Hudba a film

Skupina Led Zeppelin sa bude súdiť o autorstvo k svojej skladbe

"Konanie inicioval zástupca Randyho Wolfa, zosnulého gitaristu skupiny Spirit, ktorá koncom 60. rokov absolvovala s Led Zeppelin spoločné turné."

TASR, 16. apríla 2016 8:00
Na snímke anglický rockový spevák Robert Plant z legendárnej kapely Led Zeppelin. Foto: TASR/AP
Zakladatelia britskej rockovej skupiny Led Zeppelin Robert Plant a Jimmy Page sa budú musieť zúčastniť súdneho procesu ohľadom sporu o autorské práva týkajúce sa skladby Stairway to Heaven. Nariadil to súd v americkom Los Angeles, ktorý citoval webový portál stanice BBC.

Podľa súdu sa časť tejto piesne podobá na inštrumentálnu kompozíciu Taurus od americkej skupiny Spirit. Konanie inicioval zástupca Randyho Wolfa, zosnulého gitaristu skupiny Spirit, ktorá koncom 60. rokov absolvovala s Led Zeppelin spoločné turné. Zástupca požaduje, aby bol Wolfe uvádzaný ako spoluautor.

Stairway to Heaven zo štúdiového albumu Led Zeppelin VI, vydaného v roku 1971, je všeobecne považovaná za jednu z najväčších rockových skladieb všetkých čias. Osemminútová skladba v sebe snúbi prvky folk rocku, hard rocku a progresívneho rocku. Začiatok súdneho pojednávania je naplánovaný na 10. mája.

ODPORÚČAME AJ:
Kanadský spevák Bryan Adams sa po desiatich rokoch vracia do Košíc
Jim Morrison nosil košeľu s tradičnými rusínskymi výšivkami
Čo si obliecť,keď sa jarné počasie nevie rozhodnúť?
Highlighty týždňa: Oscarovej herečke Anne Hathawayovej sa narodil syn
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise

Komentáre