Štýl

Slovenská národná galéria otvára naraz tri nové expozície

"Expozícia Dizajn v kocke predstavuje dizajn, úžitkové umenie a umelecké remeslo z najmladšej galerijnej zbierky, ktorá vznikla v roku 1960. "

TASR, 21. júna 2024 11:47
Slovenskú národnú galériu v marci znovu otvorili pre verejnosť. Foto: TASR Dano Veselský

Slovenská národná galéria (SNG) otvorí v sobotu (22. 6.) najviac nových výstavných projektov od sprístupnenia galérie po rekonštrukcii v roku 2022. Priaznivci umenia sa môžu tešiť na tri stále expozície Dizajn v kocke, Európska maľba raného novoveku a Model: Múzeum súčasného umenia. Galéria o tom informovala na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Expozícia Dizajn v kocke predstavuje dizajn, úžitkové umenie a umelecké remeslo z najmladšej galerijnej zbierky, ktorá vznikla v roku 1960. "V zbierkach sa nachádzajú diela, ktoré majú povahu unikátov, alebo niečoho takého, čomu by sme dnes povedali limitované edície," uviedla kurátorka Viera Kleinová. "Podarilo sa vybudovať niekoľko komplexných a pomerne zaujímavých kolekcií, napríklad kolekcia sklenenej plastiky a sklárskeho dizajnu, zaujímavou je aj zbierka autorského šperku alebo zbierka keramického dizajnu a umenia," poznamenala kurátorka expozície, ktorej základným princípom je dialóg.

Na snímke vystavené exponáty z výstavy pod názvom V oku búrky - Umenie secesie na Ukrajine v priestoroch Slovenskej národnej galérie (SNG) 20. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar


"Vyberali sme dvojice, trojice, zoskupenia predmetov, ktoré často preklenujú storočia, nesúvisia spolu materiálovo ani technologicky, ale spájajú ich príbehy autorov, diel a spoločensko-historických udalostí," vysvetlila Jana Švantnerová, kurátorka expozície, na ktorej sa verejnosť môže zoznámiť s tvorbou slovenských dizajnérov, umelcov 20. a 21. storočia i s umeleckoremeselnými prácami starých majstrov nielen z územia Slovenska. Expozíciu priamo v nej obohacuje digitálny obsah.

Druhou dlhodobou expozíciou v SNG je Európska maľba raného novoveku, ktorá prezentuje obrazy západoeurópskej proveniencie raného novoveku zo zbierky SNG. Podľa kurátorky Zuzany Ludikovej výber z nej predstavuje najhodnotnejší súbor svojho druhu v domácom prostredí. "Selekcia obrazov nebola obmedzená na prezentáciu najslávnejších majstrovských diel a nie je ani umeleckohistorickým prehľadom historickej maľby z epochy zahrňujúcej stáročia," dodáva kurátorka s tým, že vystavené obrazy sú usporiadané tak, aby inšpirovali k porovnaniam.

Na snímke vystavené exponáty z výstavy pod názvom V oku búrky - Umenie secesie na Ukrajine v priestoroch Slovenskej národnej galérie (SNG) 20. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar


Trojicu nových expozícií uzatvára Model: Múzeum súčasného umenia. Tematická expozícia predstavuje výber zo zbierok najnovšieho umenia v SNG, kultúrne, spoločenské a umelecké prejavy od 50. rokov 20. storočia až po dnešok. Vystavené sú diela autorov zo Slovenska, ale aj z východoeurópskeho a svetového umenia. "Snaží sa podať trochu inú správu o tom, čo vlastne súčasné umenie je a ako sa k nemu môžeme vztiahnuť," povedala kurátorka Lucia Gregorová Stach k expozícii, ktorá nemá chronologické usporiadanie a má sa postupne meniť v závislosti od médií a techník vystavených exponátov.




Komentáre