Hudba a film

Na koncerte Lýra 50 zaznie aj duet H. Vondráčkovej a M. Dvorského

"Dvorský s Vondráčkovou zaspievajú duet To se nikdo nedoví. Česká speváčka v roku 1968 vo dvojici s Waldemarom Matuškom získala s touto piesňou striebornú Bratislavskú lýru. "

TASR, 9. októbra 2016 9:00
Na archívnej snímke česká speváčka Helena Vondráčková. Foto: TASR
Viac ako 70 účinkujúcich, najväčšie hudobné mená slovenskej a českej hudobnej scény a slávne hity, ktoré si získavajú srdcia fanúšikov aj po polstoročí, to bude 18. októbra megakoncert Mám rozprávkový dom – LÝRA 50, ktorý bude veľkolepou spomienkou na slávny festival Bratislavská lýra.

V Incheba Expo aréne zaznejú piesne, ktoré po prvý raz publikum počulo práve na autorskej súťaži a dnes sú z nich hity. Spevák Miroslav Dvorský vystúpi v duete spolu s Helenou Vondráčkovou, Karel Gott sa chystá zaspievať až tri songy a Marcela Laiferová uvedie pieseň Slová, s ktorou zvíťazila v roku 1970. Ďalšími účinkujúcimi budú Katarína Hasprová, Peter Nagy, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Peter Lipa, Ján Lehotský, Pavol Hammel, sestry Elefteriadu aj skupiny Olympic a Elán. Súčasťou podujatia bude autogramiáda umelcov deň pred koncertom 17. októbra v hoteli Carlton.

Dvorský s Vondráčkovou zaspievajú duet To se nikdo nedoví. Česká speváčka v roku 1968 vo dvojici s Waldemarom Matuškom získala s touto piesňou striebornú Bratislavskú lýru. „Sme naozaj radi, že sa nám podarilo získať pre tento unikátny projekt aj Miroslava Dvorského. Som presvedčený, že duet s Helenou Vondráčkovou bude ohromný zážitok,“ vraví Dušan Drobný z organizátorskej agentúry Topfest.

Na podujatí zaznejú najslávnejšie hity z Bratislavskej lýry. Medzi nimi aj Vyznanie v podaní Mirky Partlovej, ale tiež Slová Marcely Laiferovej. S touto piesňou získala Zlatú lýru v roku 1970.

„Ja som sa na Bratislavskej lýre zúčastnila viackrát aj predtým, ale nevyhrala som. V roku 1970, bolo to v piatok 13., som napokon zvíťazila. Považujem za skvelé, že sa organizátori rozhodli pripomenúť túto úžasnú autorskú súťaž a považujem za česť a až svoju povinnosť, že na koncerte zaspievam. Ako jedna z mála interpretov vystúpim s piesňou Slová, s ktorou som pred 41 rokmi vyhrala,“ uviedla Laiferová.

„Bratislavskej lýre som vďačná na štart kariéry. Dnes sú rôzne SuperStar, ale Lýra bola čosi lepšie. Víťazstvom v nej som si vyslúžila účasť na Eurovízii. Boli to krásne časy,“ dodáva Hasprová, ktorá sa v roku 1997 stala absolútnou víťazkou Bratislavskej lýry s piesňou Jedno zbohom.

Z piesní, ktoré po prvý raz zazneli na Bratislavskej lýre, sú megahity, ktoré dodnes oslovujú seniorov aj mladých. Dokonca aj tie, ktoré si neodniesli žiadnu cenu. Tak ako Kristínka iba spí Petra Nagya. „Myslím si, že to je dobrý nápad urobiť takýto spomienkový koncert. Na Bratislavskej lýre sa súťažilo s pôvodnými autorskými pesničkami. Dnes súťažia len speváci a je takmer jedno, čo spievajú. Lýra bola nielen o talente speváka, ale aj o talente autorov. Takáto súťaž tu chýba. Samozrejme, tento koncert je len jednorazový návrat, ale možno by sa taká súťaž opäť chytila,“ povedal Nagy.

Na slávnu Bratislavský lýru si zaspomína aj česká legenda Karel Gott. Po ťažkej chorobe sa už dáva do formy, a tak na koncerte storočia v Bratislave zaspieva pár svojich najväčších lýrových hitov. „Karel Gott zvíťazil v prvom ročníku Bratislavskej lýry v roku 1966. Zaspieval pieseň Vieroslava Matušíka a Elišky Jelínkovej Mám rozprávkový dom, podľa ktorej sme spomienkové podujatie na Bratislavskú lýru pomenovali,“ spresnil jeden z autorov projektu Jozef Šuhajda.


„Viacerí speváci aj kapely budú spievať svoje hity, ktoré odzneli na Lýre, medzi nimi Malovaný džbánku, To se nikdo nedoví, Věnování, Žít jako kaskadér či Kapely starnú. Mladšia generácia si zaspieva Atlantídu, Lúčenie, Espresso Orient či Máš chuť majoránky. Nebudem prezrádzať všetky prekvapenia, bude ich naozaj dosť. Veľmi zaujímavé budú interpretácie mladých spevákov, na tie sa ja veľmi teším, hlavne ak ich bude sprevádzať kapela Štefana Bugalu. Zaujímavým prekvapením budú vystúpenia Júlie Hečkovej, Berca Balogha, Ľudovít Noska, Svetlany Rymarenko, Martina Hudeca a Dáriusa Kočiho,“ doplnil Šuhajda.

Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.

ODPORÚČAME AJ:
IMT Smile oslavujú výročie bohatou výberovkou plnou hitov
PRACHAŘ: Primitívna hudba, čo sa hrá v rádiách, je pre deti
VIDEO: Richard Müller vydal nový album 55
VIDEO: Film o Cuky a Luky sa začal nakrúcať uplynulý týždeň

Komentáre