Hudba a film

Pustina je seriál o tom, čo všetko môžete stratiť

"Boj s ťažobnou firmou a hľadanie stratenej dcéry dáva starostke Pustiny poriadne zabrať. Ponurý seriál z produkcie HBO zaujme hlavne nevídanou kvalitou. "

Katarína Bačová, 25. októbra 2016 12:00
Herečka Zuzana Stivínova ako starostka Hana Sikorová v seriáli Pustina. Foto: HBO/Nikols Tušl
Seriál Pustina sľubuje divákom televíznu kvalitu, na akú v našich končinách nie sme zvyknutí. Osemdielna dráma sa odohráva na dedinke v severných Čechách. Starostka obce Hana Sikorová sa práve snaží presvedčiť obyvateľov, aby neprijali ponuku ťažobnej spoločnosti, ktorá chce odkúpiť ich domy a ťažiť v dedine uhlie. Súčasne Sikorovej zmizne 14-ročná dcéra Míša. Pri pátraní sa postupne odhaľujú pravé tváre obyvateľov obce.

Televízna udalosť sezóny


Umelecký riaditeľ festivalu v Karlovych Varoch označil Pustinu za televíznu udalosť sezóny. Veľkoryso poňatý projekt má naozaj kvalitné ingrediencie, ktoré seriál posúvajú v rebríčku kvality na vysoké pozície. Autentické herecké výkony, práca režiséra i kameramanov a predovšetkým dobrý základ v podobe scenára vytvárajú spolu podarené dielo. I keď s deprimujúcou a ponurou atmosférou.

Rozpad jednej spoločnosti


Autorom scenára je Štěpán Hulík. Svoju premiéru mal pri úspešnom projekte o upálení Jana Palacha Horiaci ker. Na scenári k Pustine pracoval tri roky. Ako hovorí, bavilo ho vytvoriť si vlastný svet s vlastnými postavami a pravidlami a potom ukázať, ako môže byť táto komunita zničená. „V ideálnom prípade to môže byť metafora, čo môže nastať v širšej spoločnosti,“ hovorí. Prácu policajtov a pomery v nápravnom zariadení konzultoval s odborníkmi. Smerovanie seriálu ovplyvnil aj producent Steve Matthews.



Režisérmi snímky sú Alice Nellis (Sedem zhavranelých bratov, Perfect Days, Tajnosti) a Ivan Zachariáš, ktorý doteraz režíroval hlavne reklamné spoty. „Cítil som slobodu,“ opísal Zachariáš prácu na Pustine. Páčil sa mu hlavne široký priestor na rozprávanie príbehu. Zároveň chcel, aby film vyzeral skôr ako celovečerný film, vysvetlil svoju víziu. S jeho režijným vedením boli spokojní aj herci. „Ivan hercov nemanipuluje, Ivan z hercov vychádza,“ zhodnotila ho herečka Zuzana Stivínová, filmová starostka obce a matka stratenej dcéry.

To najhoršie v nás


Jednu z hlavných postáv otca stratenej Míšy stvárnil Jaroslav Dušek. Prácu vo filme označil ako „dobrodružstvo“. Rola človeka so psychologickou poruchou, podozrievaného z vraždy vlastnej dcéry, ho bavila. Ocenil aj prácu maskérov. „Vytiahli z nás to najhoršie,“ skonštatoval.

Z tlačovej konferencie k seriálu Pustina. Na snímke herci Eliška Křenková, Jaroslav Dušek, Zuzana Stivínová, režisér Ivan Zachariáš, producentka Tereza Polachová a scenárista Štěpán Hulík. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Na obrazovke sa odohráva množstvo emotívne napätých situácií. Zabrať dali aj mladej Eliške Křenkovej, ktorá sa medzi scénami dokonca raz zrútila. V ďalších úlohách sa predstavili Eva Holubová, Ján Cina, Leoš Noha, Štěpán Benoni ale aj začínajúci (ne)herci Oskar Hes a Janek Gregor. Slovenských hercov zastupuje Richard Stanke.

Zahraničná kvalita


Pustina zobrazuje zúfalstvo a rozpad jednej spoločnosti. Hľadanie stratenej dcéry, boj s ťažobnou spoločnosťou, šikanovanie v nápravnom zariadení či drogy vykresľujú, čo všetko sa medzi ľuďmi „pokazilo“. Ponurú, deprimujúcu atmosféru vyváži kvalitné prevedenie. Získať môže aj fanúšikov zahraničných seriálov, ktoré zažívajú boom aj na Slovensku.

Seriál bude vysielať HBO od 30. októbra, okrem slovenských a českých divákov ju uvidí aj publikum v škandinávskych krajinách.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Polovičná šanca na prežitie a výlet bez cieľa. V novom filme 5 October
Pavel Vilikovský patrí ku generácii, ktorá zmenila tvár našej prózy
Tom Hanks sa po siedmich rokoch vracia do kín ako profesor Langdon
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Louis Drax sa stretne so smrťou osemkrát

Komentáre