Hudba a film

Najúspešnejšou slovenskou autorkou je Táňa Keleová-Vasilková

"Cenu literárnej kritiky Zlaté pero 2021 si odniesla Mariana Čengel Solčanská za knihu Proces s mŕtvym."

TASR, 22. júna 2022 16:03
Archívna snímka z 9. apríla 2015 zo slávnostného udeľovania cien Panta Rhei Awards 2014 v Bratislave. Na snímke spisovateľka Táňa Keleová - Vasilková si prevzala ocenenie v kategórii Slovenský top autor roka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Najúspešnejší slovenskí autori za rok 2021 si v utorok (21. 6.) prevzali ocenenia Zlatá kniha a Platinová kniha. Kráľovná slovenského ženského románu Táňa Keleová-Vasilková, z ktorých sa doposiaľ predalo viac ako 1.500.000 kusov, získala tri ceny. Zlatá kniha za rok 2021 jej patrí za román Skúšky, ktorý písala v období pandémie. Platinové knihy získali jej predchádzajúce diela Rodinné klbko a Manželky po rokoch.

Ocenenia odovzdalo vydavateľstvo Ikar svojim najúspešnejším slovenským autorom, ktorí dosiahli predaje viac ako 15.000 kusov v prípade Zlatej knihy a viac ako 25.000 kusov v prípade Platinovej knihy.

Dve ocenenia si odniesol Jozef Karika, autor trilerov a veľkých spoločenských románov. Zlatú knihu získal za román Na smrť II: Bez milosti a Platinovú knihu za druhú časť rozsiahlej spoločenskej ságy V tieni mafie 2 - Čas dravcov.

Spisovateľ Jozef Banáš získal Zlatú knihu za svoj historický román o významnej osobnosti československej histórie Som Baťa, dokážem to!

Platinovú knihu udelili na Ikariáde, ktorú hudobne sprevádzala Zuzana Smatanová so skupinou, aj detskej knihe Zvieratká z abecedy od autorskej dvojice Ivona Ďuričová a Adrián Macho.

Cenu literárnej kritiky Zlaté pero 2021 si odniesla Mariana Čengel Solčanská za knihu Proces s mŕtvym.



Komentáre