Štýl

Výstava v kaštieli približuje Vianoce u rodiny grófa J. Andrássyho

"Po Štedrom dni sa v rámci vtedajších zvykov venovali darčeky aj deťom ľudí, ktorí pracovali na panstve."

TASR, 22. decembra 2021 11:44
Trávenie vianočných sviatkov v šľachtickej rodine Andrásyovcov v roku 1864 približuje výstava v trebišovskom kaštieli pod názvom "Vianoce u Andrássyovcov" v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove 21. decembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Ako oslavovali členovia rodiny grófa Júliusa Andrássyho vianočné sviatky v roku 1864 v trebišovskom kaštieli, približuje nová výstava v tamojšom múzeu. Doplňuje tak stálu expozíciu Šľachtické rody trebišovského kaštieľa. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína ju pripravilo pod názvom Vianoce u Andrássyovcov, záujemcovia si ju môžu pozrieť aj cez internet vo forme videa.



O slávení Vianoc u Andrássyovcov vypovedajú memoáre anglickej vychovávateľky Mary Elizabeth Stevensovej. "V nich píše, že grófka Katinka Andrássy si vybrala za vianočný stromček veľkú borovicu, ktorú zdobili na Štedrý deň, pričom ozdoby vytvárali vlastnoručne. Boli to napríklad reťaze z pozláteného papiera, sušené pomaranče alebo papierové ruže z ružového papiera," priblížila pre TASR historička Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Nikola Radová.
Trávenie vianočných sviatkov v šľachtickej rodine Andrásyovcov v roku 1864 približuje výstava v trebišovskom kaštieli pod názvom "Vianoce u Andrássyovcov" v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove 21. decembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Po ozdobení stromčeka okolo neho večer poukladali darčeky. "Napríklad pre najstaršieho syna Tivadara mali písací stôl so stoličkou, pre mladšiu dcéru Ilonu bábiku s postieľkou. Samozrejme, tam boli aj darčeky pre dospelých, ako napríklad súprava listových papierov s monogramom alebo šaty, prípadne iné predmety umeleckého charakteru," povedala Radová.

Šľachta trávila vianočné sviatky vo svojich sídlach, v trebišovskom kaštieli u Andrássyovcov boli v roku 1864 výnimočné, keďže v tom roku prepukli detské ochorenia. Podľa predpokladov Andrássyovci vtedy Vianoce netrávili v Budapešti práve preto, aby ich deti neochoreli.
Trávenie vianočných sviatkov v šľachtickej rodine Andrásyovcov v roku 1864 približuje výstava v trebišovskom kaštieli pod názvom "Vianoce u Andrássyovcov" v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove 21.decembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Po Štedrom dni venovali darčeky aj deťom ľudí, ktorí pracovali na panstve. "Mnoho z týchto vecí, teda oblečenia, šila grófka Katinka a rozhodla sa, že v tomto roku nerozdajú tieto oblečenie jej deti, keďže boli osýpky, ale rozdá ich ona sama. Keď videla, akú radosť urobila deťom, aj jej samej to prinieslo radosť," doplnila Radová.

Komentáre