Hudba a film

Paulovič sa v Pokrvných bratoch snažil ísť do realistickejšej podoby

"Muzikálom Pokrvní bratia otvára Nová scéna svoju 69. sezónu."

TASR, 18. septembra 2015 10:00
Na snímke režisér nového muzikálu Ľubomír Paulovič. Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislavské Divadlo Nová scéna čaká premiéra kultového britského muzikálu Willyho Russella Pokrvní bratia. Jeden z najdlhšie hraných muzikálových titulov v londýnskom West Ende, ktorý žne úspechy po celom svete od Broadway až po Austráliu, sa na Novú scénu vracia po 22 rokoch. Režisérskej taktovky sa po inscenácii Jozefa Bednárika, v ktorej účinkovali herecké hviezdy ako Zdena Studenková, Soňa Valentová, Eva Pavlíková, Maroš Kramár, Ján Gallovič či Robo Roth, ujal Ľubomír Paulovič.

"Keďže sa menia spoločensko-ekonomicko-politické okolnosti každým dňom, bolo vhodné, aby sme to trošičku dali do sféry súčasností a súčasných podmienok života so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol na stretnutí s médiami Paulovič, ktorý minulý rok na Novej scéne režíroval inscenáciu Najstaršie remeslo. "Mali sme na to dosť málo času," konštatoval režisér k novému titulu - dojímavého príbehu rozdelených bratov - dvojčiat, ktorý Willy Russell vytvoril v roku 1983. "Snažil som sa ísť do realistickejšej podoby," doplnil pre TASR Paulovič.

Mladý tím hercov


Do hlavných postáv muzikálu o výrazných sociálnych rozdieloch medzi mladými ľuďmi obsadil mladých členov hereckého súboru Dávida Hartla v alt. s Lukášom Pištom a Dáriusa Kočiho v alt. s Vladislavom Plevčíkom. "Mladý tím, ktorý tu je, je veľmi disponovaný, sú veľmi šikovní, veľmi talentovaní. Majú neskutočne mnoho energie. Páči sa mi na nich vzájomná spolupatričnosť a žičlivosť," zhodnotil výkony hercov Pavlovič s tým, že dielo je vekovou kategóriou presne načasované na podmienky Novej scény. "Je jedno z mála slovenských divadiel, ktoré tento titul môže obsadiť a plnohodnotne spracovať."

Tu bude player


V titule so silným sociálnym podtónom sa v úlohe matky Johnstonovej, ktorá je nútená oddeliť dvojičky, jedného z novorodencov dá na výchovu do bohatej rodiny, aby prežila ona a jej ďalšie deti, predstavia Mirka Partlová a Janka Lieskovská. Tá spevavý náročný part pani Johnstonovej vníma skôr ako dramatickú postavu. "Väčší dôraz dávam na činohru, spievanie je nádherné, a je to asi najkrajšie spievanie, ktoré som mala možnosť spievať na tomto javisku, a som za to veľmi vďačná, lebo už len samotná hudba vás ťahá, ale ten príbeh a výzva charakteru tej postavy je pre mňa asi ešte väčšia výzva," povedala pre TASR Janka Lieskovská. Za výzvu označila svoju postavu aj Mirka Partlová, ktorá sa na svoju domovskú Novú scénu vrátila po menšej odmlke. "Ja už som jednu matku hrala, vtedy som to dosť ťažko prijala, že už v tridsiatke hrám matky, ale tu hrám matku siedmich detí a dve sú na ceste, takže už toto je celkom dosť veľká výzva."

Tu bude player


Za náročné označil Lukáš Pišta, predstaviteľ Mickeyho, dvojčaťa, ktoré zostáva u matky, stvárnenie chlapca vo veku takmer osem rokov. "Je pre mňa veľmi veľký problém, spomenúť si na to, ako som rozmýšľal ako osemročný, čo je v tejto hre veľmi dôležité. Je to veľmi ťažké, priznám sa, doteraz to hľadám, ale som si na 100 percent istý, že raz to príde," poznamenal mladý herec s úsmevom. V úlohe jeho divadelného brata, v bohatstve vychovávaného Eddieho zo slušnej rodiny uvidia diváci aj Vladislava Plevčíka, ktorý k novému titulu dodal: "Mickey a Eddie tým, ako sú rozdielni, a tým, aká je medzi nimi tenzia, priťahovanie, vytvárajú jeden dokonalý život, jedného dokonalého človeka." V inscenácii ďalej účinkujú ako rozprávač Martin Kaprálik/Štefan Kožka, v úlohe Lyonsovej Karin Olasová/Lucia Vráblicová, ako Lyons sa predstaví Juraj Ďurdiak/Marcel Mondočko a Lindu stvárňujú Romana Dang Van/Miroslava Drínová.

Muzikálom Pokrvní bratia otvára Nová scéna svoju 69. sezónu, a to pod vedením novej generálnej riaditeľky Ingrid Fašiangovej, ktorá sa funkcie ujala 1. augusta. Skúšobný proces novopripravovanej inscenácie sa začal 3. augusta po takmer dvojmesačných divadelných prázdninách. Výslednú podobu uvidia diváci v premiére 18. a 19. septembra.

ODPORÚČAME AJ:
IMT Smile a Lúčnica pridali ďalšie predstavenia, vystúpia v Košiciach
Highlighty týždňa: Sam Smith zaspieva úvodnú pieseň k novej bondovke
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu

Komentáre