Hudba a film

Kino novinky týždňa: Pripravte sa na drámu Očami fotografky

"Tento týždeň sa môžete tešiť na viaceré filmové lahôdky."

Tomáš Kušnír, 17. septembra 2015 12:00
Z filmu Očami fotografky. Foto: csfd.cz

Očami fotografky


Filmy režiséra Mateja Mináča preslávili príbehy o sirovi Nicholasovi Wintonovi, ktorý počas 2. svetovej vojny zachránil stovky židovských detí. Teraz režisér Mináč zdokumentoval osud jedného z tých, čo nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia Wintonovým vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, energickej 84-ročnej Zuzany Mináčovej, ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie. A predsa túto úspešnú optimistickú ženu celý život prenasleduje desivé tajomstvo z detstva. Jedinou možnosťou, ako sa zmieriť s minulosťou, bolo vyrozprávať celý príbeh jej detskej lásky.



Aferim!


Film sa odohráva v 19. storočí vo Valašsku, kde je miestny policajt Constandin najatý Iordachom, miestnym šľachticom, aby našiel Garfina – cigánskeho otroka, ktorý utiekol z Iordachovho statku po tom, čo mal milostnú aféru s jeho manželkou, Sultanou. Príbeh filmu sa odohráva v čase, keď sa Rumunské kniežatstvo vydalo na cestu pomalej modernizácie, ale ešte stále existovali sociálne javy súvisiace so starými časmi a zastaranou mentalitou. Jedným z nich bolo rómske otroctvo.



1001 gramov


V novom filme 1001 gramov sa Bent Hamer po prvýkrát zameriava výhradne na krehký emocionálny život ženskej postavy, nórskej vedkyne Marie (Ane Dahl Torp), ktorý korešponduje s jej odborným zameraním. Marie je jedným z poverených strážcov prototypu národného kilogramu, predmetu tvoreného z 90% platiny a z 10% irídia. V podobne krehkej rovnováhe sa nachádza i Mariin citový život, ktorý vo filme prejde hneď niekoľkými skúškami.



Straight Outta Compton


Ulice kalifornského Comptonu boli jedným z najnebezpečnejších miest v Amerike. Práve tu, v mieste, ktorého život riadili drogové gangy a pravidelné policajné razie, sa narodila pätica chlapcov, ktorí odtiaľ dokázali vypadnúť. Svoju frustráciu a nenávisť a sa rozhodli vyjadriť spevom. Vytvorili žáner nazývaný, "gangsta rap" a skupinu N.W.A., ktorá patrí k najkontroverznejším hudobným zostavám histórie. Režisér F. Gary Gray o nej natočil nekompromisnú životopisnú drámu plnú skvelej muziky a ostrých textov.



Zdroj: moviemania.sk

ODPORÚČAME AJ:
Highlighty týždňa: Sam Smith zaspieva úvodnú pieseň k novej bondovke
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu
Kontroverzná speváčka Miley Cyrus zverejnila nový album na internete

Komentáre