Hudba a film

Hrana nekončí, na pódium sa vráti v novembri

"Meno Marek Brezovský v posledných rokoch rezonovalo čoraz viac. Príbeh a tvorba talentovaného hudobníka, ktorý zomrel ako dvadsaťročný, poznáme už dvadsať rokov. V novembri sa opäť vracia."

Zuzana Lobotková, 23. septembra 2015 10:00
Foto: Projekt Hrana
Marek Brezovský bol hudobný skladateľ a klavirista, ktorý patril medzi najväčšie talenty slovenskej hudby. Zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom. Už ako tínedžer písal skladby s mimoriadne silnou výpovednou hodnotou. V rodine mal silnú podporu, keďže jeho otec Ali Brezovský je známy hudobný skladateľ. Marekov nespútaný umelecký duch, neskôr ovplyvnený závislosťou, prinášal hudbu plnú emócií, živelnosti, no profesionálnej vycibrenosti. Kto počul čo i len zlomok jeho diel vie, akú stratu predstavoval Marekov prehratý boj so závislosťou pre hudbu.

Našťastie však po ňom zostal pomerne rozsiahly hudobný archív, do ktorého nahliadol jeho kamarát a hudobník Oskar Rózsa. V roku 1999 tak vznikol album Hrana, kde Oskar naspieval jeho party a nahral podklady so známymi inštrumentalistami. Pred štyrmi rokmi sa s Hranou predstavili na festivale Viva Musica a rok na to sa začalo úspešné turné. Vlani prišiel do kín dokument HRANA - 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Na Vianoce sa konal rozlúčkový koncert s projektom Hrana, pre obrovský záujem sa pridalo ešte jedno vystúpenie. Hudba Mareka Brezovského zasiahla starších i mladých fanúšikov, ktorý sa jej nechceli len tak vzdať. Stačí spomenúť apel fanúšikov na vydanie albumu Hrana na vinyle.

Nová kapitola


Ali Brezovský vytvoril pre nový album výber skladieb, ktoré načrtol jeho syn Marek. Partitúr sa opäť chytil Oskar a s výbornými hudobníkmi Martin Valihora, Vlado Šarišský a Marek Minárik nahrávali tieto skladby, ku ktorým píše texty Marekova sestra Mirka. Na albume, ktorý by mal vyjsť na budúci rok, sa však objavia aj ďalšie veľké mená hudobnej scény.

Foto: Projekt Hrana
Čakajú nás teda doteraz nezverejnené skladby, ktoré predstavujú novú kapitolu celého projektu. „Nahrávame prvé skladby z druhého albumu Mareka Brezovského, ktorý zatiaľ nemá názov. Je to zatiaľ jedenásť skladieb, ktoré zanechal Marek ako svoje kompozície na pianíne, spieva k tomu, nahral to na kazetu. Nahral to v období asi štyroch rokov, medzi 16-tym a 20-tym rokom svojho života. Je to čistý esenciálny Marekov pesničkový materiál, aj s textovými náznakmi, ktoré vedel, že zanecháva svojej sestre. Ktorá ich dnes textuje. A my to nahrávame v rôznych zostavách,“ hovorí Oskar

Na ochutnávku nepočutých kusov z Marekovej tvorby sa môžete tešiť už túto jeseň. Veľký koncert bude 3.novembra v Starej tržnici, kde okrem skladieb z albumu Hrana zaznejú aj tri nové skladby z chystaného albumu. Zahrá už asi klasické zoskupenie Oskar Rózsa, Martin Valihora, Vlado Šarišský a Marek Minárik. Hudobné zážitky večer podporí live maľovanie Mareka Ormandíka. Ten vytvoril aj cover vinylovej platne k Hrane. Volanie fanúšikov teda bolo vypočuté – Hrany na vinyle sa dočkajú ešte tento rok.

O tom, že osobnosť akou bol Marek zanechala v životoch veľkú stopu, svedčia veľkolepé plány. „Bude koncert, vymyslel som projekt desiatich výtvarníkov, ktorí sa slobodne vyjadria na tričká inšpirovaní Marekom a jeho hudbou, bude vinyl pôvodného albumu Hrana v limitovanej sérii 500 kusov, ku ktorému Marek Ormandík vytvoril nový art work. Je to nádherné. Deje sa to, bude to,“ teší fanúšikov Oskar Rózsa.

Na koncerte sa navyše môžete tešiť na film HRANA, ktorý vyjde ako 3-DVD obsahujúce celovečerný dokument HRANA - 4 filmy o Marekovi Brezovskom, HRANA Rockumentary, ktorý dokumentuje koncertné turné Hrana tour 2011 a záznam bratislavského koncertu v rámci tohto turné.



ODPORÚČAME AJ:
Lady Gaga spieva v novej skladbe o znásilnení
Wilsonov je gejzír vizuálnych gagov a spontánnych slovných prestreliek
Paulovič sa v Pokrvných bratoch snažil ísť do realistickejšej podoby
Kino novinky týždňa: Pripravte sa na drámu Očami fotografky
IMT Smile a Lúčnica pridali ďalšie predstavenia, vystúpia v Košiciach

Komentáre