Hudba a film

Robo Opatovský nestratil optimizmus: Zas nám bude krásne

"Mňa okrem mojej rodiny a športovania drží nad vodou aj to, že môžem tvoriť, priznal spevák."

TASR, 3. februára 2021 13:40
Na archívnej snímke spevák Robo Opatovský. Foto: TASR - Michal Svítok
Bratislava 3. februára (TASR) - Je nad slnko jasné je názov piesne, ktorou nedávno na sociálnej sieti potešil svojich fanúšikov Robo Opatovský. Spevák pre TASR porozprával o genéze nového songu i dopade koronavírusovej pandémie na umeleckú obec. "V tej mojej bubline sa to slušne rozbehlo, ľudia na pieseň reagujú nad očakávanie. V nedeľu sme ju uverejnili na mojom facebookovom fan page a už si ju pozrelo 15.000 ľudí, v komentoch na ňu nenájdete hejt," pochválil sa spevák s tým, že novinka je výsledkom "lockdown session" a umeleckého videochatu: "Za normálnych okolností by sme pieseň zahrali na koncertoch, v kluboch, bohužiaľ, na koncertnú premiéru si bude musieť ešte počkať."

Opatovský svoju novinku, v ktorej spieva "Je nad slnko jasné, že život nekončí, zas nám bude krásne", spomína aj zapínanie núdzového stavu či fakt, že "človeka nič nezlomí, ani účasť povinná", označil za zázračnú vec. "Pred desiatimi dňami mi pani Oľga Šifrová poslala text, veľmi ma zaujal, hneď som si ho začal spievať a v tej minúte aj nahral na gitaru a poslal demo chlapcom," prezradil spevák a ďalej priznal, že mu fanúšikovia, nádejní textári i básnici posielajú v čase covidovom viacero textov. Zdá sa, že autorská tvorba je v "zavretom" období plodnejšia. "Ľudia sú už unavení, zavrú sa niekde a píšu. Mňa okrem mojej rodiny, športovania a otužovania drží nad vodou aj to, že môžem tvoriť," priznal Opatovský, ktorý pripravuje materiál na album k svojej päťdesiatke. Tú oslávi 25. decembra a nové pesničky prinesie na vianočnom albume s názvom "Rodinné Vianoce".

Večný optimista, ktorý v novej piesni spieva "Každý potrebuje nádej, svetlo na konci tunela", sa nevyhol ani odpovedi na otázku, ako vníma slovenskú kultúru v čase covidovom a či vôbec prežije. "Kultúra prežila niekoľko tisícročí, poznačili ju vojny, pandémie a stále je tu. Umenie, hudba, všetko tu žije dodnes a prežije aj toto koronové obdobie," hovorí Opatovský, ktorý verí, že situácia sa zmení: "Možno budeme na toto obdobie spomínať aj s negatívnym pocitom, ale to všetko zlé raz odíde, nemôže byť len zle. Potom sa aj kultúra nadýchne. Nie je to však len v rukách umeleckej obce, ako bude kultúra pripravená na pokračovanie. Tu by mal pomôcť štát, aby sme prežili a aby sme sa mohli znovu nadýchnuť."

Opatovský, ktorý má v profilovej fotke na sociálnej sieti nápis Art is work, priznal, že medzi jeho kamarátmi a spolupracovníkmi sú aj takí, ktorí situáciu nezvládli a museli svoju profesiu vďaka koronakríze zavesiť na klinec. "Môj zvukár robí úplne inú prácu, a je to prvoligový zvukár, ktorý spolupracuje aj s Mirom Žbirkom, bol súčasťou všetkých koncertov Elánu, Mariky Gombitovej. Je mi z toho veľmi smutno, že mu neviem pomôcť," poznamenal spevák s tým, že mnohí umelci a hudobníci vyučujú tiež hru na nástroje online. Sám Opatovský sa tiež udržiava v kondícii, každý deň cvičí spev a gitaru a raz týždenne absolvuje online vyučovanie spevu s vokálnou koučkou. "Tiež nemôže učiť, chcem jej dať aspoň nejaký honorár, všetci sme na jednej lodi a teraz si musíme navzájom v tom našom mikrokozme pomôcť."

Komentáre