Štýl

V budove Lekárne u Salvatora otvoria od júla prevádzku lekárne

"Budovu Lekárne u Salvatora, ktorá patrí medzi najfotografovanejšie v historickom centre, získalo mesto Bratislava pred niekoľkými rokmi zámenou do výlučného vlastníctva."

TASR, 29. júna 2024 11:30
Snímka z interiéru Lekárne u Salvatora. Foto: TASR - Pavel Neubauer
Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) otvára od 1. júla v historickej budove Lekárne u Salvatora v Bratislave novú prevádzku lekárne. Otvorená má byť sedem dní v týždni v čase od 10.00 do 18.00 h. Okrem štandardných služieb bude lekáreň poskytovať aj informácie o jej histórií. Prezident SLeK Ondrej Sukeľ a primátor Bratislavy Matúš Vallo o tom informovali na piatkovej tlačovej besede.

"Bude to normálne otvorená lekáreň, do ktorej v zásade môže ktokoľvek kedykoľvek vstúpiť a môže dostať aj nejakú informáciu o histórii, o historickom mobiliári, o všetkom, čo je s históriou tejto lekárne spojené," priblížil Sukeľ. Doplnil, že v blízkej budúcnosti plánujú pod hlavičkou Lekárne u Salvatora aj organizáciu vzdelávacích a osvetových podujatí na rôzne farmaceutické témy.

Procesu otvorenia lekárne predchádzalo podľa Sukeľa viacero vecí. "Boli to jednak stavebné úpravy tejto budovy, pretože ona bola pomerne v zlom stave a mesto, keď ju získalo do svojho vlastníctva, tak dá sa povedať, že v rekordnom čase túto budovu pripravilo do užívania. Kúpa mobiliáru, zariadenie tých ďalších priestorov a všetko to, aby tá lekáreň mohla byť lekárňou," vysvetlil.

Vallo avizoval, že mesto má ambíciu zrekonštruovať aj zvyšok historickej budovy. "Sme v štádiu získavania stavebného povolenia, to znamená prípravy projektovej dokumentácie a následne získavanie stavebného povolenia a potom samozrejme budeme sa pozerať, či budú akékoľvek fondy alebo akékoľvek peniaze, ktoré budeme môcť ako mesto získať," doplnil.

Budovu Lekárne u Salvatora, ktorá patrí medzi najfotografovanejšie v historickom centre, získalo mesto Bratislava pred niekoľkými rokmi zámenou do výlučného vlastníctva. Originálny barokový lekárenský mobiliár odkúpilo v roku 2021 za takmer milión eur od súkromného zberateľa z Nového Mesta nad Váhom.





Komentáre