Ekológia

Bratislavské Kramáre trápi skupina diviakov, narátali ich cez 40

"Mestská časť apeluje aj na obyvateľov, aby nevyhadzovali z balkónov žiadne potraviny a nenechávali zvyšky potravy v okolí odpadových košov, čo môže diviaky lákať."

TASR, 21. júna 2022 12:04
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Črieda diviakov, ktorá sa v poslednom čase pravidelne objavuje na bratislavských Kramároch v okolí Magurskej, Višňovej a Vlárskej, má okolo 40 členov. Väčšinu tvoria mláďatá. Upozornil na to novomestský miestny a bratislavský mestský poslanec Jakub Mrva. Zver vychádza najmä pred polnocou a pred svitaním sa ide ukryť.

"Snažíme sa zistiť, kde majú ležovisko. Či na okraji lesa alebo v nejakej z mnohých zarastených neudržiavaných záhrad v okolí Magurskej. Je možné, že chodia z areálu bývalých štúdií Koliba, ktorý priamo susedí s lesom," uviedol na sociálnej sieti Mrva.

Bratislavská mestská časť Nové Mesto sa pre výskyt diviakov v niektorých lokalitách obrátila so žiadosťou o ich mimoriadny odlov na nepoľovných plochách na pozemkový a lesný odbor Okresného úradu (OÚ) Bratislava.

Mestská časť zároveň apeluje aj na obyvateľov, aby nevyhadzovali z balkónov žiadne potraviny a nenechávali zvyšky potravy v okolí odpadových košov, čo môže diviaky lákať. Pripomína im tiež, aby mali pri strete s diviakmi svoje psy na vôdzkach. O urgentné riešenie výskytu diviakov požiadala tento rok aj bratislavská mestská časť Karlova Ves, ktorá pravidelne žiada okresný úrad o mimoriadne povolenia pre poľovníkov štátnych či mestských lesov.

Dôvodom, prečo sa diviaky objavujú v Karlovej Vsi, ale aj okolitých častiach Bratislavy, je podľa samosprávy ich premnoženie a zároveň aj zvýšený pohyb ľudí v prímestských lesoch, podľa mestských lesov tiež dostatok potravy a absencia prirodzeného predátora, napríklad vlka. Premnožený stav diviakov je podľa poľovníkov jeden zo znakov globálneho otepľovania, keďže ich už netrápi krutá zima a samica dnes štandardne vrhne päť mláďat na jar aj na jeseň.

Mesto Bratislava tvrdí, že má v prípade premnoženej diviačej zveri a jej výskytu v intraviláne oklieštené kompetencie. Za riešenie problému prioritne podľa magistrátu zodpovedá štát. "Ktokoľvek, kto spozoruje výskyt diviakov v meste, sa môže s podnetom obrátiť na mestskú políciu na čísle 159 či priamo na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS)," uviedlo mesto. Ministerstvo pôdohospodárstva odporúča starostom a primátorom, aby sa obrátili na príslušnú RVPS, ktorej je potrebné nahlásiť výskyt divej zveri v intravilánoch miest a obcí.

Komentáre