Cestovanie

NAPANT: V júni napočítali 184 kamzíkov, z toho 36 tohtoročných mláďat

"Počas posledného celoplošného sčítania kamzíkov, ktoré Správa NAPANT organizovala naposledy v roku 2018, zistili početnosť 145 až 149 jedincov, z toho 37 až 39 mláďat."

TASR, 7. júla 2022 10:41
Na archívnej snímke z 28. októbra 2015 kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) napočítali 184 jedincov kamzíka vrchovského tatranského, z toho bolo pozorovaných 36 tohtoročných mláďat. Prírastok populácie je na základe sčítania 19,6 percenta. Informovala o tom v stredu webová stránka NAPANT s tým, že celoplošné zisťovanie početnosti kamzíka sa uskutočnilo 21. júna a celkovo sa na ňom zúčastnilo 27 pozorovateľov z radov zamestnancov Správy NAPANT, dobrovoľných členov stráže prírody, Štátnej ochrany prírody SR a Horskej záchrannej služby.

"Územie s výskytom kamzíka bolo rozdelené na 19 sčítacích úsekov. Okrem hlavného areálu výskytu kamzíka v NAPANT, teda od Králičky až po Ďurkovú, boli sčítacie úseky zriadené i v okrajových oblastiach výskytu, a to Kráľova hoľa, Salatín, Krakova hoľa – Poludnica. Vzhľadom na potrebu získania čo najpresnejších výsledkov sčítacie úseky pokrývali aj závery priľahlých dolín, ako Ludárovú dolinu, Lukový a Derešský kotol. Použila sa metóda vizuálneho pozorovania, respektíve sčítania všetkých pozorovaných jedincov v rámci úsekov," priblížil Martin Paličko zo Správy NAPANT.

Počas posledného celoplošného sčítania kamzíkov, ktoré Správa NAPANT organizovala naposledy v roku 2018, zistili početnosť 145 až 149 jedincov, z toho 37 až 39 mláďat. Podľa Palička aj na základe výsledkov predchádzajúcich sčítaní možno konštatovať, že početnosť kamzíka v Nízkych Tatrách má rastúci trend.

"Medzi zaujímavé a cenné pozorovania patrí útok orla skalného na čriedu kamzíkov v Derešskom kotli, počas ktorého došlo aj k fyzickému kontaktu medzi orlom a kamzíkom," dodal Paličko.

Komentáre