Technológie

Tento telefón skúsil odolnosť 10 tisíc pádov

"Má krásny praktický dizajn, jasný displej s vysokým rozlíšením a najnovšiu verziu systému Android. HTC 10 by mal byť práve tým modelom, ktorý vráti značku na piedestál najlepších výrobcov smartfónov."

Erik Stríž, 21. apríla 2016 10:00
Smartfón HTC 10 Foto: HTC
Uplynulé mesiace a roky neboli pre značku HTC celkom najlepšie. Je pravda, že stále vyrábala špičkové smartfóny, s ktorými sú zákazníci spokojní dodnes, ale v priamom porovnaní s najlepšími modelmi konkurenčných výrobcov značka mierne zaostávala. Nemala tak vysoké výkony, fotoaparáty a displeje s toľkými megapixelmi, navyše ich cena nebola práve najnižšia. Odborníci tvrdia, že ani model HTC 10 nebude predstavovať vážnu konkurenciu pre Samsung Galaxy S7 alebo Sony Xperia Z5, napriek tomu si myslíme, že ide o jeden z tých lepších telefónov. Prečo?

Celé telo je vyrobené z jediného kusu hliníka. Vpredu je ochranné sklo Gorilla Glass 4, ktoré ochráni displej pred poškodením pri pádoch. Foto: HTC

Odolné telo z jedného kusu hliníka

Telefón má prvotriedne konštrukčné spracovanie, kryty z brúseného hliníka a pôsobí veľmi odolným dojmom. Zdá sa, že by sme ho mohli hodiť o zem bez obavy, že by sa pri páde poškodil. Aj samotný výrobca tvrdí, že zvýšená odolnosť krytov a ochranného skla displeja umožňuje aj menej šetrné zaobchádzanie. Výrobca nám tvrdil, že v procese vývoja bola novinka vystavená viac ako 168 hodinám teplotných záťažových testov v rozsahu od mrazivých -20 °C po rozpálených 60 °C. Súčasťou testov bolo tiež viac ako 10 000 pádov, ohýbanie, škriabanie či snaha o koróziu.

Konektor USB Type-C je obojstranný, má vyššiu prenosnú rýchlosť a vraj vydrží dlhšie, ako jeho predchodca. Foto: HTC

Displej vhodný aj pre virtuálnu realitu

Displej, to je alfa a omega pri každom porovnávaní smartfónov. Ľudí stále zaujímajú čo najvyššie rozlíšenia, a to aj napriek tomu, že rozdiel medzi Full HD a Quad HD už ľudské oko ani nedokáže rozpoznať. Štvornásobne vyššie rozlíšenie pri Quad HD nachádza uplatnenie v priemysle, ktorý je stále novinkou - v mobilnej virtuálnej realite a v mobilnom 3D obsahu. Full HD ešte stále nie je dokonalé, prejavuje sa nedokonalosťami v zobrazení, zatiaľ čo Quad HD ponúka krásne čistý obraz, takmer verný realite.

Prístroj má displej s rozlíšením Quad HD, takže si na ňom užijete aj 3D obsah vo vysokej kvalite. Výrobca vo svojej oficiálnej správe uvádza, že je jeho displej vybavený rozlíšením 2K. Rozdiel medzi 2K a QHD je ešte aj dnes, v dobe všemožnej štandardizácie, dôvodom na dlhé internetové diskusie. Nech je to už ale QHD alebo 2K, presné rozlíšenie displeja je až 1440×2560 pixelov. Rovnaké rozlíšenie má aj slávny Samsung Galaxy S7. Obrazová technológia je Super LCD 5. generácie, ktoré vyniká vysokým jasom a sýtymi farbami. Reakcie na dotyky sú precízne a okamžité, pod priamym slnečným svetlom je obraz dobre čitateľný. Keď ho porovnávame s technológiou Super AMOLED, nachádzame drobné nedostatky, ale my sme presvedčení, že každý bude s HTC 10 po tejto stránke veľmi spokojný.

12 Mpx fotoaparát nahráva 4K video a je vybavený optickou stabilizáciou obrazu OIS. Foto: HTC

Výkonný procesor a bohatý zvuk

Výkon nového prémiového telefónu je výrazne nadštandardný. Zaujímavosťou je technológia Boost+, ktorá aktívne pomáha zvyšovať výkon zariadenia. Technológia Boost+ nielenže zvyšuje optimálny výkon, čo uľahčuje spúšťanie aplikácií, ale jeho funkcia App Lock tiež pridáva novú vrstvu zabezpečenia tým, že umožňuje uzamknúť ktorúkoľvek aplikáciu, ktorú si vyberiete. Funkcia App Manager zasa poskytne okamžitú opravu, keď niektorá z nainštalovaných aplikácií nefunguje správne.

Senzor odtlačkov prstov dokáže fungovať mimoriadne promptne, pri odomykaní obsahu reaguje už za 0,2 sekundy po priložení prsta. Výrazného vylepšenia sa dočkala aj batéria, tá sa vie nabiť na 50 percent už za 30 minút a udrží telefón v pohotovosti viac ako jeden celý deň.

Inovácie sa dotkli aj zvukového prejavu smartfónu, ktorý je nositeľom certifikácie Hi-Red audio, má dvojnásobne výkonnejší zosilňovať pre slúchadlá, umožňuje upscaling zo 16-bitového na 24-bitový záznam a presnú konverziu z digitálneho na analógový režim. Výrobca tvrdí, že sa zvuk jeho smartfónu nedá porovnávať so žiadnym iným aj vďaka moderným reproduktorom.

Zdroj: Introducing the HTC 10 (youtube.com)

HTC ide opäť správnym smerom

Telefón je bezpochyby jedným z tých najlepších, aké si dnes môžete kúpiť. Má vynikajúci displej, dobrý zvuk, vysoký výkon a krásne odolné telo. Nesmieme zabudnúť na fotoaparát s rozlíšením 12 megapixelov, technológiou optickej stabilizácie a laserovým zaostrovaním, ten sme však nemali príležitosť zhodnotiť aj prakticky.

HTC má našliapnuté na to, aby sa zaradilo späť medzi Samsung, Sony, Apple a LG. Kvalitou na to určite má, otázna bude cena zariadenia a jeho dostupnosť. Zatiaľ spoločnosť hovorí o dvoch farebných prevedeniach, o striebornom a tmavom, ktoré budú k dispozícii aj na Slovensku.


ODPORÚČAME AJ:
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky
Všetko podstatné o novom iPhone SE
Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte

Komentáre