Technológie

Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk

"Flow je malé elegantné zariadenie, ktoré dokáže nahradiť počítačovú myš alebo vhodne doplniť ovládanie počítača. Reaguje na dotyky i pohyb. "

Erik Stríž, 6. januára 2015 10:00
Ovládač Flow nahradí myš aj dotykový displej Foto: Indiegogo


Počítače sú pre mnohých z nás neoddeliteľnou súčasťou života, a to bez ohľadu, či s ním pracujeme v zamestnaní alebo doma. Za celé roky, počas ktorých sa stali počítače akýmsi štandardom, sa celkom stabilizovala aj situácia s ich ovládaním. Myš a klávesnica, to je základ, ktorý je nielen pohodlný, ale predovšetkým funkčný a efektívny pre praktické ovládanie počítačov. A hoci sa to ak nemusí na prvý pohľad zdať, stále vznikajú nové nápady a prototypy zariadení, ktoré prácu na počítači spravia ešte efektívnejšou. Zariadenie Flow je jedným z nich, preberá aj časť funkcií dotykového displeja.

Flow je malé elegantné zariadenie, ktoré dokáže nahradiť počítačovú myš alebo vhodne doplniť ovládanie počítača. Má veľmi malé rozmery a atraktívny zovňajšok, ktorý ho posúva do pozornosti nielen odborníkov, ale aj širokej verejnosti. Zariadenie v podobe nízkeho kovového valca reaguje na dotyky i pohyb rúk.


Intuitívne ovládanie známe z tabletov a mobilov


Technológiami nabitý valček Flow má tri základné spôsoby, akými umožňuje interakciu medzi používateľom a počítačom. Snaží sa využívať naše zvyky z ovládania mobilných telefónov a tabletov, vďaka čomu by sa dalo tvrdiť, že je Flow intuitívny.

Základným režimom ovládania je fyzické stláčanie valca - keď Flow stlačíte, plní funkciu potvrdzovania. Keď zasa otočíte jeho vonkajší obvod z hliníka, nastavujete tým buď priblíženie, otáčate objekty na monitore alebo inak pracujete s grafickým prostredím vybraných aplikácií.

Ovládanie prebrané z dotykových zariadení využíva vysoko citlivú hornú stenu valca. Jednoduchými dotykmi a pohybmi prstov môžete meniť pozície kurzora na monitore alebo využívať klávesové skratky.

Tretí variant ovládania je mimoriadne zaujímavý a bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa s ním výrobca popasuje. Ovládanie pohybom rúk (teda bez dotyku) je stále vnímané ako také sci-fi, ktoré nenachádza praktické využitie v každodennom živote. Výrobca ovládača Flow má však víziu o tom, ako budeme pohybmi rúk ovládať hudobný prehrávač alebo dokonca hry.

Ovládač Flow nahradí myš aj dotykový displej Foto: Indiegogo

Vyzbierali sa obrovské peniaze, teraz budeme čakať


Tvorcovia nápadu sú z nemeckého Berlína a snažia sa získať prostriedky na jeho sériovú výrobu prostredníctvom internetového crowdfundingu. To je taký spôsob získavania financií, pri ktorom sa na zozbieraní vyžadovanej sumy zúčastnia stovky, či dokonca tisíce menších investorov. Kampaň na tento konkrétny projekt sa ešte ani neskončila a pritom už teraz vieme, že má veľmi blízko k výrobe a predaju. Z pôvodných 50-tisíc amerických dolárov sa prostredníctvom servera Indiegogo vyzbieralo závratných vyše 216-tisíc dolárov.

To je veľmi slušný kapitál na uvedenie nového produktu na trh, nemyslíte?

ODPORÚČAME AJ:
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču
Ľudia posielajú do vesmíru čudné veci, nechýba ani erotika
V Južnej Kórei vám naklonujú psíka za 100-tisíc dolárov
Návrat k starému dizajnu komunikátorov

Komentáre