Technológie

Pekný mobil nemusí stáť veľa

"Testovali sme telefón so zlatými krytmi a skvelým displejom. Stojí málo a vydrží veľa. "

Erik Stríž, 17. júna 2016 13:00
Samsung Galaxy J5 2016 Foto: Samsung
Všimli ste si, že ceny mobilov už presahujú ceny dobrých notebookov? Predovšetkým vlajkové lode výrobcov s cenovkou pohybujúcou sa okolo 750 eur ďaleko prevyšujú hodnoty notebookov, ktoré majú vysoký výkon, plnohodnotný pracovný operačný systém a veľký displej.

Máme tu však aj iný trend, dokonca celkom opačný. Predstavujú ho mobilné telefóny strednej a nižšej triedy, ktoré v priebehu posledných rokov získali vynikajúce funkcie a nízke cenové ohodnotenie. Aj za 150 eur si dnes môžete kúpiť smartfón, ktorý má veľký displej, vysoký výkon, najmodernejší operačný systém, slušnú kameru a dlhú výdrž batérie.

Veľmi dobrým reprezentantom takéhoto pomerne lacného a výkonného telefónu je Samsung Galaxy J5, ktorý sme mali príležitosť proaktívne používať po dobu jedného týždňa.

Samsung Galaxy J5 2016 Foto: Samsung

Prvý dojem vyhráva

Do rúk sa nám dostal zlatý variant, ktorý sa páči obom pohlaviam. V porovnaní s čiernou a bielou verziou vyzerá lepšie, pretože budí dojem oveľa vyššej hodnoty. V skutočnosti sú kryty tiež plastové a displej nemá lepšie vlastnosti, prvý dojem je ale oveľa pozitívnejší. Biely a čierny variant sa už akosi zunoval, keďže tieto farby má každý druhý telefón na trhu.

Samsung Galaxy J5 2016 Foto: Samsung

Displej z drahých mobilov

To, čo vás na telefóne musí prekvapiť v pozitívnom zmysle, je jeho displej. Za túto cenu dostať päťpalcový HD displej s technológiou Super AMOLED, to považujeme za taký malý zázrak. Obraz je jasný, farebne stály a zreteľne čitateľný aj v exteriéri, na najslabšie dotyky reaguje rýchlo a v priamom porovnaní s technológiou IPS LCD vyhráva hneď v niekoľkých ohľadoch - predovšetkým čierna je skutočne čierna, čo umožňuje využívanie niektorých efektných funkcií. Napríklad biele hodiny na čiernom displeji v tme vyzerajú skvele, pri snahe o využitie takejto funkcie na IPS displejoch budete vidieť priveľa svetlej šedej namiesto čiernej.

Kryty telefónu sú síce plastové, v dlani však pôsobia dobrým dojmom. Sú pevné, zdanlivo odolné a trvácne, majú matný povrch a tupý odlesk. Vďaka tomu sa na zadnom kryte nechytávajú nečistoty a mastné odtlačky prstov. Predná strana síce nejaký ten odtlačok zachytí, ale nie v takom množstve, ako to vidíme pri iných telefónoch.

Dve kamery s dvomi bleskami

Nemožno nespomenúť dva vstavané fotoaparáty, ktorých vlastnosti ocenia aj fanúšikovia kvalitnej mobilnej fotografie. Ten hlavný je umiestnený na zadnej stene, je vybavený senzorom s rozlíšením 13 megapixelov a dokáže nahrávať video vo formáte Full HD. Automatické preostrovanie funguje aj počas nahrávania videa, po priblížení je obraz celkom stabilný vďaka digitálnej stabilizácii.

Predná kamera už rozhodne nie je určená v prvom rade na internetové hovory, ako tomu bolo kedysi. Dnes sa zameriava predovšetkým na selfie, ktoré vie zhotoviť v rozlíšení 5 megapixelov a dokonca obsahuje vstavaný blesk. Intenzita tohto predného blesku nie je taká, ako toho na zadnej strane, je však dostatočná na vzdialenosť asi pol metra.

Samsung Galaxy J5 2016 Foto: Samsung

Výkonný a s veľkou pamäťou

V smartfóne pracuje výkonný čipset: štvorjadrový procesor Cortex-A53, značkový grafický čip Adreno 306, 1,5 GB operačnej pamäte RAM a množstvo technológií pripojenia. Telefón sa vie pripojiť na moderné rýchle mobilné siete 3G a 4G LTE, podporuje štandardné pripojenia cez USB, Wi-Fi a Bluetooth, má dokonca aj funkciu NFC. Samozrejmosťou sú lokalizačné technológie A-GPS a GLONASS. Zaujímavosťou je, že Galaxy J5 vie spolupracovať s rôznymi fitness náramkami a zdravotníckymi pomôckami vďaka podpore spojenia ANT+.

Náš zlatý variant obsahoval dva sloty pre SIM karty, na zadnej strane o tom informoval logom DUAL. Telefón vie naraz pracovať s dvomi SIM kartami, pričom jedna z nich sa vie pripojiť aj na 4G LTE. Je to praktická funkcia snáď pre každého, kto z akéhokoľvek dôvodu potrebuje dve rôzne telefónne čísla.


Kľúčové vlastnosti:


Displej: 5”, HD, Super AMOLED
Fotoaparát: 13 Mpx, zaostrovanie, LED blesk, Full HD videokamera
Selfie: 5 Mpx, LED blesk, vysoká obrazová kvalita
Pamäť: 8/16 GB, 1,5 GB RAM, microSD
Batéria: Li-Ion 2600 mAh
Funkcie: predný blesk, Dual SIM, redukcia šumu počas hovoru, vymeniteľná batéria


ODPORÚČAME AJ:
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky
Všetko podstatné o novom iPhone SE
Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte

Komentáre