Štýl

Vianoce približuje v trebišovskom múzeu výstava Kračúnska chiža

"Kračúnska chiža je súčasťou minivýstav v kaštieli s názvom Šľachta vs. Služobníctvo, aktuálnou druhou je výstava Vianoce u Andrássyovcov. "

TASR, 23. decembra 2021 17:19
Na snímke výstava s vianočnou tematikou - Kračunska chiža v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove Foto: TASR Roman Hanc


Tradičné ľudové Vianoce prezentuje najnovšia výstava s názvom Kračúnska chiža v trebišovskom kaštieli. Poukazuje na predmety späté s Vianocami, návštevníci uvidia zariadenie tradičnej ľudovej izby so štedrovečerným stolom.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína k minivýstave pripravilo aj video dostupné na internete, ktoré približuje zvyky, spojené s týmto sviatočným obdobím.



"Vianociam ako kresťanskému sviatku narodenia Ježiša Krista predchádza jednomesačné obdobie zmierenia sa, obdobie adventu. Takto kresťanský ľud na východe Slovenska očakával narodenie mesiáša. V dedinách vládol pokoj, nekonali sa žiadne verejné zábavy, ba ani svadby, ešte aj krstiny prebiehali v tichosti," uviedla riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.

Kračúnska chiža je súčasťou minivýstav v kaštieli s názvom Šľachta vs. Služobníctvo, aktuálnou druhou je výstava Vianoce u Andrássyovcov.

Komentáre