Technológie

Odolný dron doletí až šesť kilometrov a pristane aj na vode

"Dron Sprite s vertikálne usporiadanými vrtuľami je nielen funkčný, ale aj odolný. Dokáže plávať na vode alebo pristáť na pieskovisku bez toho, aby sa akokoľvek poškodil. "

Erik Stríž, 11. júna 2015 10:00
Odolný dron Sprite Foto: Kickstarter.com
Drony sú úžasným vynálezom, ktorého výhody verejnosť objavuje až v posledných rokoch. Koncept, na ktorom funguje taký dron, nie je vôbec nový a ani revolučný, ale spraviť ho v kompaktných rozmeroch a pripevniť naň kvalitnú kameru sa ukázalo ako veľmi praktické. Dnes drony využívajú rôzni amatérski nadšenci, televízne štáby, filmári a dokonca aj ľudia pôsobiaci v oblasti služieb. V Spojených štátoch sa už experimentuje s dronmi ako super-rýchlymi kuriérmi doručujúcimi zásielky. Alebo aj pizzu.

Do ponuky internetových obchodov sa čoskoro dostane dron, ktorý sa chce pochváliť prívlastkom prenosný. Pri dronoch je takéto prídavné meno trochu nezvyčajné, ale v tomto prípade má svoj význam. Bežný dron s kamerou si vyžaduje väčšie rozmery a nie je celkom pohodlné nosiť ho so sebou napríklad na väčšie túry do hôr.

Ten s názvom Sprite má celkom odlišnú konštrukciu a aj jeho veľkosť je vhodná na zavesenie na batoh. Je to jeden valec so širšou hlavou, na ktorej sú umiestnené štyri listy vrtule. Dron je tak počas letu orientovaný vertikálne, akoby visel vo vzduchu.

Podľa slov výrobcu je jeho dron “prenosný, odolný, výkonný a ľahko použiteľný nástroj, ktorý nie je hračkou”.

Odolný dron Sprite Foto: Kickstarter.com
K odolnosti v tomto prípade výrobca pristupoval veľmi zodpovedne a doprial svojmu produktu zvýšenú ochranu. Celé telo je prekryté odolnými materiálmi, ktoré zabraňujú poškodeniu jeho vnútorných častí. Guma a tvrdený plast sú zodpovedné za to, že je dron celkom odolný pred prachom, vodou, nárazmi a dokonca pláva na vode.

Zaujímavosťou je, že tento dron sa v porovnaní s ostatnými neovláda cez špeciálny ovládač. Vystačí si s aplikáciou pre mobilný telefón. Na displeji smartfónu alebo tabletu skrátka ovládate pohyby dronu alebo dokonca môžete nastaviť trasu letu ešte pred jeho spustením. Dron vás môže sledovať zo vzduchu či preletí ponad nepreskúmané prostredie.

V tele dronu Sprite sa nachádza kamera schopná nahrávať videá v rozlíšení Full HD a obraz udržiava bez otrasov vďaka 2-osovej optickej stabilizácii.

Vstavaná dobíjateľná batéria udrží dron vo vzduchu pomerne dlho, v závislosti od štýlu používania je schopný preletieť rovno až šesť kilometrov.


Zdroj: youtube.com

V týchto dňoch hľadá tím nadšencov financie na sériovú výrobu svojho produktu prostredníctvom internetového crowdfundingu na portáli Kickstarter. A budúcnosť ich projektu vyzerá veľmi dobre, pretože už v prvých dňoch od spustenia kampane sa im podarilo vyzbierať plánovanú sumu. Z pôvodne žiadaných 200-tisíc amerických dolárov je už projektu pripísaných vyše 330-tisíc.

Zaujímavosťou je, že za podporu vo výške aspoň 20 dolárov tvorcovia projektu sľubujú dodanie súboru pre 3D tlač svojho dronu. Skrátka, ak máte 3D tlačiareň, môžete si za 20 eur jeden takýto vytlačiť priamo doma. Akurát kameru, batériu a elektrický motor si budete musieť zadovážiť samostatne.

Za investíciu vo výške aspoň 799 dolárov potom získate hotový funkčný dron aj s vybavením. To bude zároveň aj predajná cena základnej verzie tejto odolnej lietajúcej kamery.


Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ: Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Fotoaparát v štýle ikony Instagramu tlačí fotky okamžite
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Smarthodinky sledujú majiteľa a rozhodujú, čo je pre neho najlepšie

Komentáre