Hudba a film

Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil

"To, že na divákov môže zapôsobiť nielen témou, ale aj svojím slovným a obrazovým minimalizmom, potvrdzuje doterajší úspech na svetových festivaloch. "

TASR, 13. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: youtube.com
Po svetovej premiére na Berlinale, uvedení filmu na 18 zahraničných festivaloch na štyroch kontinentoch sveta a získaní 11 ocenení mieri do slovenských kín hraný debut dokumentaristu Ivana Ostrochovského Koza. Rozpráva tvrdý a smutný príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojím "manažérom" Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom však nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. "S Petrom sa poznáme zo Žiliny, sme kamaráti, robil som o ňom film, keď som študoval dokument, odvtedy sme sa mali 'v merku'. S Marekom Leščákom sme o tom dlhšie rozmýšľali, asi sme čakali na správny moment v jeho živote, ktorý nastal, keď Peter mal problém, ktorý je zobrazený vo filme," priblížil Ivan Ostrochovský dnes na stretnutí s médiami v Bratislave genézu titulu, ktorý vznikal štyri roky.

Mohol zahrať iba veci, ktoré zažil


Režisér a producent "roadmovie" sa podieľal aj na scenári, pod ktorý sa podpísal Marek Leščák. "Odrazili sme sa z reality, ktorú Peter žije. Rodinu stvárňuje jeho bývalá družka a jeho deti, fikciou je samotná cesta, na ktorej je so svojím manažérom," ozrejmil scenárista s tým, že rovnako nereálne sú vo filme zobrazené boxerské zápasy, ktoré sú zhustené do veľmi krátkeho času. "Snažili sme sa vytvoriť dramatický tvar, kde sa jednotlivé vzťahy vyjasnia a vyfarbia," doplnil k filmu, ktorý je zjavne inšpirovaný životom bývalého profesionálneho boxera. "Peter je neherec, vedeli sme, že on môže zahrať iba veci, ktoré má nažité a môže rozprávať iba o tých veciach, o ktorých vie, že sa stali alebo ktoré preciťuje. Sparing partnerom mu bol manažér Zvonko Lakčević, na tom krehkom vzťahu sme sa snažili vybudovať príbeh."

Peter Baláž pred 20 rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije na hranici chudoby. Jeho žena Miša nečakane otehotnie a chce si nechať dieťa zobrať. Koza ju od toho odhovára. Po rokoch bez tréningov sa starnúci olympijský boxer na invalidnom dôchodku rozhodne za vidinou zárobku vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. Na otázku, či Kozovi film inšpirovaný jeho osudom zmenil život, Peter Baláž reagoval: "Nič ma nezmenilo, vo filme je realita, ozaj žijem takýmto spôsobom. Som veľmi rád, keď idem na filmovú premiéru. Na nejaké dva-tri dni vypnem a pri mojich filmároch sa odreagujem. Sme dobrí kamaráti, ako rodina, vďačím im za to, že sa na chvíľu odreagujem."



V úlohe Kozovho trénera sa predstaví bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek. Pôsobivý výkon vo filme podáva aj ďalší neherec, Kozov manažér Zvonko, ktorý nepochádza zo športového prostredia. "Ako aj Koza ľúbim ženy a ľúbim box. Pracovalo sa mi veľmi dobre, asi rok sme sa oťukávali, mali sme debaty o natáčaní, začalo to dosť dobre fungovať. Myslím, že zostala tá autentika, obrazový aj slovný minimalizmus, čo je najsilnejšia stránka filmu," poznamenal Zvonko Lakčević k snímke, ktorá je tiež príbehom zvláštneho, ale skvelého priateľstva s otvoreným koncom.

To, že na divákov môže zapôsobiť nielen témou, ale aj svojím slovným a obrazovým minimalizmom, potvrdzuje doterajší úspech na svetových festivaloch. Podľa režiséra formálne stvárnenie filmu vychádza z nutnosti jeho príbehu. "Keď sme sa rozhodli robiť s nehercami a nechceli sme atraktivizovať boxerské zápasy, vylučovacou metódou nám to tak vyšlo, že to bude asi najlepší spôsob natáčania príbehu," povedal pre TASR Ivan Ostrochovský, ktorý sa svoj hraný debut rozhodol s kameramanom Martinom Kollárom nakrútiť so statickou kamerou a v dlhých celkoch. "Tento spôsob snímania poskytuje publiku aspoň kúsok psychologického odstupu a slobodu v emóciách, a zabraňuje tým citovému vydieraniu diváka."

Koza je otváracou snímkou putovnej prehliadky Projekt 100. Do slovenskej kinodistribúcie film uvádza od 10. septembra Asociácia slovenských filmových klubov.

ODPORÚČAME AJ:
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu
Herec Hugh Grant jubiluje: Mrmlem iba to, čo je napísané v scenári
Kontroverzná speváčka Miley Cyrus zverejnila nový album na internete
Hollywoodsky búrlivák Charlie Sheen oslavuje polstoročnicu
Meryl Streep sa kvôli úlohe rockerky učila hrať na gitare

Komentáre