Štýl

Bojnický oltár sa objavil vo viacerých filmoch, dokonca i v muzikáli

"Na filmovom plátne sa objavil i ďalší zbierkový predmet múzea, a to obraz Jozefa I. v divadelnom kostýme. "

TASR, 26. decembra 2021 11:03
Na archívnej snímke zo 6. mája 2004 Bojnický oltár. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bojnický zámok si filmári v minulosti vybrali ako kulisu pre svoje mnohé filmy, rozprávky či dokumenty. Na filmovom plátne sa však objavila i časť zbierok Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice. Bojnický oltár mohli diváci vidieť v dvojici českých snímok, portrét Jozefa I. zase v americkom akčnom filme.

Jednou z kulís filmového muzikálu Noc na Karlštejne bol aj Bojnický oltár. "Cisárovná Alžbeta, ktorá túži po blízkosti manžela, cisára Karola IV., prichádza tajne na Karlštejn a žiada o pomoc pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubíc. Ten navrhne, aby strávila noc pred komnatami manžela prezlečená za páža. V jeho pracovni, kde sa spiklenci dohovárajú, sa nachádza aj priestor na modlitby s oltárom, samozrejme, ten bojnický," priblížila dokumentátorka SNM - Múzea Bojnice Diana Kmeťová Miškovičová.

Bojnický oltár si podľa nej "zahral" malú úlohu aj v inej historickej komédii. Zhodou okolností tiež s manželkou cisára Karola IV., ale tentoraz s jeho prvou – francúzskou princeznou Blankou z Valois. "Vo filme Slasti otce vlasti prichádza táto dáma do Čiech, aby sa za Karola IV. vydala. Na svojho snúbenca čaká v dennej miestnosti v kláštore. Tu na stene visia tri horné tabule Bojnického oltára," doplnila Kmeťová Miškovičová.
Najcennejšia umelecká pamiatka Bojnického zámku, desaťdoskových obrazov stredovekého florentského majstra Narda di Cione, nazývaný tiež Bojnický oltár, sa po ôsmich desaťročiach vrátil späť do zámockej kaplnky. Na snímke kompletne inštalované obrazy v ochranenej presklenej klimatizačnej jednotke, foto z archívu. Foto: TASR

Na filmovom plátne sa objavil i ďalší zbierkový predmet múzea, a to obraz Jozefa I. v divadelnom kostýme. "Portrét si 'zahral' spoločne s Georgeom Clooneym a Nicole Kidmanovou v akčnom filme Peacemaker z roku 1997. Film sa nakrúcal čiastočne aj v Bratislave, na Bratislavskom hrade, kde bol v tom čase portrét vystavený," ozrejmila dokumentátorka múzea.

Vtedy ešte kurátori múzea podľa nej netušili, že ide o unikátne maliarske dielo pochádzajúce z pôvodných zbierok posledného majiteľa zámku Jána Pálffyho, ktorých súčasti sa dnes nachádzajú v rôznych európskych inštitúciách i v súkromnom vlastníctve. "V pôvodných zbierkach bol obraz definovaný pod názvom Španielsky infant a pochádza z kaštieľa v Kráľovej pri Senci."

Komentáre