Hudba a film

Divadlo Nová scéna sa rozlúčila s muzikálmi Iago a Boyband

"Nedeľné predstavenie Boybandu bolo síce posledným v DNS, ale divadlo ešte avizuje dve reprízy pod holým nebom na nádvorí Bratislavského hradu 23. a 24. augusta."

TASR, 15. júna 2022 12:38
Janek Ledecký, autor muzikálu a predstaviteľ hlavnej úlohy Iaga v Divadle Nová scéna. Foto: Robert Tappert, FB Divadlo Nová scéna

Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) sa rozlúčilo s dvoma muzikálmi. Titul Iago z pera popovej legendy Janka Ledeckého, ktorý si v ňom zahral hlavnú postavu Shakespearovho najznámejšieho intrigána Iaga, uviedlo poslednýkrát v piatok (10. 6.). S muzikálom Boyband, ktorý divadlo uvádzalo 12 sezón, sa fanúšikovia rozlúčili v nedeľu (12. 6.).

"Búrlivým potleskom a standing ovation diváci odmenili účinkujúcich v muzikáli Iago," uviedla pre TASR PR manažérka DNS Zuzana Šebestová. "Ako na klaňačke povedal autor hudby, libreta i predstaviteľ titulnej úlohy Janek Ledecký, bolo mu cťou a radosťou pracovať so špičkovým súborom a uviesť jeho autorský muzikál vo svetovej premiére práve v Bratislave," dodala ku koprodukčnému projektu s pražským Divadlom Hybernia, kde sa neskôr muzikál Iago úspešne uvádzal s českým obsadením.

Muzikál Iago mal premiéru v DNS v septembri 2016, pod režijnou taktovkou amerického režiséra Roberta Johansona sa v titulných úlohách Iaga predstavili Janek Ledecký a Martin Kaprálik, v postave Othella Lukáš Pišta a Lukáš Adamec. Desdemonu stvárnili Mirka Gális Partlová a Dominika Richterová, v ďalších úlohách sa predstavili Patrik Vyskočil/Juraj Bača, Jana Lieskovská/ Michaela Medvecová Kapráliková, Peter Makranský/Vladislav Plevčík, Karol Čálik/Pavol Topoľský a ďalší umelci, kapela, tanečný súbor aj offstage zbor.
Archívna snímka z muzikálu Boyband. Foto: TASR - František Iván

V nedeľu sa spevom i tancom lúčili skalní fanúšikovia s muzikálom britského autora Petra Quiltera Boyband. Nová scéna uvádza, že muzikál o vzniku a živote chlapčenskej skupiny sa uvádzal 12 rokov a stal sa doslova fenoménom. "Niektorí diváci ho videli 20- aj tridsaťkrát. Počas derniéry dopĺňali vety a frázy hercov, živo reagovali a nechceli účinkujúcich pustiť z javiska," priblížila Šebestová s tým, že päticu hlavných protagonistov Pavla Plevčíka, Martina Kaprálika, Petra Makranského, Thomasa Puskailera a Ondreja Antálka na poslednom predstavení v niektorých skladbách a scénach doplnil aj alternant Martin Madej. "Humor, nadsádzka, pohľad do zákulisia šoubiznisu, známe hity chlapčenských kapiel ako Take That, Backstreet Boys či Westlife zdvihli zo sedadiel všetkých divákov, ktorí zaplnili hľadisko do posledného miesta," opisuje divadlo atmosféru derniéry, ktorú uzavrela autogramiáda účinkujúcich.

Nedeľné predstavenie Boybandu bolo síce posledným v DNS, ale divadlo ešte avizuje dve reprízy pod holým nebom na nádvorí Bratislavského hradu 23. a 24. augusta. "Budú poslednou bodkou za jeho úspešnou divadelnou kapitolou," uzavrela Šebestová.


Komentáre