Hudba a film

Peter Lipa predstavuje novinku Smútok vianočný

"Pesničku pre pandémiu nahrávali na etapy v rôznych štúdiách v rôznych mestách a dokonca štátoch."

TASR/Webmagazin.sk, 16. februára 2021 16:28
Na snímke spevák, zakladateľ podujatia a organizátor Peter Lipa počas otvorenia 45. ročníka festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2019 v Bratislave 25. októbra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Bratislava 16. februára (TASR) - Smútok vianočný je názov novej piesne Petra Lipu. Novinka napriek názvu nie je vianočnou koledou, kvalitné blues vzniklo spojením netradičného autorského, textového a interpretačného mixu. TASR za tvorcov informovala PR manažérka Vladimíra Pôbišová.

"Je to o smútku, ale to neznamená, že musíte smútiť, ja verím, že všetko bude ešte raz dobré," odkazuje fanúšikom Lipa. Skladbu pre legendárneho jazz a bluesmana zložil Tomi Okres, košický muzikant, basgitarista českej kapely Chinaski, ktorý dlhé roky spolupracuje aj so spevákom Lukášom Adamcom: "Vždy som chcel Petrovi Lipovi spraviť pesničku. Je to môj obľúbený slovenský interpret. Mám rád jeho spev, tvorbu, profesionalitu a v neposlednom rade aj jeho životné postoje. Pieseň Smútok vianočný som zložil niekedy okolo roku 2008." O text piesne sa postaral Vlado Krausz. "Perfektne trafil náladu melódie, v tom je Vlado majster," poznamenal Okres, ktorý sa podieľal aj na produkcii a nahrávaní skladby.

Pesničku pre pandémiu nahrávali na etapy v rôznych štúdiách v rôznych mestách a dokonca štátoch. Okres prizval k nahrávke svojich osvedčených kolegov z Prahy Jana Steinsdörfera a Lukáša Pavlíka z kapely Chinaski, v českom štúdiu tak vznikli základné motívy a aranžmány. Ďalšie nástroje a vokály nahrávali nielen v Prahe, ale aj v Košiciach a svoj part naspieval Peter Lipa v Bratislave. "Pesnička je dobrá! Ja by som takú nenapísal. Tomi mal do detailov premyslené, ako má znieť spev, preto som v štúdiu mal len minimálny priestor na improvizáciu, ale to mi vôbec neprekáža. Rád pracujem s ľuďmi, ktorí presne vedia, čo chcú. Vladov text sa síce začína slovami o vianočnom smútku, ale to len preto, lebo vtedy človek cíti smútok ešte intenzívnejšie. Blues a smútok sú dve nerozlučné slová a pocity," komentoval novinku Lipa.

"Peter prišiel perfektne pripravený, ale keďže ho poznám ako veľkého profesionála, očakával som to. Naspieval to tak, ako som si predstavoval, a vlastne ešte lepšie. O hodinku neskôr sme si už podávali ruky a lúčili sa. Krásna robota," zhodnotil Okres.

Tvorcovia si dali záležať aj na vizuálnom potvrdení odkazu skladby. "Napriek tomu, že táto doba nakrúcaniu klasických videoklipov nepraje, dokázali z nevýhody urobiť výhodu a výsledok posúva skladbu ešte ďalej, ako mohli ich pôvodné ambície siahať," dodala Pôbišová ku klipu, ktorý tvorí animácia reflektujúca 21. storočie. "Najskôr mi napadlo, že spravíme lyric video. Oslovil som môjho ďalšieho kamaráta, výtvarníka a muzikanta Nora Neuschla a ten prišiel s kompletnou animáciou piesne. S Petrom sme sa potom zhodli, že už nie je potrebné do videa dávať text ani nič ďalšie," uzavrel Okres.
Na snímke spevák Peter Lipa a autor skladby, muzikant a basgitarista Tomi Okres. Foto: FB Tomi Okres

Smútok vianočný Petra Lipu má osloviť nielen náročného poslucháča, skladbu okrem Tomiho Okresa (basa a gitary) nahrali Jan Steinsdörfer (klavír, programming), Lukáš Pavlík (bicie), Peter Bič (gitarové sólo), Lukáš Adamec a Marián Ferenc (zbory).

Komentáre