Technológie

Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky

"Je to prvý mobil na svete, ktorému sa nedá rozbiť displej. Tvrdí to jeho výrobca a predáva sa už aj na Slovensku. "

Erik Stríž, 5. apríla 2016 12:00
Lenovo Moto X Force Foto: Lenovo

Značka Moto ako vzkriesenie americkej Motoroly

Nie je to tak dávno, čo značka Motorola prestavovala jedného z najlepších výrobcov mobilných telefónov na svete. Rastúca konkurencia od Apple, Samsungu, Sony a ďalších však nakoniec prinútila Motorolu nechať sa akvizovať internetovým gigantom Google a neskôr čínskym Lenovom. Zdalo sa, že tým sa dlhé roky budovaná značka celkom vytratí zo sveta, ale práve opak je pravdou. Dnes značka Lenovo uvádza svoje najlepšie telefóny pod subznačkou Moto, čím priamo nadväzuje na niekdajšiu slávu a kvalitu Motoroly. Jeden z predstavených modelov, ktoré sa už predávajú aj na Slovensku, je aj Moto X Force. Má skvelé technické parametre, vyššiu cenu a funkciu, ktorou sa môže pýšiť ako jediný na svete - nerozbitným displejom.

Lenovo Moto X Force ponúkne rôzne farby a materiály zadných krytov. Na želanie vám naň výroba laserom vygravíruje ľubovoľný text. Foto: Lenovo
Kľúčové vlastnosti Moto X Force:
Displej: 1440×2560 pixelov, uhlopriečka 5,4 palca, technológia AMOLED, nerozbitný
Hlavná kamera: 21 megapixelov, automatické zaostrovanie, video formát 2160p
Selfie kamera: 5 megapixelov, LED blesk
Pamäte: 32/64 GB, 3 GB RAM, podpora pamäťovej karty microSD
Výkon: 8-jadrový procesor (4×1,5 GHz + 4× 2,0 GHz), grafika Adreno 430
Konektivita: 2G, 3G, 4G, Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS, GLONASS, NFC, Infračervený port, microUSB

Prvotriedna technika

Najdrahší telefón značky Moto bude stáť takmer 700 eur a bude konkurovať zariadeniam, ktoré sú ešte o nejakú tú stovku drahšie. To, za čo si pri moderných mobiloch platíme najviac, sú výkon, displej a pamäť. Vo všetkých týchto parametroch Moto X Force vyniká a zaraďuje sa tak do rovnakej skupiny, v ktorej sa nachádza napríklad aj Samsung Galaxy S7.

Najviac zaujme displej, ktorý sa označuje za nerozbitný. Mali sme príležitosť byť priamo na uvedení Moto X Force na slovenský trh, kde prezentujúci dokazoval výdrž displeja aj prakticky - ani po opakovanom dopade displeja na kovový roh sa displej nielen nerozbil, ale ani nepoškriabal. Technológia piatich vrstiev ochrany má nepochybne svoje limity, avšak ani pri veľmi nešetrnom zaobchádzaní by sa mobil nemal poškodiť - platí to aj pre jeho zadné kryty a okraje. Navyše, telefón je vodotesný, dá sa ponoriť pod vodu aj na pol hodinu bez toho, aby sa poškodili jeho vnútorné súčasti.

Ďalšia technická výbava je takisto veľmi atraktívna - ak bude nový majiteľ fanúšikom toho najlepšieho, pri X Force si príde na svoje. Bude mať k dispozícii veľký výkon dvoch 4-jadrových procesorov, veľké množstvo pamäte (32 alebo 64 GB podľa výberu a 3 GB RAM) a výkonnú grafiku značky Adreno. Skvelou funkciou je podpora súčasného používania dvoch SIM kariet - ak sa ale používateľ rozhodne, že chce mať radšej viac pamäte na microSD kartičke, vtedy stačí druhú SIM kartu nahradiť pamäťovou kartou.

Lenovo Moto X Force je vybavený piatimi ochrannými vrstvami displeja a vraj je preto nerozbitný. Foto: Lenovo

Vždy najnovší systém

Jednou z významných konkurenčných výhod smartfónov značky Moto bude ich čistý Android. Operačný systém Android si zvyčajne výrobcovia svojpomocne vylepšujú, pridávajú do základnej softvérovej výbavy vlastné aplikácie, pozadia, zvonenia a množstvo ďalšieho. Sú však používatelia (a vo svete sú ich pravdepodobne celé milióny), ktorí nemajú o takéto vylepšenia záujem, chcú mať čistý Android s možnosťou okamžitej aktualizácie na novšiu verziu. Moto im takúto možnosť ponúkne, všetky jej telefóny totiž budú vybavené výhradne čistým Androidom v jeho najnovšej verzii.

Lenovo Moto X Force Foto: Lenovo

Moto má veľa konkurentov, ale aj veľký potenciál

Nová značka Moto to bude mať nielen na Slovensku ťažké, pretože na trhu je veľké množstvo hodnotných a kvalitných značiek. Motorola má však veľmi dobrú povesť a v spojení s vyspelými smartfónmi a prijateľnou cenou by mohla uspieť. Tie najnovšie telefóny od Moto sú v predaji od tohto mesiaca, postupne sa dokonca do obchodov dostanú aj inteligentné hodinky Moto 360 druhej generácie.


ODPORÚČAME AJ:
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň

Komentáre