Hudba a film

Herec Hugh Grant jubiluje: Mrmlem iba to, čo je napísané v scenári

"Celým menom Hugh John Mungo Grant sa narodil 9. septembra 1960 v Londýne."

TASR, 9. septembra 2015 12:00
Hugh Grant. Foto: TASR/AP
Britský herec Hugh Grant sa dnes dožíva 55 rokov. Výborný výkon ocenený Zlatým glóbusom a cenou BAFTA predviedol v melancholickej komédii Štyri svadby a jeden pohreb (1994), zažiaril i ako cynický sukničkár v úspešnom filme Denník Bridget Jonesovej (2001). Filmografiu šarmantného herca dopĺňajú aj snímky Rozum a cit (1995), Notting Hill (1999) alebo divácky hit Láska nebeská (2003).

Celým menom Hugh John Mungo Grant sa narodil 9. septembra 1960 v Londýne v Spojenom kráľovstve ako syn učiteľky a predavača kobercov. Po štúdiu angličtiny na prestížnej Oxfordskej univerzite začal postgraduálne študovať dejiny umenia, pred ziskom titulu však uprednostnil hereckú kariéru.



Po filmovom debute s názvom Privileged (1982) sa objavil v niekoľkých menších rolách a v televíznych seriáloch, výraznejšie na seba upozornil v dráme Maurice (1987). Nesporné herecké kvality však naplno predviedol v psychologickom filme Romana Polanského s názvom Bitter Moon (Horký mesiac, 1992). O rok neskôr zažiaril po boku Anthonyho Hopkinsa a Emmy Thompsonovej v komornom príbehu o nenaplnenej láske The Remains of the Day (Súmrak dňa, 1993). Prelomovým filmom Hugha Granta sa stala čierna romantická komédia Four Weddings and a Funeral (Štyri svadby a jeden pohreb, 1994). V celosvetovo úspešnom filmovom hite stvárnil nesmelého a nerozhodného, avšak neodolateľného starého mládenca a za svoj výkon získal Zlatý glóbus, Cenu BAFTA i medzinárodnú popularitu. Nasledovala okúzľujúca historická snímka na motívy svetoznámeho románu Jane Austenovej Sense and Sensibility (Rozum a cit, 1995) a láskyplné komédie Nine Months (Dvaja v tom, 1995) a Notting Hill (1999).

Definitívnemu zaškatuľkovaniu filmového romantického hrdinu sa Hugh Grant vyhol, keď prijal úlohu atraktívneho, no prelietavého a drzého Daniel Cleavera v divácky obľúbenej snímke Bridget Jones's Diary (Denník Bridget Jonesovej, 2001). Roztomilú a trapasy priťahujúcu Bridget zvádzal i v pokračovaní Bridget Jones: The Edge of Reason (Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch, 2004). Druhú nomináciu na Zlatý glóbus si herec vyslúžil za stvárnenie bohatého playboya Willa v komédii About a Boy (Ako na vec, 2002). Najaktuálnejšie si zahral v akčnej snímke The Man from U.N.C.L.E. (Krycie meno U.N.C.L.E., 2015).



Atraktívny Brit bol niekoľkokrát označený za jedného z "najsexi" mužov na svete, v rebríčku o najvysnívanejšieho manžela sa umiestnil na druhom mieste. V inej ankete však skončil na siedmom mieste v rebríčku najmenej inteligentných osôb verejného života v Spojenom kráľovstve. Jeho dlhoročnou priateľkou bola sláva modelka a herečka Elizabeth Hurleyová, dnes je herec otcom dvoch detí, ktoré má s partnerkou Tinglan Hongovou. Hugh Grant podľa vlastných slov nepovažuje svoje povolanie za obzvlášť kreatívne, nakoľko mrmle iba to, čo je napísané v scenári.

ODPORÚČAME AJ:
Juraj Nvota nakrúca rozprávku, titulnú pieseň naspieva Kristína
Kontroverzná speváčka Miley Cyrus zverejnila nový album na internete
Hollywoodsky búrlivák Charlie Sheen oslavuje polstoročnicu
Meryl Streep sa kvôli úlohe rockerky učila hrať na gitare
Skupina One Direction si dopraje ročnú umeleckú prestávku

Komentáre