Štýl

SNG otvára výstavu priekopníka tatranskej fotografie 19. storočia

"Károly Divald patrí medzi nosné osobnosti dejín fotografie 19. storočia na území bývalého Horného Uhorska. "

TASR, 28. júna 2024 10:49
Snímka z otvorenia monografickej výstavy Károly Divald a jeho synovia v Slovenskej národnej galérii. Výstava je zameraná na fotografickú tvorbu 19. storočia na území súčasného Slovenska. Foto: TASR - Dano Veselský

Slovenská národná galéria (SNG) otvára fotografickú výstavu Károly Divald a jeho synovia. Monografická výstava pôvodom prešovského fotografa predstavuje prvé súhrnné umeleckohistorické spracovanie jeho života a fotografickej produkcie v našom prostredí. Je tiež príspevkom do celkového obrazu dejín fotografie 19. storočia na území súčasného Slovenska. Výstavu, ktorá bude verejnosti prístupná od 28. júna do 6. októbra, predstavila SNG na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Károly Divald patrí medzi nosné osobnosti dejín fotografie 19. storočia na území bývalého Horného Uhorska. Pôvodne vyštudovaný lekárnik začal svoju kariéru ako portrétny fotograf v 60. rokoch 19. storočia v Bardejovských Kúpeľoch a Prešove. "Od začiatku 70. rokov sa z neho stal jeden z prvých a najvytrvalejších fotografov Tatier (Centrálnych Karpát), neskôr v spolupráci s novozaloženým Uhorským karpatským spolkom aj východných Karpát a Pienin," približuje galéria.

Snímka z otvorenia monografickej výstavy Károly Divald a jeho synovia v Slovenskej národnej galérii. Výstava je zameraná na fotografickú tvorbu 19. storočia na území súčasného Slovenska. Foto: TASR - Dano Veselský


Divaldov význam v oblasti horskej fotografie a fotografie krajiny je podľa nej porovnateľný s tvorbou fotografov Awita Szuberta (Poľsko), Ferenca Veressa (Uhorsko), Bernharda Johannesa (Nemecko) či Jindřicha Eckerta (Česko). "Mimo hôr bol Divadlov rozsah záujmov a tém tiež veľmi široký, venoval sa fotografovaniu šľachtických panstiev, kaštieľov a priemyselných prevádzok do rodinných archívov šľachty, ale tiež vytváral fotografie na prezentáciu na krajinských výstavách," dodáva kurátorka výstavy Lucia Almášiová k autorovi, ktorý fotografoval aj kúpeľné mestá, jaskyne a rôzne prírodné pozoruhodnosti ako formu propagácie mesta či regiónu.

Návštevníci výstavy sa dozvedia aj to, že Divald v roku 1878 založil v Prešove jednu z prvých svetlotlačiarní, v ktorej sa venoval produkcii umeleckých tlačí, neskôr si otvoril pobočku aj v Budapešti. "V roku 1890 sa vzdal svojich podnikov v prospech prvých troch synov Károlya, Lajosa a Adolfa, ktorí tiež významným spôsobom prispeli k zachovaniu obrazu krajiny Horského Uhorska okolo a po roku 1900," poznamenáva Almášiová. Jej prvý kurátorský výklad výstavy sa uskutoční 9. júla o 17.00 h.

Výstavu a katalóg k nej realizovala SNG v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove. Na výstavu zapožičali zbierkové predmety a publikácie zo zbierok a fondov deviatich zahraničných a 25 slovenských inštitúcií a niekoľkých súkromných zbierok.







Komentáre