Hudba a film

Lúčnica prichádza s jedinečnou nahrávkou s dirigentskými osobnosťami

"Spevácky zbor Lúčnica prichádza s novým titulom Albrecht/Martinček a opäť potvrdzuje povesť špičkového telesa."

TASR, 23. februára 2021 0:29
Na snímke vystúpenie Lúčnice počas slávnostného galavečera Krištáľové krídlo za rok 2019 Foto: TASR Jakub Kotian

Nahrávka s rešpektovanými dirigentskými osobnosťami, medzinárodne uznávanou sólistkou Janou Kurucovou a predovšetkým s originálnou hudbou Alexandra Albrechta a Petra Martinčeka vychádza v renomovanom vydavateľstve Real Music House.

„Skladby na tomto albume, Omša C Dur Alexandra Albrechta a Symfónia č. 4 "In Memoriam Milan Rastislav Štefánik" Petra Martinčeka, boli nahrané štúdiovo a vydané na CD po prvý raz. Ide teda o "world premiére recordings", na čo sme hrdí. Druhou výnimočnosťou je to, že sa ide o opusy dvoch významných slovenských skladateľov, ktorých umelecká výpoveď má okrem hudobnej, aj silnú duchovnú, respektíve filozofickú, historickú i spoločenskú hĺbku,“ vysvetľuje výnimočnú dramaturgiu albumu Marián Turner, generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica.

„Oboch autorov, aj keď pochádzajú z rozdielnych časových období a spoločenských pomerov, spája jedinečným spôsobom Bratislava, ktorú si zvolili ako miesto pre svoj osobný i profesionálny život. Svoje diela v nej skomponovali s odstupom 110 rokov. Albrecht v roku 1903 a Martinček v roku 2013."

Cover novej nahrávky Lúčnice. Foto: Lúčnica

Interpretmi nahrávky sú Spevácky zbor Lúčnica so zbormajsterkou Elenou Matušovou, mezzosopranistka Jana Kurucová, Štátny komorný orchester Žilina a dirigenti Martin Leginus a Leoš Svárovský. CD je prvou spoluprácou medzi vydavateľstvom Real Music House a Umeleckým súborom Lúčnica.

„Krátko pred ohlásením oficiálneho vydania tejto nahrávky sme sa dozvedeli veľmi smutnú správu, že nás 14. februára navždy opustil skladateľ Peter Martinček. V našom vydavateľstve sme už v roku 2014 vydali jeho Symfónie č. 2 a 3 a teraz, spoločne s Lúčnicou, vydávame jeho 4. symfóniu “In memoriam Milan Rastislav Štefánik”. Mala to byť hudobná oslava. Teraz sa však z novinky stala spomienka na veľký talent slovenskej vážnej hudby. Česť jeho pamiatke a hudbe, ktorú nám zanechal,“ dodáva k smutnej udalosti Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House.

Komentáre