Štýl

Vo Východnej sa začína folklórny festival

"Podujatie prinesie aj sprievodné programy pre rodinu, koncerty world music, prednášky či výstavy. Súčasťou festivalu budú tiež večerné zábavy pri muzike."

TASR, 4. júla 2024 13:34
Na snímke členovia FS Pazardžik z mesta Pazardžik v Bulharsku vystupujú v programe zahraničných kolektívov „Hosť do domu“ počas Folklórneho festivalu Východná 2022 vo Východnej 1. júla 2022. Foto: TASR – Milan Kapusta

Amfiteáter vo Východnej vo štvrtok večer rozozvučí multižánrová šou o slovenskom folklóre s názvom Korene. Začína sa tam 69. ročník Folklórneho festivalu Východná, ktorý potrvá do nedele 7. júla. Informovali o tom z Národného osvetového centra (NOC).

Piatkový (5. 7.) otvárací program festivalu s názvom Domovy bude výberom piesní a tancov zo všetkých regiónov Slovenska. Následne sa predstaví jubilujúci 75-ročný SĽUK. Piatkovou bodkou bude program profesionálneho maďarského súboru Fitos Dezső Társulat z Budapešti.

"Sobotňajšia (6. 7.) dramaturgia ponúkne na veľkej scéne programy folklórnych skupín ocenených na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke Nositelia tradícií. Tiež laureátov a ocenených tanečníkov z 30. ročníka Šaffovej ostrohy," priblížili z osvetového centra.

Festival vyvrcholí nedeľným galaprogramom na veľkej scéne nazvaným Tradície v pohybe. Podujatie prinesie aj sprievodné programy pre rodinu, koncerty world music, prednášky či výstavy. Súčasťou festivalu budú tiež večerné zábavy pri muzike.

Folklórny festival organizuje NOC. Ide o najstaršie a najrozsiahlejšie podujatie na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu. Návštevníci sa môžu na miesto dopraviť niektorým z 34 expresných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré jazdia na trase Košice - Bratislava a späť. Zastaví tam aj rýchlik z Košíc do Žiliny. Okrem expresných vlakov a rýchlika môže verejnosť využiť aj osobné vlaky, ktoré vo Východnej zastavujú pravidelne. Pri kúpe lístka na vlak do stanice Východná alebo Liptovský Mikuláš získajú cestujúci zľavu na vstupenky na festival.



Komentáre