Hudba a film

Wilsonov je gejzír vizuálnych gagov a spontánnych slovných prestreliek

"Príbeh filmu sa odohráva v roku 1919 v jednom zapadnutom meste kdesi v strednej Európe, ktoré sa až príliš podobá na starú Bratislavu."

TASR, 20. septembra 2015 10:00
Wilsonov. Foto: youtube.com
Po vyše troch rokoch príprav, nakrúcaní a trikovej postprodukcie príde 1. októbra súbežne do slovenských aj českých kín detektívna komédia Wilsonov. Film, ktorý vznikal takmer v rovnocennej česko-slovenskej koprodukcii a spolupráci, nakrútil Tomáš Mašín. Do hlavných postáv obsadil Jiřího Macháčka, Vojtu Dyka a Táňu Pauhofovú. V ďalších úlohách sa predstavia Jan Kraus, Richard Stanke, Ľuboš Kostelný, Csongor Kassai či Petr Čtvrtníček.

Projekt Wilsonov spojil viacero rešpektovaných filmových tvorcov, sú medzi nimi Marek Epstein, ktorý napísal scenár podľa literárnej predlohy Michala Hvoreckého, Martin Štrba (kamera), Martin Kurel (architekt), Michal Novinski (hudba), Katarína Štrbová Bieliková (kostýmy).

Príbeh filmu sa odohráva v roku 1919 v jednom zapadnutom meste kdesi v strednej Európe, ktoré sa až príliš podobá na starú Bratislavu. Primátor Dangl začína snívať svoj veľký sen. Plánuje pripojiť svoje mesto k Spojeným štátom americkým a premenovať ho na Wilsonov. Všetko ide ako po masle, až na jeden nepríjemný problém. V starej židovskej štvrti vyčíňa tajomný vrah. Miestny policajný zbor je v koncoch, a preto prichádza špeciálna posila spoza oceánu. Príslušník americkej FBI Aaron Food (Jiří Macháček), špecialista na drogy, mafie, komunistov, socialistov, vyriešil už 513 vrážd a teraz pomôže aj Wilsonovu. Za svojho pomocníka si vyberie mladého policajného čakateľa Eisnera (Vojtěch Dyk) a honba po šialenom vrahovi sa môže začať.



Podľa Tomáša Mašína je Wilsonov gejzír vizuálnych gagov, spontánnych slovných prestreliek a silnej, štylizovanej výtvarnej formy. "Bol by som rád, keby sa divák zabavil. Nielen na vtipných dialógoch, ale aj na detektívnej zápletke a mystifikácii. Chcel som síce nadviazať na filmy ako Adéla ještě nevečeřela či Tajomstvo hradu v Karpatoch, teda žáner, ktorý z našej kinematografie na nejaký čas vymizol, no nebolo cieľom nakrútiť retrofilm," zdôraznil režisér s tým, že jeho "neskromným zámerom bol drzý, dynamický a výtvarne dotiahnutý film".

Detektívnu komédiu Wilsonov prinesie do slovenských kín spoločnosť PubRes v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Forum Film. TASR poskytla informácie producentka filmu Ľubica Orechovská.

ODPORÚČAME AJ:
IMT Smile a Lúčnica pridali ďalšie predstavenia, vystúpia v Košiciach
Highlighty týždňa: Sam Smith zaspieva úvodnú pieseň k novej bondovke
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu

Komentáre