Hudba a film

Jim Morrison nosil košeľu s tradičnými rusínskymi výšivkami

" Spojitosť Andyho Warhola s náboženstvom a kultúrou jeho predkov sa začala spomínať až na apeláciu s dokladovaním faktov o jeho pôvode po roku 1987."

TASR, 13. apríla 2016 10:00
Na archívnej fotografii Jim Morrison. Foto: TASR/AP
Jim Morrison nosil košeľu s tradičnými rusínskymi výšivkami. "Spevákovi ju podaroval Andy Warhol, ktorý košeľu dostal pravdepodobne od svojej matky, podobne ako vyšívané šatky do vonkajšieho vrecka na saku," potvrdil pre TASR kurátor medzilaboreckého múzea moderného umenia Michal Bycko. Podľa jeho slov ide o svedectvo Andyho staršieho brata Johna Warhola. "Žiaľ, nenašiel sa iný zdroj či fakty, ktoré by túto realitu potvrdili detailnejšie," dodal Bycko.

Podľa vyjadrení Johna Warhola ich mama vyšívala mnoho košieľ. Po rusínsky je známa viac ako soročka. "Voľakedy vyšívali košele dievčatá, respektíve nevesty pre svojich frajerov, snúbencov, manželov, ale aj matky pre synov," povedal Bycko. Podľa neho ide o zaujímavý a zároveň emotívny príbeh vzťahu medzi legendárnym spevákom a svetoznámym umelcom. Vzťah Andyho Warhola a Jima Morrisona je zobrazený aj vo filme Olivera Stonea The Doors z roku 1991.

Spojitosť Andyho Warhola s náboženstvom a kultúrou jeho predkov sa podľa slov Bycka začala spomínať až na apeláciu s dokladovaním faktov o jeho pôvode po roku 1987. "Rusíni boli od roku 1950 považovaní iba za Ukrajincov, preto nie je zvláštne, že Andy sa v tejto politickej problematike nevyznal," dodal Bycko.

Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v Pittsburghu. Bol najmladším synom rodičov Andreja a Júlie Varcholovcov, ktorí emigrovali z obce Miková v okrese Stropkov. Po absolvovaní štúdia na Carnegie Institute of Technology sa v roku 1949 presťahoval do New Yorku, kde v 60. rokoch začal s maľbami slávnych amerických produktov, napr. plechoviek Campbellovej polievky. Preslávil sa tiež tvorbou portrétov slávnych ľudí ako Marilyn Monroe či Elvis Presley. Okrem toho vytvoril niekoľko desiatok filmov.

Na počesť umelca popartu vzniklo v septembri 1991 v Medzilaborciach Múzeum moderného umenia Andyho Warhola. V stálej expozícií o pôvode Andyho Warhola sú prezentované podobizne Andyho v detstve, jediný exemplár platne s nahrávkou spevu Júlie Warholovej, ale aj košieľka, v ktorej sa Paul, John a Andy krstili a iné. V minulom roku navštívilo v zahraničí prezentované projekty z dielne múzea viac ako dva milióny ľudí. Medzilaborecké múzeum v lani navštívilo približne 15 tisíc návštevníkov z celého sveta. Jeho zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj.

ODPORÚČAME AJ:
Čo si obliecť,keď sa jarné počasie nevie rozhodnúť?
Highlighty týždňa: Oscarovej herečke Anne Hathawayovej sa narodil syn
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Rekonštrukciu Novej synagógy robia ako príbeh. Vďaka sociálnej sieti

Komentáre