Technológie

Fľaška pre bábätká môže zachraňovať životy a zbavovať vodu baktérií

"Špeciálna fľaška dokáže za menej ako dve minúty zbaviť vodu aj najodolnejších baktérií. Má bojovať proti úplavici, ktorá je v chudobných krajinách druhým najčastejším dôvodom úmria detí. "

Erik Stríž, 22. septembra 2015 10:00
Voda je po procese vrenia celkom čistá, fľaška dokonca obsahuje silikónový "dudlík" pre malé deti. Foto: Indiegogo.com

Úplavica a jej hrozné dôsledky

Úplavica je zápalové ochorenie čriev, ktoré má za následok hnačku s krvou. Je to zlé, najmä pri uvedomení si skutočnosti, že v menej rozvinutých krajinách na ňu stále zomierajú malé deti. Dôvodom je nedostatočná hygiena, ktorá umožňuje rozvoj a šírenie ochorenia. Našťastie vznikajú projekty, ktoré chcú pomôcť - výsledkom takejto snahy je aj fľaška Ls.

Projekt bezpečnej fľašky založil istý Mauro Gazzelli, ktorý si predtým budoval kariéru v budovaní u nás neznámej značky bielej techniky. Jedného dňa sa na Srí Lanke dozvedel od medičky Shairin Sihabdeen, že sú krajiny, v ktorých zomierajú malé deti z pomerne triviálneho dôvodu - nedostatočne hygieny. Úplavica je v chudobných krajinách druhou najčastejšou príčinou úmrtia malých detí. Gazzelliho to šokovalo natoľko, že sa rozhodol opustiť vtedajšiu prácu a začal sa venovať projektu, ktorý mal za cieľ zachraňovať životy.

Dnes je fľaška vo fáze, kedy je použiteľná, dokázateľne bezpečná, a dokonca otestovaná na vzorke sto detí. Výsledky testov boli veľmi dobré. Zatiaľ jedinou nevýhodou tohto riešenia je jeho cena. Výrobca uvádza, že hodnota fľašky je zatiaľ na úrovni asi 30 amerických dolárov, čo považujeme za privysokú čiastku. Pre chudobné rodiny s deťmi je 30 dolárov položka, ktorú jednoducho nikdy nenašetria. Budúcnosť ale počíta aj s ďalším vývojom a skresávaním cien, pričom s vhodným marketingovým plánom by bolo možné docieliť aj preplácanie produktu z verejných zdrojov.

Zdroj: youtube.com

Privádza vodu do varu aj pomocou tlaku

Základnou vlastnosťou tejto fľašky je jej schopnosť pod tlakom priviesť vodu do vysokej teploty a "očistiť" ju tak od baktérií a vírusov, ktoré sú zodpovedné za vznik zápalov úplavice. Voda, ktorú rodičia nalejú do jedného otvoru nádoby, sa pomerne zložitým procesom pod vysokým tlakom akoby zázračne mení na sterilnú čistú vodu, ktorú môže piť aj malé dieťa s prakticky minimálnou obranyschopnosťou. Rodičia tak nemusia vodu variť v hrncoch alebo rýchlovarných kanviciach, ktoré by mohli byť znečistené. Proces varu v takom prípade stráca na význame. Fľašku iba naplnia vodou, položia ju napríklad na sporák alebo nad otvorený oheň a za niekoľko minút, keď už zovretá voda vychladne, ju môžu podávať deťom.

Prostredníctvom tlaku o sile 3,5 barov sa voda uvedie do varu, avšak s teplotou prevyšujúcou štandardných 100 stupňov Celzia - v hermeticky uzatvorenej a bezpečnej fľaške teplota vody dosahuje až 138,5 °C, vďaka čomu je efektívne sterilizovaná už za 94 sekúnd. Mimochodom, rovnaký spôsob privedenia vody do varu využívajú aj kávovary na presso.

Len pre porovnanie, keby voda vrela na teplote 121 stupňov Celzia, celý proces sterilizácie by trval až 20 minút. Za čistú vodu výrobca považuje až ten stav, kedy sa v nej už nenachádzajú ani tie najodolnejšie baktérie, Clostridium botulinum. Tie sú zodpovedné za ochorenie botulizmus.

Obal fľašky je vyrobený z mimoriadne efektívneho izolantu, ktorý sa ani pri vriacej vode nezohrieva a jeho maximálny objem je pol litra. Samozrejme, malé deti nebudú vedieť takúto fľašku uchopiť a držať, to je úlohou rodičov.

Zaujímavosťou, ale predovšetkým mimoriadne dôležitou skutočnosťou je, že takto sterilizovaná voda neprichádza o svoje minerálne látky.

Fľaška sa položí na akýkoľvek zdroj tepla a postupne uvedie vodu do varu. Za dve minúty je voda čistá, ale stále so zachovanými minerálnymi látkami. Foto: Indiegogo.com

Skvelý projekt, o ktorý nie je záujem

Projekt vyšiel podľa plánov a na svete je produkt, ktorý funguje a pomáha. je však otázne, ako dopadne, pretože, ako sa zdá, nie je oň veľký záujem zo strany investorov. Tvorcovia sa momentálne uchádzajú o ich priazeň a podporu.
Zdroj: indiegogo.com



ODPORÚČAME AJ:
Päť spôsobov, ako kreatívne využiť tablet
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Žiarovka pripojí na internet, zahrá hudbu a nasníma zlodejov

Komentáre