Hudba a film

Film Ipanema spojí študentov z troch vysokých škôl

"Film rozohráva viacero tém, ktoré sa týkajú mladosti a zmeny v našich životoch, hovorí režisérka filmu Daniela Sláviková."

TASR, 2. marca 2021 13:24
Petra Dubayová a Oliver Ruttkay - hlavné postavy pripravovaného bakalárskeho filmu Ipanema. Foto: FB Ipanema - bakalársky film

Ipanema je názov hraného krátkometrážneho filmu, ktorý spojil študentov troch vysokých škôl. Film, ktorý pripravujú študenti audiovizuálnej tvorby, rozpráva paralelný príbeh dvoch mladých ľudí. Hlavnou hrdinkou je Ester, profesionálna tanečníčka, ktorá tancuje pod vedením svojej matky. Druhý príbeh rozpráva o Oliverovi, chlapcovi, ktorý pracuje v čistiarni. K zabudnutým veciam píše krátke haiky, ktoré ľuďom vracia s čistým odevom. "Ich životné linky sa prepoja a začnú spolu komunikovať cez lístočky v kostýmoch smerujúcich z divadla do čistiarne. Obaja potrebujú prekonať svoje osobné zábrany a dospieť. Začne sa tak ich cesta za hľadaním osobnej slobody," približuje pripravovanú snímku výkonný producent Patrik Kubizna.

"Film rozohráva viacero tém, ktoré sa týkajú mladosti a zmeny v našich životoch. Nielen v športe, ale aj v umení sa môžeme stretnúť s príliš veľkým nátlakom rodičov na svoje deti. Často je to spojené s plnením si snov na vlastných potomkoch," hovorí režisérka filmu Daniela Sláviková a dodáva: "Každý z nás si v živote prechádza krízou, keď hľadáme svoje nové ja, posun k osobnej slobode, po ktorej všetci túžime. Práve o tom rozpráva Ipanema."

Postavu Ester si zahrá Petra Dubayová, ktorú diváci poznajú z bratislavského Divadla Nová scéna, z filmu Sviňa alebo zo seriálového Spievankova. Olivera stvárni Oliver Ruttkay, študent herectva na banskobystrickej Akadémii umení, ktorý hral v seriáli Inšpektor Max a účinkoval v rozhlasových hrách RTVS Malá nádhera a Načo pôjdem domov.

Scenár napísala Ema Nemčovičová, ktorá študuje na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, v Ateliéri scenáristickej tvorby. Perspektívnu scenáristku oslovila Daniela Sláviková, ktorá momentálne študuje réžiu v Ateliéri audiovizuálnej tvorby Univerzity Tomáše Bati v Zlíne, odkiaľ je aj zvyšok hlavného štábu.

"Nakrúcanie prebehne v Bratislave, hlavnou lokáciou bude Divadlo P. O. Hviezdoslava, ktoré podporuje tento projekt," dodal Kubizna. Na realizáciu projektu hľadajú študenti finančné prostriedky formou tzv. crowdfundingu. Podporiť film a tvorbu mladých umelcov môže verejnosť v kampani na platforme Startlab.sk.



Komentáre