Štýl

Na kalváriu v Trnave sa vrátilo súsošie Golgoty

"Plastiky v životnej veľkosti s hmotnosťou okolo 80 do 110 kilogramov v ateliéri v Stupave reštauroval Stanislav Kožela."

TASR, 21. decembra 2021 9:50
Na snímke socha Krista, ktorá je súčasťou súsošia Golgoty sa vracia po zreštaurovaní pomocou žeriava na pôvodné miesto do parku pri Kalvárii v Trnave v pondelok 20. decembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Po piatich rokoch sa vrátilo v kalváriu v Trnave súsošie Golgoty, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou. Kamenné kríže a podstavce, rovnako ako kovové sochy Krista, Panny Márie, sv. Jána Evanjelistu i dvoch zločincov prešli v uplynulom období reštaurovaním, ktoré financovalo mesto. Dielo staré zhruba 120 rokov bolo mechanicky poškodené, uviedol reštaurátor Tomáš Kucman.

„Oprava bola iniciovaná z dôvodu statických porúch, keď prichádzalo k nakláňaniu architektúry a hrozilo je zrútenie. Počas výskumu sa tiež zistilo, že kovové plastiky boli vo veľmi zlom stave, mali rozsiahle mechanické poškodenia, a takisto hrozila ich devastácia,“ povedal Kucman. Zásluhu na zlom stave majú podľa neho najmä vandali, vďaka ktorým chýbali viaceré časti, ale svoje urobil ešte aj prechod frontu druhej svetovej vojny, keď sa na sochách našli stopy po guľkách. Najväčšia výzva tiež bola, prinavrátiť dielu estetické hodnoty i pôvodný technický stav. „Súsošie, jeho kamenné i kovové časti, teraz po obnove pôsobí uceleným dojmom bez rušivých vplyvov poškodení,“ konštatoval.

Na snímke zreštaurované súsošie Golgoty v parku pri Kalvárii v Trnave v pondelok 20. decembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Na Golgote počas uplynulých desaťročí nebol realizovaný zásadnejší zásah okrem malých opráv. Už pred obnovou zistili, že technologické založenie celého základu súsošia nebolo kvalitne urobené, čo spôsobovalo celkové vyklonenie architektúry. Pri obnove tejto časti spolupracoval odborník na statiku Vladimír Kohút. V súčasnosti je pôvodný základ nahradený pilotovaným armovaným betónovým, čo nakláňanie znemožní. „Tiež sa ukázalo, že celá architektúra aj plastiky boli osadené bez spojív, nasucho, statiku zabezpečovala iba hmotnosť prvkov,“ doplnil Kucman.

Na snímke reštaurátori a socha Krista, ktorá je súčasťou súsošia Golgoty sa po zreštaurovaní vracia na pôvodné miesto do parku pri Kalvárii v Trnave v pondelok 20. decembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Plastiky v životnej veľkosti s hmotnosťou okolo 80 do 110 kilogramov v ateliéri v Stupave reštauroval Stanislav Kožela. Práca na nich bola podľa jeho vyjadrenia zložitá. „Boli vytvorené zvláštnym spôsobom, sú zo zinku, využili ho ako keby náhradu bronzu. Vyrobené boli však kvalitne,“ povedal. Pri rekonštrukcii použili rovnaký kov.

Na snímke reštaurátori pripevňujú sochu Krista, ktorá je súčasťou súsošia Golgoty sa po zreštaurovaní vracia na pôvodné miesto do parku pri Kalvárii v Trnave v pondelok 20. decembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Obnova Golgoty, ktorá sa začala v roku 2016 a vyžiadala si vyše 130.000 eur, z nich 20.000 eur bola dotácia Ministerstva kultúry SR z rozpočtovej kapitoly na ochranu, obnovu a rozvoj dedičstva v oblasti pamiatkového fondu, by mala byť úvodom k celkovej pripravovanej obnovy trnavskej kalvárie. Súbor kaplniek ako zastavenia Ježiša Krista pred ukrižovaním v Trnave z rokov 1900 až 1901 je raritný napríklad pre svoje netradičné umiestnenie na rovine. Je v poradí už treťou trnavskou kalváriou, ktorú v meste dali postaviť. Prvá známa vznikla v polovici 17. storočia, v 18. storočí dokonca jedno obdobie boli v meste kalvárie dve.

Komentáre