Technológie

Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise

"Myslíte si, že virtuálna realita má uplatnenie iba pri hraní hier a v IT priemysle? Potom budete prekvapení, kde všade sa dá využiť. "

Erik Stríž, 12. apríla 2016 12:00
Samsung Gear VR Foto: Samsung
O virtuálnej realite sme písali už niekoľkokrát a stále si myslíme, že je to jeden skvelý rozvíjajúci sa priemysel a veľkým potenciálom. Ak ste doteraz nemali osobnú skúsenosť s virtuálnou realitou, odporúčame nájsť si príležitosť a vyskúšať ju. Nepochybujeme o tom, že vás osloví a možno to budete práve vy, kto svojím nadšením časom prispeje k rozvoju tohto nového technologického smeru u nás.

Nie sú však iba hry a 360-stupňové videá, kedy by ste si mohli na hlavu nasadiť headset a virtuálne sa premiestniť do iných svetov. Technológia nachádza uplatnenie aj v biznise, kedy môže virtuálna realita (alebo aspoň 3D zobrazenie) osloviť zákazníkov firiem.

1. Koncerty a športové podujatia

Jednou z najlepšie sa rozvíjajúcich oblastí pre využitie virtuálnej reality je zábava. Sú to najmä športové podujatia a koncerty naživo, čo ľudí baví a dokonca si tento obsah sami vyhľadávajú. V roku 2014 bolo na koncerte Paula McCartneyho použitých niekoľko 360-stupňových kamier, ktorými sa koncert zaznamenával z viacerých uhlov pohľadu. Podobné pokusy mala aj spoločnosť NextVR pri natáčaní zápasov NBA. Výsledkom sú jedinečné videá, ktoré si môžete pozrieť aj v priehliadači na mobile alebo počítači, ale plný zážitok získate až po nasadení headsetu virtuálnej reality. Je to skoro ako keby ste stáli na pódiu spoločne s Paulom McCartneym.


Zdroj: Paul McCartney Google Cardboard Jaunt VR demo

2. Trh s nehnuteľnosťami

Virtuálne prehliadky a iné virtuálne zážitky môžu mať obrovský dopad aj na trh s nehnuteľnosťami a zariadenia poskytujúce ubytovanie. Prostredníctvom 3D videa môžu realitné spoločnosti navrhovať interaktívne modely, v ktorých môžu potenciálni záujemcovia absolvovať virtuálne prehliadky ich vysnívaných domov. Hotely môžu využiť túto technológiu pri virtuálnej prehliadke izieb.

Jednu takúto technológiu sme si vyskúšali na poslednom veľtrhu stavebníctva v Bratislave. Istá realitná spoločnosť ponúkala možnosť prejsť sa v ponúkaných nehnuteľnostiach práve s pomocou virtuálnej reality. Záujemca o byt si jednoducho nasadil na hlavu headset Oculus Rift, vďaka ktorému sa mohol rozhliadať dookola a herným ovládačom v ruke ovládal chôdzu. Zaujímavosťou je, že pohyb vo vnútri virtuálneho 3D modelu bytu je verný realite, ponúka veľmi dobrú úroveň detailov a najmä umožňuje presný odhad vzdialenosti. Vďaka tomu má záujemca o nehnuteľnosť pocit, ako keby vo svojom budúcom byte naozaj stál a prechádzal sa po ňom.


Zdroj: EXPENSIVE HOUSE TOUR IN VR! | Charette VR Tour (Oculus Rift DK2)

3. Móda

Možnosť prejsť sa okolo nejakej osoby alebo predmetu a preskúmať ju z každej strany môže významne zmeniť spôsob, akým ľudia nakupujú oblečenie. Technológia dokonca umožňuje vidieť hotový kúsok oblečenia ešte predtým, ako sa do jeho výroby pustia krajčírky. Moderné techológie modelovacích 3D programov umožňujú aj nastavenia konkrétneho materiálu, takže pozorovateľ s 3D okuliarmi môže vidieť aj to, ako sa saténové nohavice vlnia vo vetre alebo ako sa pohybujú pri chôdzi.

Týmto spôsobom využitia virtuálnej reality sa zaoberá novozélandská startupová spoločnosť 8i, ktorá tvrdí, že má “našliapnuté” na spoluprácu s veľkými módnymi spoločnosťami. Jej prioritným cieľom je však vytvoriť univerzálnu platformu pre virtualizáciu človeka - je jedno, či s oblečením alebo bez neho.

Zdroj: Introducing 8i - Making Virtual Reality Human

4. Zdravotná starostlivosť

Technológia virtuálnej reality nachádza najväčší zmysel a praktický úžitok v prvom rade v zdravotníctve. Anglický startup Medical Realities sa snaží prostredníctvom virtuálneho chirurgického tréningu pomôcť menej skúseným doktorom zobraziť reálne chirurgické zákroky z pohľadu chirurga.

Ďalšia startupová spoločnosť s názvom VR HealthNet pomáha zdravotným sestrám praktizovať rôzne procedúry bez toho, aby bol fyzicky prítomný pacient. Stačí, aby mali v headsete virtuálnej reality zobrazený správny program a ten už dokáže simulovať množstvo situácií, s ktorými sa bude budúca sestra stretávať v praxi. Pomocou ovládačov môže vykonávať aj konkrétne úkony.

Zdroj: ER VR Trailer - Virtual Reality Medical Training Simulation




ODPORÚČAME AJ:
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Microsoft ukázal, ako budeme sledovať futbalové zápasy s okuliarmi
Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Virtuálna realita z Japonska
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

Komentáre