Hudba a film

Tom Hanks sa po siedmich rokoch vracia do kín ako profesor Langdon

"Podobne ako v predošlých filmoch má záhada aj v treťom pokračovaní historické pozadie. Je ním dielo talianskeho básnika a spisovateľa Dante Alighieriho - Inferno."

TASR, 11. októbra 2016 10:00
Tom Hanks sa ako profesor Robert Langdon vracia na filmové plátna po siedmich rokoch. Foto: TASR/AP
Do kín mieri film Inferno nakrútený podľa románu Dana Browna. Tom Hanks sa ako profesor Robert Langdon vracia na filmové plátna po siedmich rokoch. Hoci po Da Vinciho kóde (2006) a Anjeloch a démonoch (2009) mala nasledovať adaptácia tretieho knižného dielu s názvom Stratený symbol, proti sa postavil režisér Ron Howard, ktorý na filme odmietol spolupracovať. Producentom sa ho podarilo k filmovej sérii dotiahnuť späť až adaptáciou posledného bestselleru Dana Browna s názvom Inferno. To je podľa Howarda od zvyšku série odlišné.

"V Inferne je Langdon súčasťou záhady, nie len pozorovateľom. Je do deja skutočne zapletený, čo dáva filmu nádych psychologického thrilleru, ktorý predošlým častiam chýbal," hovorí o filme Ron Howard, ktorý má na konte okrem predošlých dielov aj snímky ako Apollo 12 alebo oscarovú Čistú dušu. "Natáčanie bolo skutočne zábavné, pre Toma to bola fascinujúca herecká príležitosť," poznamenal režisér.


Hanksov Langdon má v Inferne skutočne odlišnú úlohu ako v predošlých filmoch. Na jeho začiatku sa zobúdza v nemocnici v talianskej Florencii, pričom si nespomína na udalosti z predošlých dní. Následne je obvinený z trestného činu, o ktorom nič nevie a rozlúsknutie záhady teda pre neho nie je len prácou, ale doslova otázkou života a smrti.

Podobne ako v predošlých filmoch má záhada aj v treťom pokračovaní historické pozadie. Je ním dielo talianskeho básnika a spisovateľa Dante Alighieriho - Inferno, ktoré opisuje deväť kruhov pekla. Ukážky z filmu naznačujú, že Langdon ich navštívi aspoň vo forme snov a vízií. Film sa zároveň dotýka aktuálnych spoločenských fenoménov, akými sú nezadržateľný rast populácie a konšpiračné teórie.
Na snímke zľava herci Omar Sy, Irrfan Khan, režisér Ron Howard, herci Tom Hanks, Felicity Jonesová a spisovateľ Dan Brown. Foto: TASR/AP


Inferno malo svetovú premiéru 8. októbra v talianskej Florencii, rodisku Dante Alighieriho. Slovenskí diváci si film budú môcť pozrieť od štvrtka 13. októbra.

TASR informoval Marián Tesák, PR manažér distribučnej spoločnosti Itafilm.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Kreslená rozprávka Leví kráľ sa čoskoro dočká hranej verzie
PRACHAŘ: Primitívna hudba, čo sa hrá v rádiách, je pre deti
Tomáš Klus po ročnej prestávke opäť koncertuje a mieri aj na Slovensko
Na koncerte Lýra 50 zaznie aj duet H. Vondráčkovej a M. Dvorského

Komentáre