Ekológia

Zmena klímy ovplyvňuje aj voľne žijúcu zver, pripomínajú poľovníci

"Kým pre malú zver má otepľovanie mimoriadne nepriaznivý vplyv, pre raticovú je prospešné. Následne však pre svoju početnosť spôsobuje škody."

TASR/Webmagazin.sk, 14. septembra 2022 12:20
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dlhodobé strácanie vody z krajiny má výrazný vplyv na celú faunu. Ako pre TASR uviedol hovorca Slovenskej poľovníckej komory (SPK) Alojz Kaššák, v súvislosti so zmenou klímy už dlhodobo registrujú zmeny v populáciách voľne žijúcej zveri. Kým pre malú zver má otepľovanie mimoriadne nepriaznivý vplyv, pre raticovú je prospešné. Následne však pre svoju početnosť podľa poľovníkov spôsobuje škody.

Otepľovanie pomáha k enormnému nárastu stavov populácie veľkých kopytníkov, ako jelene, daniele či diviaky. Ako vysvetlil, mierne zimy s malou snehovou pokrývkou prežijú i slabšie mláďatá, ktoré by inak tuhú zimy neprežili. "Toto spolu s veľkoplošným systémom obhospodarovania poľnohospodárskej pôdy a obrovskými kalamitnými plochami spôsobenými vetrom a lykožrútom poskytujú vynikajúce životné podmienky pre raticovú zver a ďalšie živočíchy, napríklad medvede," povedal.

Klimatická zmena negatívne ovplyvňuje najmä populáciu malej zveri - zajaca, bažanta, jarabice a ďalších aj chránených a ohrozených druhov žijúcich v poľnohospodárskej krajine. Veľkoplošné poľnohospodárstvo v tomto prípade spôsobuje opačný efekt. Podľa SPK sú obrovské lány polí – monokultúry nevhodným životným prostredím pre živočíchy viazané na poľnohospodársku krajinu.

"Poľovníci už dlhodobo vnímajú citlivo tento stav a hlavne v regiónoch, kde chýba voda, čistia studničky, budujú napájadlá, kaliská a prehrádzky na malých vodných tokoch," povedal. V tomto roku, keď je vplyv sucha veľmi výrazný, SPK podľa Kaššáka iniciovala kampaň s názvom Držme vodu. Užívateľov poľovníckych revírov tak vyzývali na zintenzívnenie aktivít súvisiacich so zadržiavaním vody v krajine. "Túto činnosť si dávajú poľovníci ako jednu z prioritných v rámci starostlivosti o prírodné populácie zveri," doplnil.

Pripomenul, že k tejto činnosti poľovníkov sa môže pripojiť aj verejnosť podobne ako pri iniciatíve s názvom Čistý revír = čistá príroda, v rámci ktorej poľovníci aj s prispením verejnosti vyzbierali z prírody v priebehu troch rokov viac ako 520 ton odpadu.

Komentáre