stať sa jedným z najžiadanejších produktov tejto americkej značky.

Apple iPhone SE (2016) bude dostupný v striebornej, bielej, zlatej a sivej farebnej úprave. Foto: Apple

Cena a dostupnosť

Cena novinky pre Spojené štáty je ohlásená na 399 amerických dolárov za 16GB model a 499 dolárov za model s pamäťou 64 GB. Telefón bude dostupný v striebornej, bielej, zlatej a sivej farebnej úprave, pričom predobjednať sa dajú už dnes, najneskôr však do konca marca.

Apple iPhone SE (2016) nahráva video v rozlíšení 4K, fotografie majú maximálne rozlíšenie 12 megapixelov. Foto: Apple

Veľkosť displeja a tela

iPhone SE je vernou kópiou niekdajšieho iPhone 5s. Má kompaktné tvary, ostrejšie hrany a displej s uhlopriečkou štyri palce. Vraj až polovica všetkých predaných telefónov celosvetovo má veľkosť displeja medzi štyrmi a piatimi palcami, pričom len Apple v roku 2015 ohlásilo predaje svojich 4-palcových modelov v počte až 30 miliónov kusov. Dalo by sa teda tvrdiť, že čím väčší displej, tým nižšie sú predaje (hoci by sme o tom určite mohli špekulovať).

Nový iPhone SE má teda iba štvorpalcový displej s technológiou IPS LED a rozlíšením Retina 640×1136 pixelov. V porovnaní s cenovo oveľa dostupnejšími modelmi od Sony, Samsungu či LG je toto rozlíšenie veľmi nízke, avšak pri pohľade naň by ste nemali vidieť žiadne nedokonalosti. Na použitie v headsetoch virtuálnej reality však tento nový iPhone určite nebude vhodný.

Displeju chýba podpora pre kontextové menu 3D Touch, ktoré s pompou Apple uviedlo pri nedávnej aktualizácii telefónov iPhone.

Apple iPhone SE (2016) je výkonnejší, ako iPhone 5s, hoci vyzerá rovnako. Procesor je Apple A9, ktorý nájdete aj v drahšom iPhone 6s. Foto: Apple

Menší, ale výkonnejší

Novinka je vybavená širokou paletou moderných funkcií a obsahuje výkonný čipset. To znamená, že má pomerne veľkú pamäť (16/64 GB a 2 GB RAM), rýchly procesor Apple A9 a grafiku značky PowerVR.

Telefón je vybavený funkciami NFC pre platby ApplePay, rýchlym Wi-Fi a Bluetooth, podporuje mobilné siete 4G LTE, má kameru 12,1 Mpx iSight s podporou nahrávania videa v rozlíšení 4K a podporuje hlasovú asistenciu Siri. Toto všetko môžete nájsť aj v telefóne iPhone 6s, ktorý je o celých 250 dolárov drahší.

Popri tom má iPhone SE senzor odtlačkov prstov (avšak staršej generácie), 1,2-megapixelovú selfie kameru, najnovší operačný systém iOS 9.3

Apple iPhone SE (2016) je vybavený senzorom odtlačkov prstov, ktorý spolupracuje s technológiou ApplePay. Môžete tak platiť v obchodoch ako platobnou kartou z banky. Foto: Apple

Pre koho je iPhone SE určený?

Smartfón Apple iPhone SE má za cieľ osloviť aj menej rozvinuté trhy, napríklad Indiu. To tvrdí Apple, avšak my nepochybujeme, že si nájde početné zástupy majiteľov aj v Európe, Spojených štátoch a tiež na Slovensku. Výhodou novinky je jej vysoký výkon, dobrý hlavný fotoaparát s technológiou iSight a na pomery Apple pomerne nízka nadobúdacia cena.

Myslíme si, že keby sme si vedľa spísali dva stĺpce, jeden “pre” a druhý “proti”, ten s kladnými stránkami nového iPhone SE by nebol až tak dlhý. Za takúto cenu si na trhu môžeme nájsť množstvo oveľa výkonnejších, krajších a funkčnejších zariadení, avšak tie nemajú na zadnej strane logo Apple.

Bude teda zaujímavé sledovať, či sa americkej firme podarí osloviť zákazníkov aj u nás a či presvedčí fanúšikov menších displejov, aby si namiesto 100-eurového Androidu vybrali takmer 400-eurový iPhone SE.


Zdroj: Apple

ODPORÚČAME AJ:
Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu
Päť aplikácií na iPhone, ktoré z vás spravia lepšieho kuchára
Nový iPhone je najmä o vyspelom softvéri, v technike zaostáva
iPhone zachráni životy: Mikroskop z mobilu odhaľuje parazity v krvi
Vodotesný už môže byť aj iPhone, stačí pridať vhodný obal

Komentáre