Technológie

Za málo peňazí málo muziky? Dnes to už neplatí

"Doba sa zmenila a aj telefóny s cenou pod sto eur dokážu skoro všetko, čo 300-eurové smartfóny. Kompromisy sa robia skôr v maličkostiach. "

Erik Stríž, 1. augusta 2016 9:00
Lacný smartfón LG K4 Foto: LG Electronics
Celkom vážne: Na čo používate svoje mobily každý deň? Telefonujete, esemeskujete, sledujete Facebook a fotíte. A na to vám stačí aj mobil za menej ako sto eur. Tento stojí okolo 90 a dokáže prakticky všetko, čo aj drahé smartfóny, kompromisy sú skôr iba nepodstatné drobnosti.

Materiály krytov a dobrý prvý dojem

Prvý kontakt s LG K4 je pozitívny. Zadný kryt má výraznú štruktúru a hoci je to plast, na dotyk pôsobí príjemne. Nezachytáva odtlačky prstov a budí dojem vyššej odolnosti. Pri lacných mobiloch je stále problém s nedostatočnou kvalitou krytov, ale toto nie je ten prípad. Ten, kto aspoň trocha sleduje trendy v oblasti produktového dizajnu, ocení aj moderný zaoblený lem okolo displeja.

Displej je prekrytý priehľadným plastom, ktorý síce nie je ochranným sklom, napriek tomu je odolný pred slabšími škrabancami.

Uhlopriečka 4,5 palcov je veľmi praktická a s rozlíšením 480×854 pixelov sú fotografie zobrazené pekne. Foto: LG Electronics

Displej s nízkym rozlíšením, ale pekným obrazom

Keď chce výrobca ponúknuť trhu skutočne lacný smartfón, musí pri jeho výrobe spraviť veľa kompromisov. Telefóny do stovky síce majú rovnaký základ, ako aj tie drahé, ale majú menej pamäte, slabšie kamery a menej kvalitné displeje.

Displej v LG K4 je vskutku dobrý, pretože má vhodný pomer veľkosti a rozlíšenia. Uhlopriečka 4,5 palcov je veľmi praktická a s rozlíšením 480×854 pixelov sú fotografie zobrazené pekne. Priame porovnanie s lepšími obrazmi síce celkom jednoznačne ukáže na nedostatky tohto displeja, avšak pri bežnom používaní si ich veľmi všímať nebudete. Zaujímavosťou je, že hoci displej využíva obrazovú technológiu IPS LCD, nie je tak dobre čitateľná vonku na slnku. Nie je to nič také, čo nás vyslovene prekvapilo, ale počas používania v exteriéri sme vždy museli mať zapnutý jas na maximum.

Video má rozlíšenie HD 1280×720 pixelov, počas nahrávania sa dá preostrovať a samotné video je naozaj dobré. Foto: LG Electronics

Kamera a selfie fotoaparát

Hlavný fotoaparát je po displeji hneď druhá vec, na ktorej sa dá ušetriť nemálo nákladov pri výrobe. Po technickej stránke má zadná kamera rozlíšenie päť megapixelov, dokáže automaticky zaostrovať, tmavú scénu dokáže osvetliť pomerne silným svetlom LED diódy a samotná aplikácia fotoaparátu je prehľadná a jednoduchá na používanie. Fotky snímané cez deň sú pekné a celkom bohaté na detaily, automatické zaostrovanie pracuje pomalšie, ale spoľahlivo. O niečo horšie je to s večernými fotografiami, ktoré telefón už tak dobre nezvláda. Musíte sa pripraviť na viac šumu.

Video má rozlíšenie HD 1280×720 pixelov, počas nahrávania sa dá preostrovať a samotné video je naozaj dobré. Selfie kamera nevie preostrovať a ani nedisponuje žiadnymi špeciálnymi funkciami, ktoré by výraznejším spôsobom zvyšovali kvalitu snímkov. V prípade LG K4 si celkom dobre vieme predstaviť, že sa s ním bude predovšetkým telefonovať cez Skype a iné videokomunikačné aplikácie.

Lacný smartfón LG K4 Foto: LG Electronics

Zhodnotenie

LG K4 sa nemôže porovnávať s drahými telefónmi za stovky eur a dokonca ani s tými, za ktoré dnes predajcovia pýtajú okolo 150 eur. Napriek tomu si myslíme, že ako sekundárny telefón bude výborný a javí sa ako výborný telefón aj pre dieťa či dôchodcu. Má totiž všetko, čo sa očakáva od moderného mobilu, jeho cena nezruinuje rodinný rozpočet a ak sa raz náhodou rozbije, nebude to taká tragédia...


Kľúčové vlastnosti:
Displej: dotykový IPS LCD 4,5” 480×854 px, ~218 ppi, dobrý obraz
Operačný systém: Android v5.1.1 (Lollipop) + prostredie od LG
Hlavný fotoaparát: 5 Mpx, f/2.8, preostrovanie AF, LED blesk
Hlavná kamera: HD 1280×720 px, 30fps, veľmi dobrá kvalita
Selfie webkamera: 2 Mpx, f/2.8, nezaostruje, priemerná kvalita
Pamäte: 8 GB, 1 GB RAM + microSD (max. 32 GB)
Pripojenia: Dual SIM (aj variant 1SIM), 2G, 3G, 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS, FM rádio s RDS, microUSB
Senzory: proximity (priblíženie), akcelerometer
Rozmery a hmotnosť: 131.9×66,7×8,9 mm, 120 g
Batéria a výdrž: vyberateľná Li-Ion 1940 mAh, výdrž stand-by do 510 hodín (2G)



ODPORÚČAME AJ:
Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta
Tento telefón skúsil odolnosť 10 tisíc pádov
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia

Komentáre